Wine Bars: Μια τάση… ωριμάζει σαν το κρασί!

Μετά τη θραύση που έχουν κάνει οι βραδιές οινογνωσίας, τα wine pairings και ο οινικός τουρισµός, ήρθε και η σειρά των wine bars να µας µυήσουν στις δικές τους οινικές περιπλανήσεις!

Από το Γιώργο Λ. Παπαχατζή

∆εν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που µόλις µετά βίας µπορούσες να ανακαλύψεις-πέρα από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις- ένα ανεπιτήδευτο wine bar που να ξεχωρίζει µε την «καλοδιαβασµένη» κάβα του και-αν µη τι άλλο- να είναι αυστηρά προσανατολισµένο στο είδος που πρεσβεύει και όχι στην ελιτίστικη προσέγγιση του είδους. Αυτά όµως τα συγχωρούσε η εποχή του «δήθεν» και του show off που τότε ειδικά ήταν στα high του.

Οι ανάγκες µας άλλαξαν, η αυθεντικότητα έγινε must, ο ελληνικός αµπελώνας επιδεικνύει ολοένα και περισσότερες ετικέτες που θα ζήλευαν ακόµα και τα γαλλικά κρασιά, οι βραδιές και τα σεµινάρια πολλαπλασιάζονται, η οινική εξειδίκευση ριζώνει έστω και µε αργά και σταθερά βήµατα και ένα νέο είδους διασκέδασης εξαπλώνεται ραγδαία.

Ο λόγος για τα wine bars! Μια περατζάδα από τις πιο πολύβουες πιάτσες της Αθήνας και όχι µόνο, αρκεί για να πειστούµε ότι το κρασί δεν ταυτίζεται πλέον µόνο µε τα ταβερνάκια και τα κρασοποτεία ή τις καλοδιαβασµένες οινικές λίστες πολυτελών εστιατορίων, αλλά και µε τα after office ραντεβού και τη βραδινή ατζέντα των εξόδων µας!

20170314-2048-ChezNous1.jpg-resize_then_crop-_frame_bg_color_FFF-h_1365-gravity_center-q_70-preserve_ratio_true-w_2048_

Τα στέκια της «οινολατρείας»

Οι οινόφιλες διευθύνσεις της πόλης διαδέχονται η µία την άλλη και γνωρίζουν τέτοια ζήτηση που καµιά φορά χρειάζεται να κάνουµε και κράτηση για να βρούµε διαθέσιµο τραπέζι! Η καθεµιά µε το δικό της χαρακτήρα, ώρες αιχµής, θαµώνες και στυλ, επιφυλάσσει τις δικές της µεθυστικές συγκινήσεις.

Το βαρύ «πυροβολικό» τους, η wine list τους, που οφείλει να ικανοποιεί κάθε φιλοπερίεργο ουρανίσκο µυηµένο ή αδαή και η ευελιξία της µε επιλογές τόσο σε µπουκάλι όσο και σε ποτήρι. Άλλα µας ιντριγκάρουν γιατί επικεντρώνονται στους Έλληνες παραγωγούς, άλλα στα µικρά οινοποιεία και στα βιολογικά κρασιά, άλλα στον εξοπλισµό τους (ειδικά αυτά που διαθέτουν µέθοδο coravin που επιτρέπει το άνοιγµα του µπουκαλιού χωρίς την αφαίρεση του φελλού) και άλλα στα πληθωρικά πλατώ τυριών, αλλαντικών και τους  λοιπούς συνοδευτικούς πειρασµούς που µας σερβίρουν.

Όµως, όλα τους έχουν έναν κοινό παρονοµαστή: βάζουν στοίχηµα να ανεβάζουν ακόµα πιο ψηλά τον πήχη µε καλοδοµηµένες κάβες, γευσιγνωσίες που φέρνουν σε ζωντανό διάλογο τον κόσµο µε τους ίδιους τους παραγωγούς και τη µεγάλη αγάπη τους για το κρασί. Ας τη µοιραστούµε λοιπόν µαζί τους!

HAM-Tasting-happy-people

Διαβάστε ακόμα:

Με τι μπορώ να συνδυάσω το κρασί μου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here