Xavier Μιχαηλίδης: Bartender- Ιδιοκτήτης cocktail bar Holy Spirit

XAVIER

Xavier Μιχαηλίδης: Bartender- Ιδιοκτήτης cocktail bar Holy Spirit 

Το τελευταίο καιρό έχουμε δει τα cocktail bars να ξεφυτρώνουν παντού, τι είναι αυτό που κάνει το Holy spirit να διαφοροποιείται;

Κοίτα αυτό θα στο πούνε οι πελάτες καλύτερα. Νομίζω ξεχωρίζει γιατί δίνουμε έμφαση στον πελάτη. Θέλουμε να έρθει εδώ και να πιεί καλό ποτό σε ένα ατμοσφαιρικό και ωραίο περιβάλλον και να διασκεδάσει. Με αυτή τη φιλοσοφία στήθηκε αυτό το bar. Ήθελα να είναι ένα bar που να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του πελάτη, τα bars δεν είναι φτιαγμένα για τον barman αλλά για τον πελάτη. Οι τιμές, τα μεγέθη του ποτού όλα είναι σε σεβασμό για τον πελάτη. Το γεγονός ότι έχουμε concept και το υποστηρίζουμε. Επίσης, είμαστε το μοναδικό μαγαζί που κάνει delivery cocktails εδώ στην περιοχή της Γλυφάδας, Βούλας και της Βουλιαγμένης ή κάποιος μπορεί να δώσει παραγγελία για να του ετοιμάσουμε κάποια cocktails για ένα πάρτι ή μία εκδήλωση ή για να πάρει στο σπίτι του και να έρθει να τα πάρει από το μαγαζί σε ειδικά διαμορφωμένα μπουκάλια και συσκευασίες.


Αν έρθει κάποιος και σου πεί φτιάξε μου ένα cocktail.. ό,τι θές εσύ, τι λαμβάνεις υπόψη σου για να το φτιάξεις;

Αρχικά κοιτάς την εξωτερική του εμφάνιση, το ντύσιμο, το στήσιμο… Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Βέβαια, είναι δύσκολο άμα δεν τον ξέρεις καθόλου τον άλλον να κάνεις κάτι στα μέτρα του οπότε τους ρωτάμε δύο τρία πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε κάτι κοντά στα γούστα του. Αν θέλουν να είναι γλυκό, ξινό, πικρό για παράδειγμα.


Πώς εμπνέεσαι κάθε φορά την δημιουργία ενός νέου cocktail; Ποιο είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας;

Κάθομαι, το σκέφτομαι, το ξανασκέφτομαι, το φτιάχνω, το δοκιμάζω, το δίνω σε άλλους να το δοκιμάσουν και να μου πούν την γνώμη τους. Γενικά εκεί που κάθομαι μπορεί να μου έρθει μία ιδέα και να την κάνω αμέσως πραγματικότητα.


Για ποιο από τα cocktail σου είσαι περισσότερο περήφανος;

Νομίζω για τα best sellers του μαγαζιού που είναι το Zombie και το Fantastic Boyfriend. Αλλά για μένα το καλύτερο cocktail είναι αυτό που πληρώνει ο πελάτης και δεν το λυπάται, και ξέρω ότι εδώ δεν θα λυπηθούν τα λεφτά τους.


Ποια είναι τα cocktails που πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε κάποιος που θα έρθει στο Holy spirit;

Πιστεύω οπωσδήποτε το Zombie, το Fantastic Boyfriend, την margarita, που είναι μία παραλλαγή της κλασικής, βάζουμε κάποια bitter μέσα και αρωματίζουμε διαφορετικά το ποτήρι. Τώρα ετοιμάζουμε βέβαια και την νέα cocktail list με 12 ολοκαίνουργια cocktails για το χειμώνα και θα βγάλουμε και μία τα Χριστούγεννα. Θα έχουμε αρκετά ζεστά cocktails και με σαμπάνια.


Τι έχεις αποκομίσει από τους διαγωνισμούς bartenting που έχεις λάβει ανά καιρούς μέρος;

Εμπειρία και πολλούς καλούς φίλους σε όλον τον κόσμο.


Είναι εύκολο τελικά να γίνει κάποιος bartender;

Όχι δεν είναι εύκολο, απαιτούνται σπουδές, πρέπει να εξελίσσεσαι διαρκώς, να ενημερώνεσαι, να κάνεις ταξίδια στο εξωτερικό για να παίρνεις ιδέες και να μαθαίνεις πράγματα. Όλα αυτά δεν είναι εύκολο να τα κάνεις. Εγώ για παράδειγμα έχω κάνει WSPC, που είναι διεθνής πιστοποιημένος οργανισμός για τα αποστάγματα, όπου τελείωσα το δεύτερο level για τα spirits και από εκεί και πέρα πολλά σεμινάρια, πολλά ταξίδια, διαγωνισμοί, δουλειά.


Τι σε χαρακτηρίζει ως bartender;

Κοίτα για να κάνεις αυτή τη δουλειά έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα, να ξέρεις που ήσουν, που είσαι και που θές να φτάσεις. Για μένα πρέπει να είσαι σεμνός, χωρίς πολλές υπερβολές και αυτό με χαρακτηρίζει και εμένα ως bartender. Η σεμνότητα, η επιμονή και η μεθοδικότητα.


Ποιο είναι το αγαπημένο σου cocktail bar στο εξωτερικό;

Το Apotheke στην Νέα Υόρκη, ήταν παλιό φαρμακείο και το έχουν κάνει ένα απίστευτο Bar και το La fuente στο Μεξικό, στη Γουαδαλαχάρα.


Το αγαπημένο σου ποτό;

Η tequila, και μου άρεσε το γεγονός ότι με το τελευταίο ταξίδι που έκανα στο Μεξικό για επαγγελματικούς λόγους είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ 9 διαφορετικά αποστακτήρια τεκίλας.


Είναι «ψαγμένο» το ελληνικό κοινό όσον αφορά τα cocktails τελικά;  

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ψαγμένο γιατί έχει και πάρα πολλά ερεθίσματα, σκέψου πόσα cocktail bars ανοίξανε τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει βέβαια την κουλτούρα την ευρωπαϊκή σε αυτό το κομμάτι, και πώς το εννοώ… για παράδειγμα εσύ αν πιείς 2 ήωρα το μεσημέρι dry martini είναι παρεξηγήσιμο ενώ το να πιείς τσίπουρα δεν είναι. Αλκοόλ όμως είναι το ένα, αλκοόλ και το άλλο. Απλά πλέον είναι πιο ενημερωμένοι στο κομμάτι των cocktails, δεν γίνεται να τους πουλάς ότι να’ ναι. Και αυτό ωφέλησε και στο να εξελίσσονται οι barmen αλλά και ξεκαθάρισε την αγορά, για παράδειγμα δεν μπορείς πλέον να πουλάς ένα Mojito €10. Αλλά έχουμε και πολλούς καλούς barmen σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε επίπεδο εκτίμησης των cocktails όμως, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί είναι ανώτεροι.


Υπάρχουν υλικά που αγαπάς να χρησιμοποιείς;

Μου αρέσουν τα εποχιακά υλικά, χωρίς να μένω σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Αλλά αγαπώ πολύ το τσάι και τα μπαχαρικά.


Υπάρχει κάποιο υλικό που φοβάσαι;

Αυτό που δεν ξέρω… αλλά μετά θα καθίσω να το ψάξω και να το δουλέψω για να το μάθω.


Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Η επικοινωνία με τον κόσμο και η αγάπη που λαμβάνω από αυτούς.


Πώς βλέπεις το γεγονός ότι είναι στη «μόδα» αυτή την περίοδο τα cocktails με ελληνικά προϊόντα;

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ τα είχαμε αυτά τα υλικά στα πόδια μας, τελικά πήραμε το trend αυτό από το εξωτερικό. Είναι καλό γιατί έχουμε πολλά προϊόντα, άπειρα φρούτα, βότανα, υλικά ελληνικά και μας δίνεται η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε. Απλά φοβάμαι μήπως δεν το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει, μήπως ανακαλύψουμε κάτι άλλο στην πορεία και τα ξεχάσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Μία νέα «μόδα» αν μπορούμε να πούμε είναι το food pairing, πρέπει να ξέρεις ποιο cocktail πάει με το τάδε φαγητό ή με το τάδε γλυκό.


Τι θα δούμε στο μέλλον από το Holy Spirit;

Γενικά μας αρέσει να εξελισσόμαστε, ξεκίνησε ένα μαγαζί μία σταλιά και εδώ και μερικούς μήνες έχει ανακαινιστεί, έχει μεγαλώσει. Βήματα επόμενα θα υπάρχουν πάντα. Δεν είναι ένα bar που επαναπαύεται, θέλω να αποτελεί στέκι και για να γίνει αυτό δεν γίνεται να μένεις στάσιμος.


Holy Spirit, Λαοδίκης 41, Γλυφάδα, τηλ. 2108982650, fb: Holy Spirit Cocktail Bar

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta