Η ψυχολόγος Σοφία Ηλιοπούλου µας ξεκαθαρίζει γιατί η ψυχική υγεία είναι τόσο σηµαντική και γιατί δεν πρέπει να διστάζουµε να ζητήσουµε βοήθεια όταν δε νιώθουµε καλά!

Από τη Δρ. Σοφία Ηλιοπούλου

Πόσο σηµαντικό είναι να είµαστε άνθρωποι ψυχικά υγιείς τελικά;
Να διευκρινιστεί πρώτα πως ψυχικά υγιής είναι ο άνθρωπος που σε όλα τα επίπεδα της ζωής του είναι αρκετά λειτουργικός και χαρακτηρίζεται από σωµατική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας. Αυτό δε σηµαίνει ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την «εικόνα» συγκαταλέγεται αυτόµατα στην ψυχική ασθένεια. Ο άνθρωπος στην καθηµερινότητά του µπαίνει σε µία διαδικασία εσωτερικού διαλόγου για να µπορέσει να διαχειριστεί τις ανάγκες του, καταστάσεις που τον ταλαιπωρούν και συναισθήµατα που τον κατακλύζουν.

Έτσι λοιπόν, η εσωτερική διερεύνηση συνιστά προτεραιότητα που ενισχύει τα δυνατά µας σηµεία και διαφωτίζει παράλληλα εκείνα τα «τυφλά» σηµεία που µας µπερδεύουν και µας δυσκολεύουν να διαχειριστούµε τη ζωή µας και προβλήµατά της. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι άνθρωποι δίνουµε µία µάχη ανάµεσα στη λογική και το συναίσθηµα: η ψυχική υγεία µας βοηθάει να επιτύχουµε ισορροπία ανάµεσα στα δύο τόσο σε κρίσιµα θέµατα, όσο και συµβάλλει στη σχέση µε τον ίδιο µας τον εαυτό, όσο και στις σχέσεις µας µε τους άλλους.

Γιατί να απευθύνεται κάποιος σε έναν ειδικό;
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει µία διαστρεβλωµένη, δυστυχώς, αντίληψη για το επάγγελµά µας. Να κάνουµε σαφές ότι οι ψυχολόγοι δεν γράφουν φάρµακα, επεµβαίνουν µόνο στο ψυχικό κοµµάτι της ανθρώπινης υπόστασης, λαµβάνοντας πάντα υπόψη τις βιολογικές λειτουργίες. Στην πραγµατικότητα, το γιατί να απευθυνθεί κάποιος σε έναν ψυχολόγο απαντιέται σχεδόν µέσα από την ίδια την καθηµερινότητα: όλοι βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε δύσκολα συναισθήµατα όπως στεναχώρια, θυµός, άγχος, οικογενειακά θέµατα όπως η σχέση µε το παιδί µου στην εφηβεία, ή η επικοινωνία µε τον άντρα µου ή ένα διαζύγιο, διάφορες πιεστικές συνθήκες και άγχος µέσα στο εργασιακό περιβάλλον, απώλεια κοντινού µας ανθρώπου, διαχείριση χρόνιας ασθένειας. Σε όλα αυτά, φυσικά, προστίθενται και πολλές άλλες περιπτώσεις που ένας ψυχολόγος µπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και αφορά πιο ειδικά θέµατα όπως αυτά σοβαρής ψυχοπαθολογίας που όµως δε χωράνε όλα σε µια σελίδα.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτό ισχύει και για την ψυχολογία;
Σαφέστατα, το ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας ισχύει και για την ψυχολογία. Σίγουρα µία παρέµβαση µπορεί να είναι αποτελεσµατικότερη όταν ένας άνθρωπος δεν έχει αγγίξει τα όριάτου καθώς και τα επίπεδα άγχους δεν έχουν φτάσει στα ανώτατα επίπεδα. Εξάλλου µία παρέµβαση σε αρχικό στάδιο δείχνει να έχει µακροπρόθεσµα οφέλη και αυτό γιατί είναι ευκολότερο να «σβήσεις µια φωτιά µόλις έχει ανάψει, από το όταν έχει επεκταθεί».

Είναι πολυτέλεια τελικά ο ψυχολόγος, δεδοµένων των κοινωνικών συνθηκών;
∆εν µπορούµε να αµφισβητήσουµε σε καµία περίπτωση τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες. Αυτό που µπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως δεν αποτελεί πολυτέλεια. Οι υπηρεσίες ενός ψυχολόγου είναι προσβάσιµες σε όλους και πιο πολύ πιστεύω ότι το οικονοµικό δεν αποτελεί στην πραγµατικότητα το λόγο για τον οποίο κάποιος δεν απευθύνεται σε έναν ειδικό. Η προσωπική µου γνώµη είναι πως είναι θέµα προτεραιοτήτων, γι’ αυτό και σας ενθαρρύνω να «τολµήσετε να ζητήσετε βοήθεια».

_ALM4934*Σοφία Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος Πανεπιστηµίου Αθηνών- MSc  Παιδοψυχολογίας
Λαζαράκη 25, Γλυφάδα, Τηλ.: 210 8983775/ 6984194164, www.s-iliopoulou.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here