Το μαγευτικό Πήλιο & τα γραφικά χωριά του

deafault_site

Το μαγευτικό Πήλιο & τα γραφικά χωριά του

Η ομορφιά του Πηλίου, αλλά και η γραφικότητά του είχε μαγέψει ακόμα και τους θεούς του Ολύμπου, γι’ αυτό και αποτελούσε τη θερινή τους κατοικία. Η πατρίδα των Κενταύρων

μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν προορισμό που σε κερδίζει με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του.


Ένας παράδεισος που θα σας µείνει αξέχαστος… Ανακαλύψτε τον!

Από την Κατερίνα Κωνσταντοπούλου


dji_0092


Πήλιο: Το βουνό των µύθων και των θρύλων


Το Πήλιο πάντοτε προκαλούσε µία ιδιαίτερη αίσθηση σε όποιους το επισκέπτονταν, καθώς σε κάνει να νιώθεις ότι η µακραίωνη ιστορία του βουνού συντροφεύει κάθε σου βήµα. Νιώθεις την ανάγκη και την επιθυµία να εξερευνήσεις τις καταπράσινες µυστικές γωνιές του, να περιπλανηθείς στα γραφικά χωριά του και ν’ ανακαλύψεις τα διάσηµα µονοπάτια των Κενταύρων. Το Πήλιο έχει αποκτήσει τη φήµη του, όχι µόνο για την απαράµιλλη φυσική οµορφιά του και για το γεγονός ότι αποτελεί έναν υπέροχο προορισµό τόσο για το χειµώνα όσο και για το καλοκαίρι, αλλά κυρίως για τη µοναδική του ιστορία που εµπλουτίζεται µε θρύλους και µύθους. 


Κατά την Ελληνική µυθολογία η κορυφή του Πηλίου ήταν η κατοικία του ∆ία του Ακραίου και η πατρίδα των Κενταύρων που από εκεί ψηλά υπενθύµιζαν συχνά την τερατώδη τους ύπαρξη. Μάλιστα, λέγεται ότι ένας από τους πιο γνωστούς Κενταύρους ήταν ο γέροντας Χείρωνας που είχε τη δυνατότητα να γιατρεύει µε τα βότανα του βουνού τις ανθρώπινες αρρώστιες. ∆εν είναι τυχαίο που από την αρχαιότητα η ονοµασία του είναι «ιαµατικό όρος». Οι οµορφιές του έχουν αποτελέσει έµπνευση για πολλούς αρχαίους ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Όµηρος ο οποίος το αναφέρει ως «εινοσίφυλλον» (για τους ανέµους που το ταράζουν), ο Ησίοδος «υλήεν» (για τα πυκνά δάση του), ο Οβίδιος και ο Πίνδαρος «ανεµοσφάραγες πλαγιές»  (πλαγιές που δέρνονται από τον άνεµο), ο Σιµωνίδης «µέγα» (για τη µεγαλοπρέπειά του) και ο Ηρακλείδης «πολυφάρµακον» (για την πλούσια ποικιλία βοτάνων του).


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Από την πόλη του Βόλου υπάρχουν δύο βασικοί δρόµοι: Ο πρώτος κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζει παράκτια τα χωριά του Παγασητικού και καταλήγει στο Τρίκερι. Ο ίδιος δρόµος διακλαδίζεται κοντά στο Νεοχώρι, κατευθύνεται προς το ανατολικό Πήλιο για να καταλήξει στο Πουρί. Ο δεύτερος δρόµος κινείται βορειοανατολικά του Βόλου, περνάει τα Χάνια και συνεχίζει για το Ανατολικό Πήλιο.


EXTRA INFO: Το Πήλιο καλύπτει το µεγαλύτερο κοµµάτι του νοµού Μαγνησίας και έχει ύψος 1.624 µ. Ενώνεται από τα βόρεια µε την Όσσα και καταλήγει νότια στο όρος Τισαίο ή Μπαρτζόγια. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Ξεφόρτι ή Πουριανός Σταυρός που φτάνει τα 1624 µ., ενώ µία ακόµα διάσηµη κορυφή είναι οι Αγριόλευκες στα 1471 µ., όπου βρίσκεται και το χιονοδροµικό κέντρο.


dji_0084


dsc_8999


dsc_9020


dsc_9026


dsc_9039


dsc_9043


dsc_9064


dsc_9070


Πορταριά: Με κοσµοπολίτικο αέρα


Η αλήθεια είναι ότι η Πορταριά αποτελεί έναν από τους πιο αγαπηµένους και διάσηµους προορισµούς στην περιοχή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στρέψει επάνω της τα φώτα της δηµοσιότητας. Μόλις 13 χλµ. από την πόλη του Βόλου, θα σας µαγέψει από την πρώτη στιγµή που θα την επισκεφτείτε για τα µεγαλοπρεπή αρχοντικά µε τις στέγες από πέτρινες πλάκες, το καταπράσινο περιβάλλον της και τα γραφικά σοκάκια. Περιπλανηθείτε στα διάσηµα µονοπάτια του χωριού, πιείτε δροσερό νερό από τις πολλές πέτρινες παραδοσιακές βρύσες του και απολαύστε τον καφέ σας ή το τσιπουράκι σας µαζί µε το παραδοσιακό καυτερό σπετσοφάι στην όµορφη κεντρική πλατεία Αδάµενα, σε ένα από τα café ή ταβερνάκια που υποδέχονται τους επισκέπτες κάτω από τα επιβλητικά αιωνόβια πλατάνια ή στην άλλη µεγάλη πλατεία του χωριού «Μελίνα Μερκούρη». Ακολουθήστε το διάσηµο «Μονοπάτι των Κενταύρων» που ξεκινάει από την πλατεία, διασχίζοντας την  πλούσια βλάστηση και τα τρεχούµενα νερά, για να  βρεθείτε στην πηγή “Μάνα” µε τους καταρράκτες στη θέση Κάραβος.


Κατά την επίσκεψή σας µην παραλείψετε να κάνετε µία στάση σε κάποια σηµαντικά µνηµεία και αξιοθέατα, όπως για παράδειγµα το παρεκκλήσι της “Παναγίας της Πορταρέας” απ’ όπου πήρε το όνοµά της η περιοχή, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, µια τριπλή βασιλική που χτίστηκε το 1856, το µοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου, βυζαντινού ρυθµού, που στεγάζει πολλές Βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά στολίδια, το Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελµατική Σχολή θηλέων), το Αθανασάκειο νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα) και  το Τσοπότειο Σχολαρχείο.


Με µοναδική θέα στον Παγασητικό και µία πολύ µεγάλη ποικιλία από λουλούδια και φυτά, της έχουν αποδώσει το όνοµα «ανθισµένο µπαλκόνι», ενώ αποτελεί και ιδανικό προορισµό τόσο για τον χειµώνα όσο και το καλοκαίρι. Ο επισκέπτης µπορεί ν’ απολαύσει σκι το χειµώνα και κολύµπι στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου ή του Παγασητικού, το καλοκαίρι. 


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Ακολουθείτε το παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε το δρόµο και τις πινακίδες για Πορταριά.


EXTRA INFO: Κοντά στην πλατεία µπορείτε να δείτε τα αποµεινάρια του ξενοδοχείου “Θεοξένια” που µετά το 1900 θεωρείτο το πολυτελέστερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων, το οποίο καταστράφηκε κατά την περίοδο της κατοχής από τους Γερµανούς.


dsc_8977


dsc_8979


dsc_8984


dsc_8988


dsc_8991


Τσαγκαράδα: Για ροµαντικές βόλτες


Με θέα το Αιγαίο και 62 χλµ. από το Βόλο, το όµορφο χωριό αποτελεί µία στάση που επιβάλλεται να κάνετε κατά τη διάρκεια της εκδροµής σας στα χωριά των Κενταύρων. Πυκνή βλάστηση, γεφύρια, ρεµατιές µε τρεχούµενα νερά, επιβλητικοί πλάτανοι, µηλιές και καστανιές, παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, λιθόστρωτα µονοπάτια, συνθέτουν  ένα τοπίο απίστευτης οµορφιάς, καθώς και τους λόγους που αποτελεί έναν τόσο διάσηµο ταξιδιωτικό προορισµό. ∆ιαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ, ποτό  και διαµονή, ενώ κατορθώνει παράλληλα να διατηρεί την ηρεµία και τη γαλήνη που χρειάζεται ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Το χωριό αποτελείται από τέσσερις µικρότερους οικισµούς, οι οποίοι πήραν το όνοµά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες µε τους πλάτανους: Άγιοι Ταξιάρχες (που είναι και ο παλαιότερος οικισµός), Αγία Παρασκευή και  Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά µήκος του δηµόσιου δρόµου και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαµηλά στην πλαγιά του βουνού προς την Νταµούχαρη. Από τα πιο σηµαντικά σηµεία του χωριού και των γύρω περιοχών είναι ο πλάτανος  στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, του οποίου η ηλικία ανέρχεται στα 1000 χρόνια. Στολίδι της πλατείας αποτελεί και η πανέµορφη µαρµάρινη παραδοσιακή κρήνη.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Μπορείτε να επισκεφθείτε την Τσαγκαράδα από δύο διαφορετικές διαδροµές.  Η πρώτη διαδροµή είναι ορεινή. Θα περάσετε το ∆υτικό Πήλιο µέσω Πορταριάς και ανεβαίνοντας στο βουνό θα φτάσετε στα Χάνια, όπου βρίσκεται και το χιονοδροµικό κέντρο. Εκεί, θα κατηφορίσετε στην ανατολική πλευρά µέχρι την περιοχή του ∆ήµου Μουρεσίου. Η δεύτερη διαδροµή είναι παράκτια και περνάει από το εσωτερικό του Παγασητικού κόλπου. Όταν περάσετε τα παραθαλάσσια χωριά Αγριά, Γατζέα και µέχρι λίγο µετά τα Καλά Νερά, θ’ ανηφορίσετε προς την Τσαγκαράδα περνώντας από τις Μηλιές.


EXTRA INFO: Το Χιονοδροµικό Κέντρο απέχει περίπου 35 χλµ. και µόλις 8 χιλιόµετρα από την Τσαγκαράδα βρίσκονται οι γαλαζοπράσινες παραλίες του Μυλοποτάµου και της Φακίστρας.


14425077412_8aab14e523_o


krifo_scholio_-_11


skier-on-the-slopes-in-switzerland-xlarge


tsagkarada_-_path_to_krifo_scholio_-_6


tsagkarada_road


Μακρυνίτσα: Το µπαλκόνι του Πηλίου


Με ιστορία που ξεκινάει από το 1204 και έχοντας πρωτοστατήσει στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878, το ιστορικό αυτό χωριό µπορεί να έχει «πάθει» πολλά στο πέρασµα του χρόνου, όµως δεν έχει χάσει την αίγλη του, την οµορφιά του και την παράδοση που το κάνει να ξεχωρίζει. Σε κάθε βήµα σας θα συναντήσετε επιβλητικά αρχοντικά, δείγµα της αρχιτεκτονικής του Πηλίου, µε τις πέτρινες στέγες τους και την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσµηση στον πάνω όροφο των κτιρίων.


Χαρακτηριστικό αρχοντικό της Μακρινίτσας είναι το αρχοντικό Τοπάλη που χτίστηκε το 1844 και χρησιµοποιείται σήµερα ως λαογραφικό µουσείο. Το κτίριο είναι µια τριώροφη οχυρωµένη κατοικία, µε πολεµότρυπες και αµυντικό πυργίσκο στην στέγη του. Το αρχοντικό αυτό δόθηκε στην κοινότητα της Μακρινίτσας από την οικογένεια Τοπάλη το 1932, για να στεγάσει το λαογραφικό µουσείο, το οποίο σήµερα έχει περισσότερα από 1500 εκθέµατα.


Φυσικά, µε το που φτάσετε στο χωριό την παράσταση κλέβει η θέα από την κεντρική πλατεία, καθώς θ’ απολαύσετε µια πανοραµική άποψη του Βόλου ν΄απλώνεται στα πόδια σας σε βάθος 600 µέτρων. Αφού πιείτε τον καφέ σας σ’ ένα από τα µαγαζιά της πλατείας κάτω από τα πλατάνια, συνεχίστε τη βόλτα σας στον οικισµό ως τον κεντρικό πεζόδροµο µε τα δεκάδες τουριστικά µαγαζάκια και κάντε και µία στάση στο ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόµου, που χτίστηκε το 1792. Μην παραλείψετε να πιείτε νερό και να φωτογραφηθείτε µπροστά από την µαρµάρινη κρήνη του Αθάνατου Νερού, έργο του 1809, στην οποία το νερό βγαίνει από τρεις χάλκινες λεοντοκεφαλές και να πάρετε το δρόµο προς την συνοικία της Αγίας Τριάδας για να θαυµάσετε τον Πύργο των Αξελών.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Ακολουθείτε το παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε το δρόµο για Πορταριά. Υπάρχει και µια άλλη διαδροµή από τον πρόσφατο δρόµο µέσω Κουκουράβας.


EXTRA INFO: Το Καφενείο «Ο Θεόφιλος» αποτελεί ένα ιστορικό διατηρητέο µνηµείο, καθώς στο εσωτερικό του κρύβει µια µεγάλη τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζηµιχαήλ.


dsc_8997


dsc_9056


dsc_9057


dsc_9061


Βυζίτσα: Αρχιτεκτονικό «στολίδι»


Αποτελεί ένα από τα πιο όµορφα και γραφικά χωριά του Πηλίου, σε απόσταση 30 χλµ από το Βόλο και σε υψόµετρο 500 µέτρων. Ξεχωρίζει για τ’  αρχοντικά της, που είναι πραγµατικά, έργα µοναδικής αρχιτεκτονικής και θα σου τραβήξουν την προσοχή µε τους κατάλευκους τοίχους τους, την καφετιά σκεπή, τα σκαλιστά µπαλκόνια και τις εντυπωσιακές εισόδους. Αφού απολαύσετε έναν καφέ στη χόβολη ή ένα ντόπιο τσίπουρο µε µεζέ κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του χωριού, περιπλανηθείτε στα λιθόκτιστα καλντερίµια. Περπατήστε µέχρι το ύψωµα του χωριού, απ’ όπου µπορείτε να θαυµάσετε την εκπληκτική θέα του Παγασητικού.


EXTRA INFO: Ο ΕΟΤ έχει εντάξει τη Βυζίτσα στο πρόγραµµα αποκατάστασης και διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.


1


2


Άγιος Γεώργιος Νηλείας: ∆ιέξοδος από την καθηµερινότητα


Το γραφικό και διάσηµο χωριό είναι χτισµένο αµφιθεατρικά και γι’ αυτό προσφέρει απίθανη θέα στον Παγασητικό, µέσα σε πλατάνια, καστανιές, ελιές, µηλιές και άλλα οπωροφόρα, ενώ κατοικείται εδώ και 500 χρόνια. Βρίσκεται 21 χλµ. µακριά από το Βόλο και ο ανεπανάληπτος φυσικός πλούτος του, που περικυκλώνει τον Άγιο Γεώργιο, αποτελεί µοναδική ευκαιρία για εξορµήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία. Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισµού υπάρχει η δυνατότητα να επιδοθούν σε ιππασία, ποδήλατο βουνού και 4Χ4.


