Η επόμενη μέρα στο Άλιμο! Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μας αποκαλύπτει τα σχέδια του για την επόμενη πενταετία! 

Ο Δήμος Αλίμου, λόγω της προνομιακής του θέσης, αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Ποια είναι τα σχέδια σας (για τον εγγύς και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό) ως προς την ανάπτυξη της περιοχής σας και σε ποια πεδία στοχεύετε να εστιάσετε;

Στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στο περιβάλλον. Ο Άλιμος έχει τεράστια ιστορία και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, από όλες τις χρονικές περιόδους. Αυτά οφείλουμε να τα αναδείξουμε, ώστε να τα επισκέπτονται και οι κάτοικοι της πόλης μας, αλλά και τουρίστες.

Έπειτα έχουμε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, την παραλία και τους λόφους, που επίσης οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε, τόσο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, όσο και για να προσελκύσουμε επισκέπτες.

Και βέβαια, έχουμε δυνατότητα για τουριστικές και πολιτιστικές υποδομές, ώστε να γίνει ο Άλιμος η ‘καρδιά’ της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μαρίνα Αλίμου. Είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και αυτές τις ημέρες, έπειτα από 5 χρόνια προετοιμασίας, μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπλασης και ανάδειξης.

Έχετε δώσει μεγάλο βάρος στον πολιτιστικό τομέα. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη συνέχεια;

Πρώτον, η ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου και της ιστορίας της πόλης μας, όπως σας προανέφερα. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, π.χ. εκδίδοντας τους «Αρχαιολογικούς Περίπατους στον Άλιμο», βάζοντας πληροφοριακές πινακίδες και σημάνσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, τους οποίους και φροντίζουμε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αλλά έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, μέχρι οι αρχαιότητες του Αλίμου να γίνουν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι.

Δεύτερον, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για «πολιτισμό στην καθημερινότητα». Π.χ. η δημιουργία του Cine Alimos ήταν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Στον χώρο του κινηματογράφου, ή και σε άλλους υπαίθριους χώρους, θα μπορούσαμε να διοργανώνουμε φεστιβάλ ή ειδικές θεματικές βραδυές. Ήδη έχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση με το Ίδρυμα Θεοχαράκη στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε ακόμα μπροστά μας την ανέγερση της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλίμου μέσα στη Μαρίνα Αλίμου, την οποία φιλοδοξούμε να αναδείξουμε σε κέντρο εικαστικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δράσης.

VXZ_1842

Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Δήμου σας έχετε δώσει μεγάλη έμφαση, η οποία αποτυπώνεται σε σειρά έργων αναπλάσεων και διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων. Επί θεμάτων περιβάλλοντος τι σχεδιάζετε για τη συνέχεια;

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της ‘Κλούβας’ στο Άνω Καλαμάκι. Είναι επίσης σε εξέλιξη ένας μεγάλος διαγωνισμός για την αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τις δενδροφυτεύσεις. Στη διάρκεια της θητείας μας φυτεύσαμε 10.000 δένδρα και θάμνους και συνεχίζουμε!

Διαρκής είναι και η προσπάθεια για την ανάδειξη του «πράσινου» προφίλ της πόλης μας: π.χ. αλλάζουμε όλον τον οδοφωτισμό του Αλίμου και τοποθετούμε φωτιστικά led, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε πολύ λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Δημιουργούμε Δημοτική Συγκοινωνία, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λεγόμενη ‘βιώσιμη κινητικότητα’. Αμφότερες οι δράσεις αυτές οδηγούν σε μεγάλη περιβαλλοντική ωφέλεια, αφού μειώνεται κατακόρυφα η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία της πόλης μας.

Και τέλος, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, ώστε να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Στη διάρκεια της θητείας μας απαλλοτριώσαμε περισσότερες από 10 ιδιοκτησίες και συνεχίζουμε σταθερά, προσπαθώντας να αντλήσουμε χρήματα από κάθε δυνατή πηγή. Π.χ. για την απαλλοτρίωση της κορυφής του Λόφου Πανί υπάρχει από παλαιότερα έγκριση 2,5 εκατομ. € και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο.

Όσον αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, τη μετακίνησή του, την προσβασιμότητά του σε κτίρια και υποδομές, τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας και ποιες πρωτοβουλίες σκέφτεστε να αναλάβετε οι οποίες θα προάγουν την υγιή διαβίωση των πολιτών και τη διευκόλυνσή τους;

Είναι ήδη σχεδόν έτοιμη η Δημοτική Συγκοινωνία Αλίμου. Έχουμε αγοράσει 3 mini bus, έχουν χαραχθεί τα δρομολόγια των 2 Γραμμών της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αλίμου, έχουμε εξασφαλίσει εγκρίσεις από το κράτος και μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Δημοτική Συγκοινωνία.

Ίσως δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά για τις δράσεις μας στη «βιώσιμη κινητικότητα» έχουμε διακριθεί 2 φορές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχουμε βραβευθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το 2018 και το 2019.

VXZ_1957

Πως βλέπετε τις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το πλαίσιο των αλλαγών που έχουν επέλθει με το Πρόγραμμα«Κλεισθένης»;

Ο «Κλεισθένης» έλυσε κάποια μικρά γραφειοκρατικά προβλήματα της καθημερινότητας. Η μεγαλύτερη αλλαγή που επέφερε, ωστόσο, είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η λεγόμενη «απλή αναλογική», που ενώ ακούγεται πιο δίκαια ως εκλογικό σύστημα, στην πράξη φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Αφενός γιατί υπάρχει και δεύτερος γύρος, οπότε πιθανότατα θα προκύπτουν Δήμαρχοι μειοψηφίας, αφετέρου γιατί πολλές πολιτικές δυνάμεις δεν διαθέτουν κουλτούρα συνεννόησης και συγκλίσεων. Τουλάχιστον στον Δήμο μας, αυτό είναι απόλυτα εμφανές.

Υπάρχει, συνεπώς, σοβαρό ενδεχόμενο ακυβερνησίας και στασιμότητας για τους Δήμους, γιαυτό και εμείς στον Άλιμο έχουμε ζητήσει από τους πολίτες να μας δώσουν από την πρώτη Κυριακή μία καθαρή εντολή με ποσοστό 50% τουλάχιστον, ώστε να υπάρχει μία οριακή πλειοψηφία και μία ελάχιστη διασφάλιση για την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Από εκεί και πέρα, είμαστε ανοιχτοί σε συγκλίσεις και συνεννοήσεις, αλλά πάντα με ‘ανοιχτά χαρτιά’, με διαφάνεια και δημοσιότητα.

VXZ_2043

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το πολυσυζητημένο ζήτημα της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, το έργο θα ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020. Ίσως και λίγο αργότερα.

Το ζητούμενο είναι να προκύψουν συγκεκριμένα οφέλη για την πόλη μας, όπως θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Αλίμου, χώροι για δράσεις κοινής ωφέλειας (σχολείο, πολιτιστικό κέντρο κ.λπ.) και κυρίως ένας χώρος μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου-Σταθμού για τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Όλες αυτές οι εκκρεμότητες είναι ακόμα ‘στον άερα’ και κανένας από τους όμορους Δήμους (Άλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη) δεν έχει βρει ανταπόκριση στα αιτήματά του.

Εμείς ως Δήμος υποστηρίζουμε την επένδυση στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, αλλά αυτή η υποστήριξη δεν αποτελεί ‘λευκή επιταγή’ για να γίνει το ο,τιδήποτε. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν -για την ακρίβεια έπρεπε ήδη να είχαν επιλυθεί.

VXZ_1892

Φεύγοντας από το πολιτικό πεδίο, θα θέλαμε να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο Ανδρέα Κονδύλη. Τα ενδιαφέροντά σας, τις ενασχολήσεις σας στον ελεύθερο χρόνο σας κλπ.

Είναι πραγματικά ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος μου, καθώς τα ζητήματα της πόλης «απαιτούν» διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή, ασταμάτητες προσπάθεις και πολλή δουλειά. Όταν βρίσκω δυνατότητα, μου αρέσει να διαβάζω, να βλέπω κινηματογράφο, να πηγαίνω στο κολυμβητήριο και να βλέπω καλούς φίλους.

VXZ_1932

Κλείνοντας, θα θέλατε να κάνετε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας σας; Ποιοι αποτέλεσαν για σας τους βασικούς άξονες στην πορείας σας έως σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δώσαμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα και το περιβάλλον. Μία πόλη πρέπει πρώτα από όλα να είναι καθαρή, φροντισμένη, περιποιημένη.

Έπειτα, ασχοληθήκαμε πολύ συστηματικά με τα οικονομικά του Δήμου μας. Παραλάβαμε ένα χρέος 30.000.000 €, το οποίο σήμερα το έχουμε μειώσει σχεδόν στο μισό.

Ο πολιτισμός και η ποιότητα της ζωής αποτέλεσε επίσης προτεραιότητά μας: δημιουργήσαμε το Cine Alimos, που ήταν ένα όνειρο δεκαετιών. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Η Ζωή είναι Ωραία», εγκαινιάσαμε το Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο, ιδρύσαμε το δημοτικό ραδιόφωνο Alimos Web Radio. Ανακαινίσαμε όλες τις παιδικές χαρές, όλους τους χώρους άθλησης (3 γήπεδα και το κολυμβητήριο), τοποθετήσαμε γλυπτά σε διάφορα σημεία της πόλης και αναδείξαμε τον δημόσιο χώρο.

Ξέρετε, κάναμε πάνω από 450 μικρά και μεγάλα έργα, η πόλη μας αλλάζει, αλλά υπάρχουν ακόμα αμέτρητα πράγματα που θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε!

Διαβάστε ακόμη:

Ανδρέας Κονδύλης: «Δεν έκρυψα ποτέ τη φιλοδοξία μου ως πολιτικός και ως Δήμαρχος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here