Το κοριτσάκι μου μεγάλωσε… Πρώτη φορά περίοδος

Η περίοδος σε μια γυναίκα σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και κατ’ επέκταση την ενηλικίωσή της. Η περίοδος ή αλλιώς έμμηνος ρύση, είναι το φυσιολογικό φαινόμενο, της ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκροής αίματος και κατεστραμμένου βλεννογόνου από τη μήτρα.
Ο κύκλος της περιόδου, είναι μια σημαντική σωματική λειτουργία, που δείχνει ότι όλο το σώμα της γυναίκας προετοιμάζεται για να υποδειχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη.
Από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά


Όλα ξεκινούν από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και ο οποίος εκκρίνει ορμόνες που ενεργοποιούν τις ωοθήκες για να παράγουν και εκείνες με τη σειρά τους τις απαραίτητες ορμόνες και να ξεκινήσει η διαδικασία της ωορρηξίας. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί τότε η προγεστερόνη συνεχίζει να εκκρίνεται από τις ωοθήκες και το ενδομήτριο (το στρώμα που καλύπτει τη το εσωτερικό της μήτρας) παχαίνει για να υποδεχθεί το ωάριο.
Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί τότε οι ορμόνες σταματούν να εκκρίνονται και το ενδομήτριο σταματάει να παχαίνει, οπότε αποβάλλεται μαζί με ποσότητα αίματος, προκειμένου να αναπτυχθεί νέο ενδομήτριο για τον επόμενο κύκλο. Η αποβολή αυτή του ενδομητρίου από την μήτρα προς τον κόλπο και εντέλει έξω από το γυναικείο σώμα, είναι η περίοδος.
Η πρώτη περίοδος εμφανίζεται στην εφηβεία, σε άλλα κορίτσια ξεκινάει νωρίτερα και σε άλλα αργότερα, λόγω της μοναδικότητας του κάθε οργανισμού. Κατά μέσο όρο, μια έφηβη υπό φυσιολογικές συνθήκες, ξεκινά να έχει περίοδο στην ηλικία μεταξύ των 9 και 15 ετών.


Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρήσεως ως την πρώτη μέρα της επομένης. Μια έφηβη στο ξεκίνημα του κύκλου της έχει συνήθως ακανόνιστο κύκλο και μετά το πέρας των πρώτων 2 – 3 χρόνων ο κύκλος σταθεροποιείται. Ένας φυσιολογικός κύκλος θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών, όμως όπως ήδη έχουμε προαναφέραμε λόγω της μοναδικότητας κάθε οργανισμού, η διάρκεια κάθε κύκλου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.
Εξαιτίας τον διαφόρων διακυμάνσεων που μπορεί να έχει ο κύκλος μιας γυναίκας, καλό θα ήταν από την αρχή της έναρξης της περιόδου της, να κρατάει σημειώσεις και έτσι θα διαπιστώσει και η ίδια ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Εάν δείτε καθυστέρηση άνω των 5 ημερών, τότε καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.
Σε μια φυσιολογική περίοδο, αναμένουμε ροή αίματος 4-7 ημέρες. Εάν η περίοδός σας κρατάει παραπάνω από 7 ημέρες, τότε θα πρέπει να προβείτε σε κάποιες εξετάσεις, τις οποίες θα σας προτείνει ο γυναικολόγος σας για να εντοπιστεί το πρόβλημα.


Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες. Το 50% των γυναικών, λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια των δύο – τριών πρώτων ημερών της περιόδου, αισθάνονται πόνους χαμηλά στην κοιλιά ή νιώθουν το στήθος τους να πρήζεται, σε συνδυασμό με ένα γενικότερο αίσθημα κόπωσης.
Ο πόνος που αισθάνονται είναι κάτι το φυσιολογικό, μιας και η μήτρα κάνει συσπάσεις στην προσπάθειά της να αποβάλλει το αίμα, τις εκκρίσεις και τη κατεστραμμένη βλεννογόνο που βρίσκεται στο εσωτερικό της.
Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν τους πόνους της περιόδου με τη χρήση αναλγητικών φάρμακων, είτε μια μέρα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία, είτε κατά την έναρξη της περιόδου. Άλλες γυναίκες αντιμετωπίζουν τον πόνο της περιόδου κάνοντας ζεστά μπάνια, ή βάζοντας θερμά επιθέματα ή θερμοφόρες στο κάτω μέρος της κοιλιάς.


Τέλος υπάρχει και ένα 10% των γυναικών, οι οποίες νιώθουν αφόρητους πόνους κατά την περίοδο, οι πιο πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι:δυσμηνόρροια,ενδομητρίωση ,ινομυώματα.
Στην περίπτωση αυτή, από την στιγμή που οι πόνοι της περιόδου είναι τέτοιοι σε σημείο που να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο και για να εντοπίσει ακριβώς που έγκειται το πρόβλημα, αλλά και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Απαραίτητη προϋπόθεση, για έναν φυσιολογικό κύκλο περιόδου, είναι η παραγωγή των οιστρογόνων και προγεστερόνης στον οργανισμό. Εάν αυτές οι βασικές ορμόνες δεν παράγονται τη χρονική περίοδο που πρέπει, τότε προκαλούν και αντίστοιχες διαταραχές στην περίοδο.


Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία και να οδηγήσουν σε ακανόνιστες περιόδους είναι:

• Stress
• Αλλαγή βάρους
• Υπέρμετρη σωματική άσκηση
• Φάρμακα
• Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
• Πρώιμη εμμηνόπαυση


 

Όλες οι γυναίκες, όταν γεννιούνται έχουν ήδη στον οργανισμό τους έναν συγκεκριμένο αριθμό ανώριμων ωαρίων, που αργότερα στη ζωή τους θα αρχίσουν ωριμάζουν και να απελευθερώνονται σε κάθε έμμηνο ρύση με σκοπό τη γονιμοποίηση. Οι ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες, ελέγχουν την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου, όπως το σχήμα του σώματος, την ανάπτυξη των μαστών, την κατανομή της τριχοφυΐας και τη σεξουαλική επιθυμία (libido).
Έτσι, η περίοδος είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο, που σχετίζεται με την ανθρώπινη αναπαραγωγή, αλλά και τη μετατροπή του κοριτσιού σε γυναίκα. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να τη θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της υγείας σας και όχι σαν πρόβλημα αυτής.


*Στέφανος Χανδακάς MD, MBA PhD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

http://www.drchandakas.gr/


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH