Με αφετηρία την Αθήνα, κάνουµε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον παγκόσµιο χάρτη, από το Πεκίνο και τη Χονολουλού µέχρι τη Ρώµη και το Μαρακές και παίρνουµε µια γεύση από τα αγαπηµένα τους street foods. ∆ιότι κάθε χώρα έχει τη δική της… νοστιµιά!

Aπό το Γιώργο Λ. Παπαχατζή

Αθήνα, Έλλάδα

Σουβλάκι, κουλούρι, ζαμπονοτυρόπιτα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το σουβλάκι! Ναι, τo εθνικό μας street έδεσμα μεγάλωσε γενιές και γενιές, συντηρεί ουκ ολίγες επιχειρήσεις από την Ελλάδα μέχρι τη Νέα Υόρκη, γίνεται αντικείμενο λατρείας στους τουρίστες και εξελίσσεται στην πιο “elegant” διάστασή του! Βέβαια και το all time classic σουσαμένιο κουλούρι, τα κάστανα, το μαλλί της γριάς, το ψητό καλαμπόκι μοσχοβολούν… Ελλάδα. Διότι ποιος είπε ότι αυτά δεν είναι street food; Τα χρόνια πέρασαν και όσο πιο πολύ ρίζωνε η τάση του street food τόσο και περισσότεροι ήταν οι international πειρασμοί. H τυρόπιτα και το φοιτητικό δίδυμο ζαμπονοτυρόπιτα-milko έδωσαν τη θέση τους στα  american sandwiches, burgers και hot dogs, πολύ αργότερα στο sushi και στα noodles, περιμέναμε στις ουρές για φαλάφελ, εξοικειωθήκαμε με τορτίγια και καυτερό ινδικό. Σήμερα, το street food στην Αθήνα έχει μεγάλη αδυναμία σε latin νοστιμιές με γεύση Κολομβίας, Βενεζουέλας, όπως τα περίφημα empanadas (γεμιστά πιτάκια με κρέας), αλλά και τα κινέζικα bao buns (ψωμάκια ψημένα στον ατμό) ή τα αγγλικού τύπου fish ‘n’ chips (ψαράκια στη λαδόκολλα) που τώρα είναι στις δόξες τους! Δικαίως, λοιπόν, η Αθήνα βρίσκεται στο χάρτη του παγκόσμιου street food!

Μαϊάμι, ΗΠΑ

Άρωμα… Κούβας!

Στην πόλη με το αιώνιο καλοκαίρι, οι αμαρτίες του δρόμου έχουν κυρίως λατινοαμερικανική εσάνς. Δοκιμάστε arepas (πιτούλες αραβοσίτου με διάφορες γεμίσεις), pinchos (σάντουιτς με κεμπάπ), κουβανέζικου τύπου σάντουιτς-υπερπαραγωγή με ψητό χοιρινό, ελβετικό τυρί, σαλάμι, τουρσιά και μουστάρδα.

Τόκυο, Ιαπωνία

Sushi και όχι μόνο…

Στην πόλη με τα πιο πολλά εστιατόρια με Μισελέν από οποιαδήποτε άλλη του κόσμου, το street food περιστρέφται συνεχώς γύρω από το sushi, αλλά εδώ μπορείτε να φάτε tamogoyaki (ομελέτα σε ξυλάκι), mitarashi dango (σουβλάκι ρυζιού με σος), anpan (γλυκάκι σαν ντόνατ με μαρμελάδα κεράσι), takoyaki (αλμυροί λουκουμάδες), γαρίδες τεμπούρα, kakigori (πάγος με σιρόπι), ikayaki (ολόκληρο καλαμάρι στα κάρβουνα σε ξυλάκι), yakisoba (noodles με φρέσκα λαχανικά) και τόσα άλλα!

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο «παράδεισος» των street fooders!

Στης Πόλης τα στενά και στις γειτονιές της θα «βομβαρδιστείτε» από αρώματα, χρώματα και νοστιμιές! Μέχρι και οι βάρκες στα νερά του Βοσπόρου, που φέρνουν ολόφρεσκα θαλασσινά και ψαρικά, τιμούν τo θεσμό, με ακαταμάχητες νοστιμιές που ψήνονται εκείνη τη στιγμή, όπως τα σάντουιτς με ψητό ψάρι. Στη λίστα με τα δημοφιλέστερα πράγματα που μπορείτε να φάτε στους δρόμους της Πόλης συγκαταλέγονται το λαχματζούν και τα dürüm με döner kebab, γύρο κοτόπουλο, μοσχάρι τυλιγμένα σε ψωμάκι ή με πίτα. Eξίσου πεντανόστιμα είναι τα kumpir (πατάτες ψητές με γέμιση όπως πίκλες, καλαμπόκι, ελιές κ.ά.) που πωλούνται στο Ορτάκιοϊ. Στο Εμινονού δοκιμάστε το balik ekmek (ένα είδος σάντουιτς με φιλέτο παλαμίδας και λαχανικά), ενώ στο Μπέιογλου τα midye dolma (γεμιστά μύδια) έχουν την τιμητική τους. Ο επίλογος γράφεται από το περίφημο παγωτό dondurma με βάση τη μαστίχα, που προσφέρεται με ζογκλερικές κινήσεις.

Μidye Dolma

Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα

Po-boys, gumbo, Jambalaya

Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι ντόπιοι που έχουν σε τέτοια εκτίμηση το φαγητό του δρόμου που συνηθίζουν να λένε ότι «είναι πιθανότερο να βρεις καλό φαγητό σε βενζινάδικο παρά στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας»! Τώρα εξηγείται γιατί οι δρόμοι της Νέας Ορλεάνης είναι γεμάτοι μαγαζάκια και καντίνες με μοδάτες street food νοστιμιές. Για όσους, όμως, προτιμούν κάτι πιο παραδοσιακό θα ξετρελαθούν με po-boys (σαντουιτσάκια με γαλλικό ψωμί και καβούρι), gumbo (mix με καρυκευμένες γαρίδες, καραβίδες ή λουκάνικα, προσούτο, κοτόπουλο, πάπια, κοτόπουλο κ.ά.), jambalaya (τοπικό είδος παέλιας με καρυκευμένα ψαρικά ή κρεατικά με ρύζι).

Πεκίνο, Κίνα

Dumplings, won-ton, Bing Tanghulu, chuan’r 

Στους δρόμους γύρω από την κατάμεστη από κόσμο πλατεία Τιενανμέν μέχρι τις οργανωμένες υπαίθριες αγορές στο Πεκίνο θα απολαύσετε dumplings, σούπες με won-ton, τα άκρως εντυπωσιακά bing tanghulu (σαν σουβλάκια καραμελωμένων φρούτων), τα chuan’r (σουβλάκια καρυκευμένα με σουσάμι, κύμινο, πιπέρι ), τα youtiao (ένα είδος ντόνατ που ιδανικά συνοδεύεται με ζεστό γάλα σόγιας) και τα jianbing (κάτι σαν κρέπα με κρεμμυδάκια και γευστικές σάλτσες).

Χονολουλού, Χαβάη

Po-kay και ceviche

Η street food φιλοσοφία της Χαβάης συμπυκνώνεται σε ένα μείγμα κουζινών. Το πιο δημοφιλές είδος street food είναι μια ευρεία γκάμα από σαλάτες σε μπολ, οι λεγόμενες poke (po-kay) με ωμά ψάρια (ceviche) και θαλασσινά. Αυτές με τόνο και χταπόδι θεωρούνται οι πιο τυπικές επιλογές.

Ρώμη, Ιταλία

Από τα panini στο gelato

Πόλη για καλοφαγάδες, η Ρώμη σας περιμένει με pizza λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο και ψημένη σε ξυλόφουρνο, σε όποια παραλλαγή και με ό,τι επικάλυψη μπορείτε να φανταστείτε! Οι λάτρεις του κρέατος υποκλίνονται στην porchetta (χοιρινό κρέας ψημένο σκέτο ή σε σάντουιτς). Την τιμητική τους φυσικά έχουν τα panini και τα tramezzini (κρύα και ζεστά σάντουιτς αντίστοιχα) με απίθανες γεμίσεις. Για το τέλος κρατήστε ένα δροσερό gelato!

Μαρακές, Μαρόκο

Μeloui, σούπα με σαλιγκάρια, b’stilla και chebakia

Πουθενά δε βασιλεύει τέτοια ποικιλία σε υπαίθριες νοστιμιές όπως στο Μαρακές! Οι μυρωδιές τους, τα χρώματα και η πληθωρική νοστιμιά τους συνιστούν μια συναρπαστική εμπειρία. Τις νύχτες στη διάσημη πλατεία Jemaa el-Fnaa πρωταγωνιστές είναι και οι μαροκινές λιχουδιές. Must taste τα meloui (τοπική τηγανίτα ψημένη στο φούρνο), η σούπα με σαλιγκάρια, η b’stella (πίτα με πολύ λεπτά φύλλα και γέμιση από κρέας περιστεριών, αμύγδαλα, αυγά και μπαχαρικά). Θα γλυκαθείτε με chebakia, ένα τηγανιτό μπισκότο σε σχήμα λουλουδιού με σουσάμι και περιχυμένο με σιρόπι ή μέλι. Αν διψάσετε, οι φρεσκοστυμένοι χυμοί πορτoκαλιού είναι must drink!

Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη

Food με αστέρια!

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης λέγεται ότι πάνω από 12.000  άνθρωποι είναι πωλητές street food. Την πρωτοκαθεδρία έχουν τα satay (σουβλάκια από διάφορα είδη κρεατικών και σάλτσας) και τα thai noodles. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πέρσι η εβδομηντάχρονη Jai Fai κατάφερε να κερδίσει ένα αστέρι Michelin χάρη στις νοστιμιές που σερβίρει στο street food μαγαζί της “Raan Jay Fai”, μεταξύ των οποίων τα περίφημά της noodles με καβούρι και γαρίδα ψημένα στα κάρβουνα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here