Σε ποιον δεν έχουν τρέξει τα… σάλια µπροστά στη θέα µιας καλοψηµένης µπριζόλας; Πόσες φορές δεν σας σπάνε τη µύτη οι µυρωδιές από τα κρέατα στα κάρβουνα και όχι µόνο την Τσικνοπέµπτη; Το κρέας είναι εδώ, καλοψηµένο, ζουµερό!
Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη
Μπορεί να έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, μπορεί να το έχουν στήσει στο… διατροφικό απόσπασμα, όμως, σε αυτό το άρθρο δεν σκοπεύουμε να κάνουμε debate για το αν το κρέας είναι καλό ή κακό ή αν έχουν δίκιο οι… κρεατάδες ή οι vegetarians, όσο να σας μιλήσουμε για μια σαφή τάση: η κρεατοφαγία είναι ξανά στη μόδα, ειδικά στην Αμερική και οι foodies έχουν βγει στο κυνήγι για εκλεκτές κοπές και κομμάτια κρέατος, που το ξαναβάζουν στο μενού της εξόδου μας!
Νέα κρέατα, νέες γεύσεις
Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο μια αύξηση στις προσφερόμενες επιλογές σε κρέας, αλλά και περισσότερες και πιο ιδιαίτερες επιλογές. Πάπια, κρέας ελαφιού, αγριογούρουνο, παϊδάκια κοτόπουλου, κυνήγι, αρνίσιο κρέας, Black Angus, συκώτι είναι κρέατα και είδη που μέχρι τώρα τα ακούγαμε σαν κάτι… εξωτικό, όμως, πλέον βρίσκονται στο μενού πολλών εστιατορίων προσφέροντάς μας αυτό το κάτι διαφορετικό. Εδώ που τα λέμε και αν το καλοσκεφτεί κανείς, στις ιδιαίτερες πατρίδες μας όλα αυτά δεν είναι τίποτα καινούριο. Φαίνεται, όμως, ότι το χωριό μετακόμισε στην πόλη ώστε να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και να βιώσουμε νέες εμπειρίες.
Το… 5ο γευμα!
Παρατηρούμε ότι ανοίγουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις με βάση το καλό κρέας, ενίοτε μάλιστα αποκλειστικά με αυτό. Γιατί; Διότι υπάρχει μία τάση, το λεγόμενο «5ο γεύμα» το οποίο επέβαλλε κατά κύριο λόγο η νεολαία που ξενυχτάει και το κρέας αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιλογή όταν κάποιος είναι πεινασμένος, αλλά δε θέλει να φάει πολύ βαριά. Έτσι τα μπέργκερς φαίνεται πως είναι στα πάνω τους, στις καντίνες με τα hot dog υπάρχει συνωστισμός, ενώ το σουβλάκι είναι πάντα πρώτο στις προτιμήσεις μας όσο και μια καλοψημένη, ζουμερή μπριζόλα!
Δεν έχει σημασία η ποσότητα όσο η ποιότητα!
Αυτό που έχει αλλάξει σηµαντικά ως προς το κρέας είναι η ποιότητα. Πλέον δεν τρώµε κρέας απλώς για να φάµε… κρέας! Μετά τα τόσα διατροφικά σκάνδαλα που ταλάνισαν τη διατροφική βιοµηχανία και αφορούσαν ως επί το πλείστον το κρέας, ο καταναλωτής έγινε πιο δύσπιστος αλλά και πιο απαιτητικός! Πλέον ζητά οργανικό κρέας ή κρέας από µικρούς παραγωγούς όπου τα ζώα τρέφονται µε ορθολογικό τρόπο. Αυτό σηµαίνει ότι η τελική τιµή στο πιάτο ενδεχοµένως να είναι λίγο πιο… τσιµπηµένη, όµως η απόλαυση είναι εγγυηµένη. Παράλληλα, σηµασία πια έχουν και οι κοπές του κρέατος. Έτσι θα δούµε ότι σε πολλά εστιατόρια κάνει νέα καριέρα το χοιρινό κότσι ή το διάφραγµα, η σπαλοµπριζόλα έγινε σταρ, οι καλοφαγάδες ορκίζονται στο Rib eye και στο T-bone κ.ο.κ.