Το χωριό «κρύβει» και πολλές ωραίες εκπλήξεις για ν’ ανακαλύψετε. Στη µέση του χωριού κυλάει χειµώνα καλοκαίρι ένα ρέµα που σχηµατίζει κι ένα µικρό καταρράκτη. Από εκεί λίγο πιο πάνω, ανηφορίζοντας ελαφρώς για την πλατεία, θα δείτε το ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έχει δώσει το όνοµά του και στο χωριό και στην αυλή του υπάρχει  µνηµείο πεσόντων, έργο που επιµελήθηκε ο γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος. Στην πλατεία επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να θαυµάσετε µια µαρµάρινη κρήνη µε λεοντοκεφαλή, καθώς και να επισκεφτείτε το «∆ηµήτρειον Οίκηµα» όπου στεγάζεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα, ο οποίος φιλοτέχνησε και τον χάλκινο ανδριάντα του, που βρίσκεται στην αυλή. Εκτίθενται γλυπτά, χαρακτικά, µετάλλια, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, σχέδια, επιστολές και άλλα προσωπικά αντικείµενα του καλλιτέχνη. Από την αυλή του µουσείου θα δείτε ένα µοναδικό ηλιοβασίλεµα, µε τον ήλιο να βάφει τον Παγασητικό κόκκινο.


EXTRA INFO: Λίγο έξω από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο παλιό αλώνι του χωριού, υπάρχει και το υπαίθριο Θέατρο «Αλώνι», το οποίο ιδρύθηκε το 1995 µε στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Πηλίου.


slider_image-1


Ζαγορά: Κοιτίδα πολιτισµού


Το πανέµορφο ορεινό χωριό είναι χτισµένο σε υψόµετρο 220 µέτρων και απέχει 47 χλµ. από την πόλη του Βόλου, ενώ αποτελείται από 4 µεγάλες συνοικίες, την Αγία Παρασκευή ή Πέραχωρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Σωτήρα. Ευρήµατα και ερείπια της περιοχής µαρτυρούν την ύπαρξη πανάρχαιων οικισµών που κατατάσσονται στην Οµηρική Εποχή.Αποτέλεσε ένα σηµαντικό κέντρο συναλλαγών και βιοτεχνιών, όπως και πολιτιστικό κέντρο του 17ου και 18ου αιώνα. Στην πολιτιστική άνθηση συνέβαλλε σηµαντικά το «Ελληνοµουσείο», ένα σχολείο/οικοτροφείο υψηλής εκπαίδευσης, το οποίο σήµερα είναι γνωστό ως σχολείο του Ρήγα. Αυτό ήταν το σχολείο του Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων του πνεύµατος και των γραµµάτων, που είτε µαθήτευσαν είτε δίδαξαν εκεί, όπως ο Ανθίµος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και άλλοι. Αυτό το οποίο σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει κατά την επίσκεψή σας, είναι τα σπίτια του χωριού χτισµένα σύµφωνα µε τον παραδοσιακό ρυθµό, τα οποία διατηρούν τις παραδοσιακές πηλιορείτικες στέγες µε πλάκα και διακοσµούνται µε γαρδένιες και ορτανσίες.


EXTRA INFO: Η Ζαγορά είναι σηµαντικό οικονοµικό κέντρο της περιοχής, κυρίως µέσα από τον τουρισµό και την καλλιέργεια του περίφηµου ζαγοριανού µήλου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστηµα πιστοποίησης Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).


pilio_-_zagora


Πινακάτες: Ένα αυθεντικό τοπίο


Αν σκεφτεί κανείς ότι ο δρόµος από το Βόλο για τις Πινακάτες άνοιξε το 1999 και το ρεύµα ήρθε στο χωριό το 1973, καταλαβαίνετε ότι εδώ θα ζήσετε µία πραγµατικά αυθεντική παραδοσιακή εµπειρία διαµονής. Η άγρια οµορφιά του τοπίου, οι αυθεντικοί άνθρωποι, οι λιγοστές επιλογές σε διασκέδαση, το µεταµορφώνουν σε ένα κανονικό ησυχαστήριο. Στην πλατεία του χωριού µε τα τεράστια πλατάνια θα δείτε την εκκλησία του Αγίου ∆ηµητρίου, τη βρύση µε τις λεοντοκεφαλές, κατασκευής 1894 και των 500 ετών γέρο πλάτανο. Αξίζει να επισκεφτείτε την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι από τις Πινακάτες. Το παλιό αλώνι, λίγο πάνω από τον οικισµό του Αγίου Αθανασίου, το δάσος της οξιάς µε τις πηγές, ο σιδηροδροµικός σταθµός όπου το Τρενάκι του Πηλίου κάνει στάση στις Πινακάτες και ο οικισµός «Ογλάς», είναι οι στάσεις που πρέπει να κάνετε.


pinakates_2


Μηλιές: Ανάµεσα σε πηλιορείτικους ελαιώνες


Το ορεινό παραδοσιακό κεφαλοχώρι του Πηλίου βρίσκεται σε απόσταση 28 χλµ. από το Βόλο, µε άγρια οµορφιά, γέρικα πλατάνια και πλούσιους ελαιώνες. Παλιά αρχοντικά φτιαγµένα µε την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τρεχούµενα νερά, κρυστάλλινες πηγές, καταπράσινα τοπία και πλακόστρωτα καλντερίµια, συνθέτουν µία µαγευτική εικόνα που µοιάζει µε καρτ ποστάλ. Οι φιλικοί κάτοικοί του σας υποδέχονται µε το πιο γλυκό τους χαµόγελο, ενώ διαθέτει πολλά παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια για όµορφες στιγµές διασκέδασης µε την παρέα σας. Οι Μηλιές είναι ένα χωριό που πραγµατικά δεν χορταίνεις να κάνεις βόλτες και να το ανακαλύπτεις. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας κάντε µία στάση στη ∆ηµόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, που φιλοξενεί στο συγκλονιστικό της κτίριο 1.600 βιβλία που τυπώθηκαν από το 1497 έως το 1899. Παλιά εδώ λειτουργούσε η σχολή των Μηλέων που αποτέλεσε πολύτιµη πνευµατική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. ∆ε θα πρέπει να παραλείψετε µια βόλτα µε το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον «Μουτζούρη», που κατασκεύασε ο Ιταλός µηχανικός Εβάριστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσηµου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Το αργοκίνητο τρενάκι «Μουτζούρης» από το καλοκαίρι του 1996 κινείται ξανά, µετά από 15 ολόκληρα χρόνια, στη διαδροµή Βόλος-Μηλιές.


EXTRA INFO: Εδώ, το Μάιο του 1821 κηρύχθηκε η επανάσταση της Θεσσαλίας κατά των Τούρκων από τον Άνθιµο Γαζή, ενώ µεγάλα ονόµατα του διαφωτισµού γεννήθηκαν στις Μηλιές, όπως  ο ∆ανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, οι οποίοι ίδρυσαν τη σχολή “ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ” το 1814,  καθώς και άλλοι διδάσκαλοι του Γένους.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Ακολουθείτε το παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε τη διαδροµή που οδηγεί κατά σειρά στην Αγριά, στα Λεχώνια, στη Γατζέα και στα Καλά Νερά. Μετά τα Καλά Νερά, πρέπει να στρίψετε αριστερά στη διασταύρωση που θα βρείτε προς Μηλιές.


milies_church_3


milies


pilio_-_milies_-_11


shutterstock_505031347


 

TAGGED IN: ,
  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta