Τι είναι η πρόπτωση μήτρας και πώς διορθώνεται;

Μια δυσάρεστη… χαλάρωση που µπορεί να βιώσει µία γυναίκα µετά την εµµηνόπαυση είναι η πρόπτωση µήτρας. Γιατί συµβαίνει αυτό;


Σε ορισµένες γυναίκες συνήθως µετά την εµµηνόπαυση παρατηρείται µία χαλάρωση και αίσθηµα «βάρους» στον κόλπο, που συχνά συνοδεύεται µε κάποιου βαθµού ακράτεια ούρων. Παράγοντες οι οποίοι µπορεί να οδηγήσουν σε αυτή τη χαλάρωση είναι η πολυτοκία, ο χρόνιος βήχας, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η επί σειρά ετών βαριά εργασία µε πολλά βάρη.


Τα συµπτώµατα

Αρχικά οι γυναίκες νιώθουν τη χαλάρωση όταν πάνε στην τουαλέτα και συχνά την περιγράφουν σαν ένα αυγό που προπίπτει από την είσοδο του κόλπου. Η χαλάρωση γίνεται λόγω της καταστροφής των συνδέσµων της µήτρας -λόγω των παραγόντων που περιγράψαµε προηγουµένως- και η πρόπτωση της µήτρας που ακολουθεί µπορεί να είναι αρχικού σταδίου ή ολική. Ολική πρόπτωση ευτυχώς γίνεται στο τελευταίο στάδιο και εκεί η µήτρα βρίσκεται χαµηλά εκτός του κόλπου. Στα πρώτα στάδια οι γυναίκες αναγκάζονται µόνες τους να ανατάξουν, που σηµαίνει να τοποθετήσουν την µήτρα µέσα στον κόλπο. Αυτό βέβαια, στα τελικά στάδια είναι αδύνατο. Η ακράτεια των ούρων ξεκινάει συχνά µε την πρόπτωση της µήτρας και µε την κυστεοκήλη που η πρόπτωση αυτή προκαλεί. Κυστεοκήλη σηµαίνει πτώση και χαλάρωση του πρόσθιου κολπικού τοιχώµατος που πάνω ακριβώς από αυτό βρίσκεται η ουροδόχος κύστη. Όλα τα παραπάνω συντελούν στη χαµηλή ποιότητα ζωής της γυναίκας, επηρεάζοντας άµεσα την καθηµερινότητα, τη σωµατική άσκηση, τη σεξουαλική ζωή, καθώς αλλοιώνεται η αυτοπεποίθησή της. Οι γυναίκες συχνά θέλοντας να το περιγράψουν, χρησιµοποιούν την έκφραση πως «κάτι νιώθω να αλλάζει κάτω», εννοώντας τη δυσάρεστη ανατοµική αλλαγή της περιοχής.


∆ιορθώνεται;

Η πιο αποτελεσµατική διόρθωση της πρόπτωσης µήτρας αφορά στη χρήση ειδικού πλέγµατος ανάρτησης και αυτό ονοµάζεται ιεροκολποπηξία. Το συνθετικό αυτό πλέγµα είναι ειδικά σχεδιασµένο για την αποφυγή λοιµώξεων και είναι αδρανές για να το «αποδέχεται» ο οργανισµός. Τοποθετείται µεταξύ της µήτρας και  του ιερού οστού  της πυέλου, αποκαθιστώντας χωρίς τάση και κρατάει τον κόλπο ξανά στην ανατοµική και φυσιολογική θέση του, θέση πριν την πρόπτωση της µήτρας. Η τεχνική αυτή στις µέρες µας πραγµατοποιείται λαπαροσκοπικά και φέρει όλα τα πλεονεκτήµατα της µεθόδου, όπως η γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθηµερινές δραστηριότητες, µόλις από τη 2η µετεγχειρητική µέρα, σε αντίθεση µε την κλασική τεχνική που συνοδευόταν µε µερικές εβδοµάδες ανάρρωσης. Ο µετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η χρήση απλών παυσίπονων επαρκεί, αισθητικά είναι καλύτερο το αποτέλεσµα λόγω των µικρών τοµών στο δέρµα, ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκοµείο την εποµένη ηµέρα της επέµβασης.


TROMPOUKHS


Καλύτερη σεξουαλική ζωή!

Οι λαπαροσκοπικές αυτές τεχνικές έχουν τα καλύτερα αποτελέσµατα και πλεονεκτούν έναντι των ανάλογων κολπικών χειρουργείων, έχοντας µεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και µικρές πιθανότητες υποτροπής.


Αξίζει να σηµειωθεί ότι ειδικά σε γυναίκες σεξουαλικά ενεργές οι παλαιότερες τεχνικές της κολπορραφίας έχουν αµφίβολα αποτελέσµατα, γιατί οι γυναίκες αδυνατούν να έρθουν σε επαφή µε τον σύντροφό τους λόγω πόνου και στένωσης του κόλπου αρχικά, ενώ η «χαλάρωση» επανέρχεται και πάλι συνήθως µερικά χρόνια µετά την επέµβαση. Στην ιεροκολποπηξία ο κόλπος δεν πειράζεται καθόλου και σεξουαλικά όλα γίνονται όπως πριν.  


Η Ελληνίδα πρέπει να ενηµερώνεται σωστά ώστε να επιλέγει και να λαµβάνει την πιο έγκυρη και αποτελεσµατική θεραπεία. Παγκοσµίως η ιεροκολποπηξία αποτελεί τη χρυσή επιλογή, το “gold standard”, έτσι λοιπόν, τώρα και στη χώρα µας για καλύτερη ποιότητα ζωής και υγεία της σύγχρονης γυναίκας.


*∆ρ. Παντελής Τροµπούκης, Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος. 

Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική και Ροµποτική Χειρουργική. ∆ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών

trompoukis@gmail.com

T: 210 6420882, 697 4446400


trompoukis


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH