Τήνος: Ανακαλύψτε τις ομορφιές του νησιού του Αιόλου

Εικόνες μαγευτικές. Εικόνες γεμάτες ομορφιά και γραφικότητα. Εικόνες που χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη.


1. Όσα δεν γνωρίζατε για την Παναγία της Τήνου

✦ Στο δρόμο που οδηγεί στο ναό της Παναγίας λειτουργούν διάφορα μαγαζάκια, απ’ όπου θα προμηθευτείτε εκκλησιαστικά είδη, φυλαχτά και αναμνηστικά.
✦ Αξέχαστη εμπειρία είναι η Ανάσταση στην Παναγία της Τήνου με πυροτεχνήματα! Ενδιαφέρον έχουν, τα τοπικά έθιμα που περιλαμβάνουν τη μεταφορά του Επιταφίου στη θάλασσα, συνοδεία ψαλμών, όπου τρεις σταυροί τυλίγονται στις φλόγες, σε ανάμνηση του γεγονότος της Σταύρωσης.
✦ Στα γραφεία του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να δηλώσουν επωνύμως το θαύμα που βίωσαν.
✦ Ο ναός της Ευρέσεως στο ισόγειο του συγκροτήματος, ονομάστηκε Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για την ανακάλυψη της ιερής εικόνας ανέβλυσε νερό.
✦ Το οικοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνει δύο ακόμη παρεκκλήσια: το ένα είναι αφιερωμένο στην Αγία Πελαγία και το δεύτερο στον Άγιο Ιερώνυμο, που έζησε τον 4ο αι. αφιερώνοντας τη ζωή του στην Παναγία.

Επισκεφθείτε ακόμη, το Ναό των Ταξιαρχών όπου φυλασσόταν αρχικά η εικόνα.


shutterstock_218088394


Το σήμα κατατεθέν της Τήνου
Το δέος που σου προκαλεί η Παναγία της Τήνου είναι αδύνατο να το περιγράψει κανείς με λόγια. Με το που κατέβεις από το καράβι, η θέα και η ομορφιά της σε καλούν να την επισκεφθείς. Το πλήθος των προσκυνητών συρρέει με ταχείς ρυθμούς προς το μεγαλοπρεπή ναό, που διατηρείται τόσο καλοσυντηρημένος, ώστε δύσκολα μπορείς ν’ αναλογιστείς πως βρίσκεται εκεί από το 1823. Ακολουθώντας το πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στο προαύλιο του ναού, το δάπεδο διακοσμημένο με κομψοτεχνημένα σχέδια και τα σκαλιά ντυμένα με κόκκινα χαλιά, σε υποδέχονται θερμά καθώς οδηγείσαι στο εσωτερικό για να συναντήσεις τη φημισμένη εικόνα. Σε κάθε γωνιά του συγκροτήματος γίνεται έκδηλο το μεγαλείο του χώρου, πράγμα αυτονόητο άλλωστε, αφού πρόκειται για την «κατοικία» της Μεγαλόχαρης.


2. Ομορφιά και ιστορία 

✦ Περπατήστε προς την ανατολική πλευρά του λιμανιού όπου βρίσκεται το Πασακρωτήρι, ένας επιβλητικός βράχος απ’ όπου θα μπορείτε να θαυμάσετε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα και μια πανοραμική άποψη της πόλης.
✦ Στο Πασακρωτήρι θα μπορέσετε να δείτε ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες των Βαλκανικών Πολέμων.
✦ Λέγεται πως το νησί απέκτησε την ονομασία του από το βασιλιά Τήνο που πρώτος, μαζί με μια ομάδα από Ίωνες, κατοίκησε το μέρος κατά την προϊστορική περίοδο.
✦ Η Οδύσσεια του Ομήρου κάνει λόγο για την Τήνο ως το μέρος όπου ναυάγησε ο Αίαντας κατά την επιστροφή του από την Τροία. Ο μύθος συμπληρώνει πως στον Τσικνιά, ο ήρωας διέπραξε ύβρη απέναντι στον Ποσειδώνα από τον οποίο βρήκε το θάνατο.
✦ Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του ΄21, ο Πύργος της Τήνου ύψωσε πρώτος απ’ όλες τις Κυκλάδες την αντίστοιχη σημαία, ενώ ακολούθησε η Χώρα.

Τα «Τήνια» που διοργανώθηκαν τον δεκαπενταύγουστο του 1895 αποτέλεσαν προπομπό για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.


886624018_cf50895298_o_2


Απαράμιλλη ομορφιά στα μέσα του πελάγους

Όποιος επισκέπτεται την Τήνο, δεν μπορεί παρά να νιώσει τη νησιώτικη αύρα και την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο μέρος. Το χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο άγονο τοπίο με τις σκόρπιες πινελιές πρασίνου, που συνδυάζονται άψογα με το γαλάζιο του ουρανού και το βαθύ μπλε χρώμα της θάλασσας, διεγείρουν τις αισθήσεις. Τα καράβια της γραμμής φτάνουν συνεχώς στο λιμάνι του νησιού του Αιόλου, με τη Χώρα να υψώνεται στα μάτια του επισκέπτη δίνοντας το δικό της ξεχωριστό λευκό χρώμα στο συνολικό τοπίο. Εδώ τα δρομάκια, η παιδική χαρά, οι καφετέριες και τα μαγαζιά, υποδέχονται τους κουρασμένους ταξιδιώτες προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και εξερεύνησης των θησαυρών της Τήνου, καθώς και της φυσικής της ομορφιάς με το δικό της ιδιαίτερο ταπεραμέντο.


3. Αρχαίος, βυζαντινός, θρησκευτικός και σύγχρονος πολιτισμός

✦ Στον παλιό δρόμο της Παναγίας βρίσκεται η Υφαντουργική Σχολή της Τήνου, που από το 1897 μέχρι σήμερα εκπαιδεύει νέες κοπέλες στην χρήση του αργαλειού. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του χώρου ξεκίνησε το 19ο αι. από γυναίκες της καλής κοινωνίας με σκοπό τη διάσωση της τέχνης.
✦ Στην Τήνο υπάρχουν περίπου 750 εκκλησίες, εκ των οποίων οι 220 είναι καθολικές.
✦ Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στη Μονή των Ουρσουλίνων στα Λουτρά.
✦ Το νησί έχει μακρά παράδοση λαϊκής τέχνης. Σε πολλά σημεία θα συναντήσετε, εκτός από περιστερώνες, ανεμόμυλους και νερόμυλους.
✦ Ένα έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα από τον καιρό του λαδοφάναρου είναι η Βεγγέρα, που ουσιαστικά είναι η συγκέντρωση οικογενειών σε κάποιο σπίτι, με τη μορφή μικρής γιορτής.

Δεν υπάρχει μήνας του χρόνου που να μη σημειώνεται κάποια γιορτή προς τιμή των Αγίων σε διάφορες περιοχές και χωριά του νησιού.


shutterstock_346103072_2


Μια κοιτίδα πολιτισμικής παράδοσης
Σε κάθε γωνιά της Τήνου μπορεί να θαυμάσει κανείς τα λαμπερά μνημεία, μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού. Τοποθεσίες με απομεινάρια της αρχαίας εποχής, καθολικά παρεκκλήσια, μαρμάρινα χτίσματα και επιβλητικά οικοδομήματα μαρτυρούν την πορεία του μέρους μέσα στο χρόνο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκού πολιτισμού είναι οι περίφημοι περιστερώνες με την περίτεχνη διακόσμηση, που αποτυπώνουν τις κτηνοτροφικές πρακτικές των κατοίκων του νησιού, δίνοντας μια καλή εικόνα για την οικονομική ανάπτυξή του, που οδήγησε στη σημερινή πολιτιστική του αίγλη. Διάσημη -μεταξύ άλλων- είναι η μαρμαροτεχνία για την οποία φημίζεται το νησί, ενώ δε λείπει η ενασχόληση με την εκτροφή μελισσών, τη ναυτιλία και τη κτηνοτροφία. Κατά την επίσκεψή σας θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά τις ντόπιες δραστηριότητες και ν’ ανακαλύψετε τη μαγεία του τόπου διαβαίνοντας μέσα από μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στις αξιοθαύμαστες φυσικές και μη ομορφιές του.


4. Μικρά, γραφικά και παραδοσιακά χωριά

✦ Στο χωριό Βόλαξ μπορείτε να δείτε από κοντά την τέχνη της καλαθοπλεκτικής και ν’ αγοράσετε καλαθάκια φτιαγμένα στο χέρι από τους ντόπιους τεχνίτες, στα εργαστήρια της περιοχής, για εσάς ή για δώρο στους αγαπημένους σας.
✦ Δωράκια φτιαγμένα από μάρμαρο θα βρείτε στα αντίστοιχα εργαστήρια στον Πύργο, που φημίζεται για τα μαρμάρινα καλλιτεχνήματα που πωλούνται στα μαγαζάκια του.
✦ Ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίσετε τα γραφικά χωριουδάκια της Τήνου, είναι να πραγματοποιήσετε οδοιπορικά μέσα από διάφορα μονοπάτια που συνδέουν τα κοντινά χωριά.
✦ Αν σας αρέσει η περιπέτεια, θα μπορέσετε ν’ απολαύσετε την αναρρίχηση. Το Εξώμβουργο, ο Βώλαξ και η Λιβάδα, με τα βουνά και τα διαμορφωμένα από τους ανέμους βράχια, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς γι’ αυτό το σπορ.

Για ν’ απολαύσετε μια υπέροχη θέα στο Αιγαίο και τη Σύρο, επισκεφθείτε τα Υστέρνια που λόγω της θέσης τους στο βουνό Μεροβίγλια, έχουν πανοραμική «εποπτεία» της περιοχής που θα σας ξετρελάνει.


shutterstock_205372033_Snapseed


Εκεί που η γραφικότητα συναντά την κυκλαδίτικη αισθητική
Καμάρες, βρυσούλες, πλατείες, μαρμάρινες επιγραφές, υπέρθυρα και πλακόστρωτα δρομάκια, είναι τα πρώτα που αντικρίζει κανείς με το που επισκέπτεται τα χωριουδάκια της. Διαμορφωμένα με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, με τα λευκά σπιτάκια που θυμίζουν κύβους ζάχαρης και μοιάζουν με κουκλόσπιτα, τα παράθυρα σε μπλε και άλλα παιχνιδιάρικα χρώματα, σε κάνουν ν’ αποβάλλεις το άγχος και τις έγνοιες και ν’ απολαύσεις αμέριμνος τις μικρές εκπλήξεις του παραδοσιακού νησιώτικου κάλλους που σε περιβάλλουν. Τα παραδοσιακά καφενεδάκια περιμένουν τους επισκέπτες για να προσφέρουν τοπικά εδέσματα και δροσερά ροφήματα πάντα συνοδευμένα με τη φιλική φιλοξενία των κατοίκων, που υποδέχονται με χαρά τους τουρίστες και είναι πάντα πρόθυμοι να κεράσουν σπιτικά λικέρ, όπως το λεμοντσέλο και το κερασό. Κάθε χωριό έχει τη δική του εκκλησούλα και διοργανώνει στη διάρκεια του χρόνου διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ του Ταραμπάδου.


5. Τοπική Γαστρονομία & Καλοκαιρινές βουτιές

✦ Προμηθευτείτε φρέσκια κάπαρη, θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο, που παράγονται από ντόπιες αγνές καλλιέργειες. Φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φημισμένη γραβιέρα Τήνου και την κοπανιστή και τη λούζα, το τοπικό αλλαντικό του νησιού.
✦ Στις σπεσιαλιτέ του νησιού συγκαταλέγονται τα τραγανά ξεροτήγανα με μέλι και καρύδια, τα γεμιστά καλαμάρια, η φρουτάλια με σύγκλινο που είναι μια μορφή ομελέτας με πατάτες και χοιρινό και οι γλυκές τυροπιτούλες.
✦ Σε όλη την έκταση της Τήνου, υπάρχουν περισσότερες από 40 παραλίες.
✦ Η παραλία της Λιχναφτιάς, νοτιοανατολικά του νησιού, είναι ήσυχη και πεντακάθαρη, με θέα προς τη Μύκονο και το Ικάριο Πέλαγος.
✦ Ο άνεμος δεν κοπάζει ποτέ στο νησί του Αιόλου, γι’ αυτό πολλές παραλίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Κολυμπήθρες, αποτελούν αγαπημένο προορισμό για τους wind – surfers.

Πανέμορφες καλοκαιρινές στιγμές σας περιμένουν στις παραλίες της Τήνου και αργότερα οι παραδοσιακές ταβερνούλες σας καλούν να γευτείτε ντόπιες συνταγές.


shutterstock_277847702_Snapseed_2


Καλοκαιρινές βουτιές και περιπέτεια στο νερό
Η παραλιακή εξόρμηση είναι μια παραδεισένια εμπειρία εδώ, καθώς η καθημερινή κούραση δίνει τη θέση της στη χαλάρωση και την απόλαυση ήρεμων στιγμών με αυτούς που αγαπάτε, ενώ ξεχνάτε τους πάντες και τα πάντα. Το νησί επίσης, αποτελεί ένα αγαπημένο «καταφύγιο» για τους πιστούς σέρφερς που δεν χάνουν ευκαιρία να δαμάσουν τα κύματα με τις σανίδες τους, προσφέροντας μια ακόμη απολαυστική ανάμνηση στους λουόμενους που γεμίζουν με φωτογραφικές αναμνήσεις τα άλμπουμ των διακοπών τους. Τριγύρω ταβερνούλες σε παραδοσιακό στυλ με τοπικά μεζεδάκια και μεσογειακές γεύσεις, ανοίγουν το χώρο τους για εσάς και την παρέα σας, προκειμένου να σας προσφέρουν φρέσκιες θαλασσινές νοστιμιές και ψάρια συνοδευόμενα με παγωμένο ουζάκι.


 

 

IN CATEFORY: THNOS