Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, ειδική παιδαγωγός και πρόεδρος του συλλόγου «Άλμα», μας μιλά για την δράση του συλλόγου και για τα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα!

αλμα (2)

Όλα αυτά τα χρόνια ποια πρόοδο θεωρείτε ότι έχει σημειώσει το Άλμα; Από που ξεκίνησε και που έχει φτάσει η δουλειά σας;

Για εμάς η πιο μεγάλη πρόοδος αυτή τη στιγμή είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σε σχέση με την αναπηρία γενικότερα, εδώ στο Π. Φάληρο. Μπορέσαμε δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης στην περιοχή, ώστε να μας προσεγγίζει ο κόσμος από μόνος του για να κάνουμε δράσεις. Δεν χρειάζεται πια να πάμε εμείς και να ζητάμε να κάνουμε μια κοινή δράση. Έρχονται εκείνοι ή τα σχολεία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό!

Στην ουσία έχετε πετύχει θα λέγατε το στόχο σας; Που θέλετε να φτάσετε; Ποιο είναι αυτό το όραμα που σας καθοδηγεί;

Όχι, ακόμα δεν έχουμε πετύχει τον τελικό μας στόχο διότι το όραμά μας είναι η πλήρης ένταξη των παιδιών με αναπηρία μέσα στην κοινότητα ως ισότιμοι πολίτες. Δεν θα πρέπει να είναι αόρατοι πολίτες που τους θυμόμαστε 3 Δεκέμβρη που είναι η μέρα των ατόμων με αναπηρία, Χριστούγεννα και Πάσχα και ξαφνικά γίνονται ορατοί κάποιες συγκεκριμένες μέρες του χρόνου. Εμείς θέλουμε να είναι κάθε μέρα μέσα στα σχολεία, μέσα στην κοινωνία γενικά!

Τι κάνει τα παιδιά σας τόσο ιδιαίτερα;

Η ειλικρίνεια και το ότι έχουν καθαρή καρδία! Αυτό που έχουν να σου πουν το λένε εκείνη τη στιγμή, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι μας έχουμε πάντα μία δεύτερη σκέψη, εκείνα όμως όχι! Τα παιδιά μου είναι υπέροχα, είναι η πιο ξεκούραστη δουλειά του κόσμου. Όταν με αγκαλιάζουν, με αγκαλιάζουν, όταν με σπρώχνουν, με σπρώχνουν, τελείωσε… δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη!

αλμα (4)

Από τους θεσμούς έχετε λάβει ποτέ βοήθεια και δεν εννοώ οικονομική μόνο. Υπάρχει κρατική μέριμνα εντέλει για τέτοιου είδους ανθρώπους ή πάντα αυτό θα πρέπει να αφήνεται στην πρωτοβουλία ανθρώπων σαν εσάς;

Νομίζω ότι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, όχι μόνο στο δικό μας χώρο, δεν υπάρχει αξιολόγηση εκ του αποτελέσματος, δηλαδή ποιοι είστε εσείς τι κάνετε, ποιο το έργο σας, τι καταφέρατε. Υπάρχουν κάποια κριτήρια διαφανή και αντικειμενικά και βάσει αυτών θα έπρεπε να γίνεται η όποια επιχορήγηση. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα, απλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κριτήριο αξιολόγησης. Δεν πρέπει όμως να παραλείψω το γεγονός πως ο Δήμος Π. Φαλήρου και ο Δήμαρχός μας ο καταπληκτικός Διονύσης Χατζηδάκης πραγματικά στέκεται πλάι μας και δεν είναι μόνο οικονομικός ο τρόπος που είναι κοντά μας. Πρωτίστως είναι η ηθική του, ο τρόπος που μας συμπαραστέκεται σε ό,τι ζητήσουμε, το ότι μας έχει δώσει το ελεύθερο να τον πάρουμε απευθείας τηλέφωνο, το ότι είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Αυτό είναι ό,τι μεγαλύτερο για εμάς. Να ξέρουμε ότι έχουμε τη συμπαράσταση του πρώτου δημότη της πόλης.

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν δυσκολίες όμως. Στο ξεκίνημά σας έστω σίγουρα αντιμετωπίσατε κάποια εμπόδια.

Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Το μόνο που είχαμε όλοι ήταν πολύ καλή διάθεση και ίσως επειδή ήμασταν και πιο νέοι, ανεχόμασταν και πιο πολλά. Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να πάρουμε το πρώτο Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα. Και αυτό δεν ήταν κακό, υπό την έννοια ότι η βοήθεια έρχεται όταν έχεις να επιδείξεις έργο, απλά σε κάποιους έρχεται πιο εύκολα γιατί έχουν γνωριμίες.

αλμα

Ένας απλός πολίτης ωστόσο πως μπορεί να είναι δίπλα στο Άλμα;

Μπορεί ως εθελοντής να βοηθήσει στις εκδηλώσεις μας, μπορεί αφού περάσει από εκπαίδευση, να είναι και κοντά στα παιδιά μας και να τα συνοδεύει. Αν κάποιος έχει στην κατοχή του αντικείμενα που δεν χρειάζεται, να ρωτάει εμάς μήπως τα χρειαζόμαστε. Μέσα από την εργασία του μπορεί επίσης κάποιος να αναλάβει να καλύψει κάποια ανάγκη του Άλμα. Έτσι προσπαθούμε σιγά σιγά να πετύχουμε τους στόχους μας κι ένας από τους πιο πρωταρχικούς είναι να φτιάξουμε ένα σπίτι για το Άλμα γιατί είμαστε 23 χρόνια χωρίς μόνιμη στέγη.

Περιγράψτε μας αν θέλετε τη δράση σας. Ποια είναι τα κύρια προγράμματά σας;

Καταρχάς λειτουργούμε ως παράλληλη οικογένεια προς το παιδί με αναπηρία. Τι σημαίνει αυτό; Ξεκινάμε να υποστηρίζουμε το παιδί και την οικογένειά του από τη στιγμή που παίρνει τη διάγνωση από δημόσιο φορέα, συνήθως στον αυτισμό κοντά στα 2 έτη, και εμείς ξεκινάμε το πρόγραμμα της έγκαιρης παρέμβασης, δηλαδή ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που γίνεται στο κέντρο Ημέρας. Συνεχίζουμε με ενισχυτική διδασκαλία και παράλληλη στήριξη στο σχολείο, εφόσον ζητηθεί από το γονιό, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, κοινωνικοποίησης και ένταξης και φτάνουμε στο «θέλω να εργαστώ» που είναι πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης. Κλείνουμε με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπου ο ενήλικας πλέον με αναπηρία έχει το δικό του σπίτι. Ταυτόχρονα υλοποιούμε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδρομές, που βοηθούν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς να πάρουν μια ανάσα.

Μίλωνος 2, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, 175 63, Π. Φάληρο

Tηλ.: 210 9828150, 210 8664100, info@alma-amea.gr, www.alma-amea.gr 

FB: Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ΑΛΜΑ”

Διαβάστε ακόμη:

«Από το Άλμα στο Φάληρο με αγάπη»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here