ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12: Γιατί είναι πολύτιμη η κόκκινη βιταμίνη;

Πάµε να δούµε τι µπορεί να προκαλέσει η έλλειψη της Βιταµίνης Β12 και από που µπορούµε να την πάρουµε.

Από την Χριστίνα Πεπόνη


Η βιταµίνη Β12 ή κυανοκοβαλαµίνη, ανήκει στο σύµπλεγµα των βιταµινών Β.  Είναι όπως και οι υπόλοιπες βιταµίνες του συµπλέγµατος, µια υδατοδιαλυτή βιταµίνη  η οποία δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισµό, προσλαµβάνεται από την τροφή, αποθηκεύεται στο ήπαρ και η οποία συµµετέχοντας  σε πολλαπλά συστήµατα συνενζύµων, σε συνεργασία µε τις βιταµίνες Β9 (φυλλικό οξύ) και  Β6  (πυριδοξίνη), είναι  υπεύθυνη για τη µετατροπή της τροφής σε ενέργεια, γι’ αυτό και ονοµάζεται η βιταµίνη της ενέργειας.    


O ρόλος της είναι πολύ σηµαντικός στη σύνθεση του DNA, στην παραγωγή των κυττάρων του αίµατος (ερυθρών και λευκών αιµοσφαιρίων) καθώς και στην εύρυθµη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος. Συµµετέχει στην παραγωγή της µυελίνης που είναι το προστατευτικό στρώµα των νευρικών κυττάρων, αλλά και στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή µείζονος σηµασίας για τις λειτουργίες της µνήµης και της µάθησης και ως εκ τούτου είναι  καίριας  σηµασίας για την οµαλή λειτουργία του νευρικού µας συστήµατος.


Η κυριότερη πηγή της βιταµίνης Β12 είναι το κόκκινο κρέας γι’ αυτό και της έχει αποδοθεί το όνοµα η κόκκινη βιταµίνη.  Άλλες πηγές αυτής είναι τα αυγά, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκοµικά  προϊόντα, ο σολωµός, το κοτόπουλο, ο λυκίσκος, τα φύκια bladderwrack.  


Η έλλειψη της βιταµίνης Β12 είναι αρκετά συχνή στο γενικό πληθυσµό. Γίνεται αντιληπτή από το άτοµο µε την παρουσίαση συµπτωµάτων, όπως η ζάλη, η κατάθλιψη,  η αναιµία, η κεφαλαλγία , η γλωσσίτιδα, η απώλεια µνήµης, η µείωση της όρεξης και η ναυτία.  Ιδιαίτερη έµφαση πρέπει να δοθεί στη νοητική απώλεια που µπορεί να προκύψει από την έλλειψη της βιταµίνης Β12 στα ηλικιωµένα άτοµα η οποία προσοµοιάζει µε την άνοια γι’ αυτό και συνιστάται η µέτρηση αυτής στα ηλικιωµένα άτοµα σε ετήσια βάση.


Ποιες είναι οι κατηγορίες ασθενών που µπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη της βιταµίνης Β12;

Oι χορτοφάγοι και κυρίως οι vegans (εκτός αν καταναλώνουν µεγάλες ποσότητες σιτηρών) καθώς και τα άτοµα που πάσχουν από κοιλιοκάκη  είναι δυο κατηγορίες ατόµων που συχνά πυκνά παρουσιάζουν έλλειψη της βιταµίνης επειδή οι πρώτοι δεν καταλώνουν κρέας και οι δεύτεροι δεν απορροφούν σωστά τις θρεπτικές ουσίες  από το λεπτό έντερο. Στα άτοµα άνω των 50 ετών η απορρόφηση της βιταµίνης µειώνεται µε την πάροδο των ετών.  Έλλειψη της βιταµίνης Β12  παρουσιάζουν επίσης, ασθενείς  που έχουν υποστεί χειρουργική εκτοµή του εντέρου,  ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Graves του θυρεοειδούς αδένα, ασθενείς που πάσχουν από νόσους του παγκρέατος, καθώς και νεογνά των οποίων οι µητέρες είναι αποκλειστικοί χορτοφάγοι.  Μια τελευταία, πλην σηµαντική, κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν έλλειψη της βιταµίνης  Β12,  είναι αυτοί  οι οποίοι έχουν υποστεί γαστρεκτοµή, καθώς και εκείνοι οι οποίοι αντιµετώπισαν  χειρουργικά τη νοσογόνο παχυσαρκία µε γαστρική παράκαµψη.  Ο λόγος είναι ότι στο θόλο του στοµάχου µας παράγεται ο ενδογενής παράγοντας, µια ουσία η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση της βιταµίνης Β12.


Εκτός από µια ισορροπηµένη διατροφή πλούσια σε τροφές που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση τη βιταµίνη, η Β12 µπορεί να δοθεί σαν συµπλήρωµα δια του στόµατος σε υπογλώσσια µορφή, σε ρινικό πήγµα, αλλά και ενέσιµη.  Η µέτρησή της στο εργαστήριο, καλό είναι να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες µετά από οκτάωρη νηστεία.


*Πεπόνη Χριστίνα Μ.
Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος


Λυσικράτους 26, Άλιµος, 

Τ: 210 9841119, 693 6973178

FB: Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνα Πεπόνη, Άλιµος, Αθήνα006


1899772_473356612791206_154249732_o


2restauracja_steak_fish


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH