Τζένη Σκεπετάρη & Θοδωρής Ζηνέλης: Το δυναμικό ζευγάρι του Tae Kwon Do

Η Τζένη Σκεπετάρη, Προπονήτρια Tae Kwon Do του Αθλητικού Συλλόγου Γαία Αλίμου και προπονήτρια ΕΤΑΝΕ και ο Θοδωρής Ζηνέλης, Προπονήτης Tae Kwon Do του Αθλητικού Συλλόγου Αίαντας Αγίου Δημητρίου και Ομοσπονδιακός προπονητής, είναι όχι μόνο μαζί στη ζωή, αλλά και στο βάθρο των νικητών. Τους συναντήσαμε και μας μιλήσαν για την σκληρή δουλειά που απαιτεί ο πρωταθλητισμός και φυσικά, για τις πολλές επιτυχίες των δύο Συλλόγων.


ΣΣΣ


Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία πρόσφατη μεγάλη επιτυχία των αθλητικών Συλλόγων ΓΑΙΑ και ΑΙΑΝΤΑ, του οποίου προπονητής είστε εσείς κ. Ζηνέλη και του ΓΑΙΑ είστε προπονήτρια εσείς κα Σκεπετάρη. Συγκεκριμένα, στο Πανελλήνιο Ανδρών – Γυναικών ο Σύλλογος «Αίαντας» κατέκτησε την 1η θέση και τη 2η θέση ο Σύλλογος «Γαία» σε όλη την Ελλάδα. Πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση και τι μαρτυρά για τη δουλειά και την προσπάθεια που πραγματοποιείται μέσα στους δύο Συλλόγους;
Σκεπετάρη: Ο Α.Σ ΑΙΑΝΤΑΣ κατετάγη πρώτος Σύλλογος στη γενική κατάταξη στο Πανελλήνιο ανδρών-γυναικών με τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, ενώ ο Α.Σ ΓΑΙΑ κατέκτησε τη 2η θέση με δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο και 5 αθλητές των συλλόγων μας εκπροσώπησαν τη χώρα στο Πανευρωπαϊκό ανδρών-γυναικών στην Ελβετία.
Ζηνέλης: Οι παραπάνω διακρίσεις του Αίαντα και της Γαία, τους καθιστούν πρωταγωνιστικά σωματεία στο ελληνικό Tae Kwon Do, καθώς η διάρκεια των διακρίσεων είναι αυτή η οποία φέρνει την καταξίωση στο χώρο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται με προγραμματισμό, επαγγελματική δουλειά και θυσίες τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο προσωπικό, οικογενειακό επίπεδο.


Εκτός από προπονητές των Συλλόγων, είστε και σύζυγοι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας πριν από κάθε αγώνα, καθώς και οι δύο «μάχεστε» για τους ίδιους τίτλους;
Ζηνέλης: Το άθλημά μας και ειδικότερα στο επίπεδο του πρωταθλητισμού στο οποίο πρωταγωνιστούμε με αθλητές υψηλών επιδόσεων είναι άκρως ανταγωνιστικό. Η διαπροσωπική μας σχέση έχει αποδειχθεί από την πορεία μας ότι μας δυναμώνει, μας ενισχύει και μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό καταφέρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.


Τι περιλαμβάνει το «ταξίδι» των αθλητών σας μέχρι το μετάλλιο; Ποιες είναι οι βάσεις και οι αρχές με τις οποίες τους προετοιμάζετε τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο για να βγουν έτοιμοι στον αγώνα;
Σκεπετάρη: Ο δρόμος του πρωταθλητισμού είναι πολύ δύσκολος και μοναχικός. Καθημερινά σφυρηλατούνται σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον προπονητή και τον αθλητή, θέτονται στόχοι με σεβασμό και ταπεινότητα, χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο και με καθημερινή επιμονή και υπομονή στην προπόνηση έρχονται και τα αποτελέσματα.


Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους Συλλόγους;
Ζηνέλης: Το βασικότερο στοιχείο το οποίο μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους, είναι η βασική αρχή λειτουργίας μας. Είμαστε μία μεγάλη αθλητική οικογένεια, πάντα δίπλα στα παιδιά της. Όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα, λειτουργώντας με τις αρχές και τις αξίες που δομούν τις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας.


Ποιες είναι οι αξίες που μεταλαμπαδεύετε στους αθλητές σας;
Σκεπετάρη: Ταπεινότητα, σεβασμός, εργατικότητα και εμπιστοσύνη στις προσπάθειές τους, είναι από τις βασικότερες αρχές που μεταλαμπαδεύουμε στους αθλητές μας προκειμένου να στέκονται ανεξάρτητοι και δυνατοί στα πόδια τους. Τους μαθαίνουμε να βάζουν υψηλούς στόχους, χαράζοντας τη δική τους πορεία και διαμορφώνοντας υγιείς αθλητικές αγωνιστικές προσωπικότητες, πράγμα το οποίο θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.


Ποια είναι η φιλοσοφία σας ως προπονητές;
Ζηνέλης: Δε θεωρούμε τίποτα δεδομένο, αλλά με σεβασμό και ταπεινότητα καθημερινά πρέπει να παλέψουμε για να αποκτήσουμε τα αυτονόητα, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να παρακολουθήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε με παιδαγωγικό τρόπο τις συνεχείς αλλαγές στο ταχύ εξελισσόμενο ολυμπιακό άθλημα Tae Kwon Do. Προσφέρουμε εκμάθηση, όσο το δυνατόν καλύτερες ποιοτικότερες υπηρεσίες στα μέλη του σωματείου μας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες αυτών που μας εμπιστεύτηκαν με ό,τι πολυτιμότερο είχαν, δηλαδή τα παιδιά τους και την υγεία τους, κάνοντας τον αθλητισμό τρόπο ζωής τους. Λαμβάνουμε μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις στο Tae Kwon Do, προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για καθετί καινούριο.


Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για να γίνει κάποιος πρωταθλητής;
Σκεπετάρη: Η σωστή προπόνηση, η μεθοδικότητα, η εμπιστοσύνη και η καλή διαπροσωπική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ αθλητή και προπονητή. Η διάκριση των ρόλων αθλητή-προπονητή και η θέση του γονέα δίπλα σε αυτή τη σχέση συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πρωταθλητή και στην μετέπειτα επιτυχία του.


Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας των Συλλόγων σας από τη συμμετοχή τους σε Πρωταθλήματα;
Σκεπετάρη: Τα ποσοστά επιτυχίας των Συλλόγων μας είναι πολύ μεγάλα αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι οι αγωνιστικές μας ομάδες αποτελούνται από πρωταθλητές Ελλάδος, μέλη των Εθνικών ομάδων, με Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις. Οι αθλητές μας πρωταγωνιστούν σε όλες τις διοργανώσεις και η διάρκεια όλα αυτά τα χρόνια είναι που φέρνει την καταξίωση στο χώρο μας. Το 2012 ο Α.Σ ΓΑΙΑ κατέκτησε την 1η θέση στην Ελλάδα και κάθε χρόνο οι αθλητές μας στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες.
Ζηνέλης: Αυτή η διάκριση ήταν η αρχή μιας εκπληκτικής χρονιάς για τις αγωνιστικές μας ομάδες, καθώς ο Α.Σ ΑΙΑΝΤΑΣ κατέλαβε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων, την πρώτη θέση στο Σχολικό πρωτάθλημα, την πρώτη θέση στο Κύπελλο Ακρόπολης και πέντε αθλητές του θα συμμετέχουν τέλος Ιουλίου με την εθνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Νέων στη Ρωσία.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που θα «στρέψουν» τα παιδιά τους στο άθλημα του Τae Κwon Do;
Ζηνέλης: Βασικό μέλημα των γονέων είναι να ψάξουν να βρουν αναγνωρισμένο σωματείο Tae Kwon Do, το οποίο θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε με ασφάλεια τα παιδιά τους να κάνουν το Tae Kwon Do τρόπο ζωής. Το Tae Kwon Do αναπτύσσει όλες τις φυσικό-κινητικές ικανότητες, όπως ισορροπία, ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, αντανακλαστική ικανότητα. Βοηθά τα παιδιά ν’ αποκτήσουν αρμονία και ρυθμό του σώματος και βέβαια, συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική ανάπτυξη, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και βοηθώντας τα παιδιά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο ως υγιείς προσωπικότητες.


Αίαντας Αθλητικός Σύλλογος:
Σουλίου 102, Άγ. Δημήτριος, Τ: 210 9961071
aiantas@aiantas.gr, www.aiantas.gr

Γαία Αθλητικός Σύλλογος:
Ιωνίας 157, Άλιμος, Τ: 2109812777
gaiatkd@gmail.com, www.gaia-tkd.gr


new


S7


IN CATEFORY: HEALTH