Αναµφισβήτητα το µεγαλύτερο ταλέντο που έχει «γεννήσει» ο παγκόσµιος στίβος και µια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες στο πάνθεον του αθλητισµού, ο Usain Bolt ενσαρκώνει το ιδανικό πρότυπο σπρίντερ, αφού είναι γρηγορότερος ακόµη κι από… την αστραπή!

Υπεράνθρωπος ή απλά χαρισµατικός; Όπως κι αν επιλέξετε να τον χαρακτηρίσετε, το µόνο σίγουρο είναι πως ο Bolt είναι αυτή τη στιγµή ο σηµαντικότερος σπρίντερ και ένας ζωντανός θρύλος, που ήδη στα 31 του χρόνια έχει αγαπηθεί όσο κανένας άλλος και έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του αθλήµατός του!

1216-GQ-FEUB03-01-Usain-Bolt-02usain-bolt2

Από την αλάνα, στα µεγαλύτερα tracks

Στις 21 Αυγούστου του 1986, στο Τρελόνι της Τζαµάικα, ήρθε στον κόσµο ο µικρός Usain, που έµελλε να γίνει ένας από τους πιο πετυχηµένους αθλητές στην ιστορία του στίβου! Η αγάπη του για τον αθλητισµό εκδηλώθηκε από µικρή ηλικία αφού ασχολήθηκε µε το κρίκετ και το ποδόσφαιρο, παίζοντας στους δρόµους µε τα δύο του αδέλφια. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, όταν ήταν µικρός, δεν σκεφτόταν τίποτε άλλο από τα σπορ. Το ταλέντο του Usain, αλλά και η σκληρή πειθαρχία, που είχε µάθει από την οικογένειά του, αποτέλεσαν σπουδαία «όπλα» για την µετέπειτα καριέρα του, η οποία, φυσικά, δε θα µπορούσε να χαραµιστεί σε ένα οµαδικό σπορ όπως το κρίκετ. Στην ηλικία των 12 ετών, ο Bolt ήταν ο γρηγορότερος σπρίντερ στα 100 µέτρα, ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου «Γουίλιαµ Νιµπ», όπου φοιτούσε. Όπως παραδέχεται ο επιστήθιος παιδικός του φίλος, όλες οι επιτυχίες του οφείλονταν στις απίστευτες ικανότητες του µικρού δροµέα και λιγότερο στην προπόνηση και τη σκληρή δουλειά. Ο πατέρας του, µάλιστα, συνήθιζε να τον αποκαλεί «τεµπέλη» επειδή βαριόταν να προπονηθεί! Το γεγονός αυτό, όµως, δεν τον εµπόδισε, το 2002, να κατακτήσει το χρυσό, αλλά και δύο ακόµη ασηµένια µετάλλια στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα κάτω των 20, στο Κίνγκστον. Ένα ολόκληρο στάδιο υποκλίθηκε στην κούρσα του µόλις 15χρονου Usain και ο ίδιος ανταποκρίθηκε µε ένα θερµό χαιρετισµό. Παρά τα παγκόσµια ρεκόρ ή τα ολυµπιακά µετάλλια, ο ίδιος ο Bolt εξοµολογείται πως αυτή είναι η αγαπηµένη στιγµή της καριέρας του, γιατί εκεί ξεκίνησαν όλα. Τρία µετάλλια και µια σπουδαία επιτυχία έγιναν η αφετηρία να ξεκινήσει το µαγικό ταξίδι στα γήπεδα του στίβου, ένα ταξίδι που έµελλε να αναδείξει τον µικρό Τζαµαϊκανό σε κορυφαίο αθλητή παγκοσµίως!

i-am-bolt-5000x2813-usain-bolt-hd-5k-3177

Η πιο λαµπρή καριέρα όλων των εποχών 

Το αστέρι του νεαρού πρωταθλητή ξεκίνησε να λάµπει και η πορεία προς τη δόξα ήταν µονόδροµος για το φιλόδοξο Usain, που ήδη είχε κερδίσει την αγάπη του κόσµου και είχε προελκύσει τα βλέµµατα µε τις επιδόσεις του. Η επιτυχία συνεχιζόταν και τα µετάλλια διαδέχονταν το ένα το άλλο! Στα CARIFTA Games, το 2003, κατάφερε να κερδίσει 4 χρυσά µετάλλια, ενώ στην ίδια διοργάνωση την επόµενη χρονιά έγινε ο πρώτος έφηβος που κατάφερε να σπάσει το φράγµα των 20 δευτερολέπτων στα 200 µέτρα. Ένας τραυµατισµός κόστισε τη συµµετοχή του στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας, χωρίς όµως να πτοήσει το ηθικό του «Lightning Bolt», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν τα media. Το 2007 κατέκτησε για πρώτη φορά το παγκόσµιο ρεκόρ στα 200 µέτρα και οι πόρτες της επιτυχίας ήταν πλέον ανοιχτές για την Ολυµπιάδα του Πεκίνου, όπου ο διάσηµος σπρίντερ  κέρδισε 3 χρυσά µετάλλια στις κατηγορίες των 100, 200 και 4×100 µέτρων, κάτι που επανέλαβε στην Ολυµπιάδα του Λονδίνου, αλλά και σε αυτή του Ρίο. Ωστόσο πρόσφατα, ένα σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε σε βάρος του Carter, αφαίρεσε το µετάλλιο του Πεκίνου από την οµάδα της Τζαµάικα στη σκυταλοδροµία και έτσι ο Bolt µετράει 8 χρυσά ολυµπιακά µετάλλια. Στα παγκόσµια πρωταθλήµατα στο Βερολίνο, στη Μόσχα και στο Πεκίνο κατάφερε ξανά να κερδίσει χρυσά µετάλλια και στις 3 κατηγορίες, στα οποία προστίθενται και δύο ακόµη από το πρωτάθληµα στη Ντέγκου για τα 200 και 4×100 µέτρα αντίστοιχα. Αυτές και πολλές ακόµη διακρίσεις, βραβεία και µετάλλια σε διάφορα τουρνουά είναι µερικά από τα κατορθώµατα του ανθρώπου που έκανε πραγµατικότητα όσα ένας αθλητής µπορεί να ονειρευτεί. Η λατρεία του για τον ανταγωνισµό, αλλά και οι εκπληκτικές σωµατικές ικανότητες του λαµπρού υπεραθλητή έχουν αφήσει ανεξίτηλο σηµάδι στην παγκόσµια ιστορία του στίβου και θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα για αρκετά ακόµη χρόνια!

Usain-Bolt-Run-9.58-wallpaper-HD.-Free-desktop-background-2016-in-...

Η επιστήµη πίσω από τις επιδόσεις: Γιατί ο Bolt είναι υπεραθλητής; 

∆εν είναι απλά ένας χαρισµατικός αθλητής, αλλά ένα πρωτοφανές «φαινόµενο» µε ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε φαντασία! Για το λόγο αυτό, τα ρεκόρ και οι επιδόσεις του έχουν απασχολήσει αρκετά την επιστηµονική κοινότητα, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να «βάζει στο µικροσκόπιο» την κάθε του κούρσα και να αναλύει τον τρόπο µε τον οποίο αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο στίβο. Με τα µέχρι τώρα δεδοµένα, η σωµατοδοµή ενός πρωταθλητή σπρίντερ θεωρείται ιδανική όταν συνδυάζει κοντό ανάστηµα µε µεγάλη µυϊκή µάζα. Αυτό προσφέρει πλεονέκτηµα στην εκκίνηση και µεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην αεροδυναµική αντίσταση. Το σώµα του Bolt κάθε άλλο παρά πλησιάζει τον παραπάνω σωµατότυπο: µε ύψος 1.96 και βάρος 94 κιλά, η πυκνότητα του αέρα και η αντίσταση δεν θα λέγαµε ότι λειτουργούν υπέρ του!

UBframes-731x1024

Τι κάνει όµως, τον Bolt υπεραθλητή; Αν και δεν έχει την καλύτερη εκκίνηση, σε µία κούρσα των 100 µέτρων ο Τζαµαϊκανός επιταχύνει στο ύψος των 60 µέτρων, νικώντας κάθε του αντίπαλο, σχεδόν «πετώντας». Αυτό συµβαίνει διότι φαίνεται να έχει φοβερή ικανότητα στο να διατηρεί την ισορροπία ανάµεσα στο µεγάλο διασκελισµό και τη συχνότητα του βήµατος, γεγονός που σε συνδυασµό µε τα τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία παράγει κατά το τρέξιµο, δίνει στα πόδια του τη δυνατότητα να βρίσκονται περισσότερο στον αέρα παρά στο έδαφος. Με άλλα λόγια, µπορεί και αναπτύσσει µεγαλύτερη ισχύ στο έδαφος σε γρηγορότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο. Από τη στιγµή, όµως, που αναπτύσσει τη µεγαλύτερη ταχύτητα, ο Bolt έχει ένα ακόµη πλεονέκτηµα: µπορεί και τελειώνει την κούρσα των 100 µέτρων σε µόλις 41 βήµατα, τη στιγµή που το κατώτερο όριο για έναν πρωταθλητή είναι τα 45 βήµατα! Είναι προφανές, λοιπόν, γιατί είναι υπεραθλητής: µα φυσικά, διότι κάνει αυτό που κανείς άλλος δεν µπορεί! Βεβαίως, οι επιστήµονες αφήνουν περιθώρια και για τα προσόντα που µπορεί να έχει εκ γενετής ο λαµπερός σπρίντερ, όπως οι µυϊκές ίνες που συσπώνται ταχύτερα και παράγουν µεγαλύτερη ενέργεια, σε σχέση µε τους δροµείς µεγάλων αποστάσεων.

Παγκόσµιο ρεκόρ στα 100 µ.: 9.58 sec (Βερολίνο 2009)

Παγκόσµιο ρεκόρ στα 200 µ.: 19.19 sec (Βερολίνο 2009)

Παγκόσµιο ρεκόρ στα 4×100 µ.: 36.84 sec (Λονδίνο 2012)

WfL70OL

Το τέλος ενός θρύλου; 

Η φήµη του ταχύτατου σπρίντερ, αν και εξύψωσε τον Bolt ανάµεσα στα σπουδαιότερα ονόµατα του αθλητισµού, συνοδεύεται από θυσίες και άγχος που κούρασαν το διάσηµο δροµέα. Σύµφωνα µε δηλώσεις του στη Daily Mail, ο Τζαµαϊκανός σχεδιάζει να αποσυρθεί µετά το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα που θα λάβει χώρα τη φετινή χρονιά στο Λονδίνο. Όπως ο ίδιος παραδέχεται, θέλει «να επιστρέψει στον πραγµατικό κόσµο, να αράζει µε φίλους, να γίνει ξανά άνθρωπος». ∆ε θέλει να κάνει κάτι αν δεν το χαίρεται και η συνεχής πίεση, η προπόνηση, καθώς και το ψυχολογικό βάρος φαίνεται πως έχουν στερήσει τη διασκέδαση από το  λατρεµένο αθλητή, που κατά τα άλλα έχει πάθος µε τα πάρτι, τις «γουρούνες», το χορό και την έντονη ζωή! Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο µοναδικός λόγος που τον ώθησε σε αυτή την απόφαση.  Όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, όλοι είναι από κάτω σου, αλλά κανείς δίπλα σου. ∆εν ανταγωνίζεσαι πια τους άλλους, αλλά τον ίδιο σου τον εαυτό και αυτό ο Usain το γνωρίζει καλά. Όταν ξεκίνησε να τρέχει, ήθελε να ξεχρεώσει την οικογένειά του και να εξασφαλίσει το µέλλον του. Τώρα, όµως, που τα έχει πετύχει σχεδόν όλα, δυσκολεύεται να βρει κίνητρο για τη συνέχεια. Άλλωστε, τι άλλο έχει να αποδείξει; Σίγουρα όχι πολλά ακόµη, αφού έχει πετύχει ακατόρθωτες νίκες και ρεκόρ, έχει κερδίσει την λατρεία του κόσµου και ήδη αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο για το χώρο του αθλητισµού. Η παρουσία του στον παγκόσµιο στίβο έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη µνήµη µιας ολόκληρης γενιάς και το όνοµά του φιγουράρει µε χρυσά γράµµατα στις ιστορικές σελίδες του αθλήµατος! Το µόνο που µένει να δούµε στο µέλλον είναι αν θα µπορέσει κάποιος να ξεπεράσει τα κατορθώµατα του µεγάλου υπεραθλητή, αν και σύµφωνα µε τον ίδιο: «Κανείς δεν µπορεί να γίνει ο επόµενος Usain Bolt»!

BOLT_2

Bolt Foundation

Όσα βραβεία, µετάλλια ή τίτλους κι αν έχει κατακτήσει, ο Bolt ποτέ δεν ξέχασε την πατρίδα του, τη Τζαµάικα, και δε χάνει ευκαιρία να επιστρέφει σε αυτήν για να ξεκουραστεί και ν’ απολαύσει στιγµές κεφιού παρέα µε τους αγαπηµένους του! Μάλιστα, ενώ πολλά αµερικανικά κολλέγια τον είχαν προσεγγίσει σε νεαρή ηλικία προσφέροντάς του υποτροφίες, εκείνος επέλεξε να παραµείνει στην πατρίδα του και να προπονηθεί εκεί. ∆εν είναι, λοιπόν, περίεργο που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί και ανθρωπιστικά στη χώρα που ανέδειξε το µοναδικό ταλέντο του, ιδρύοντας το «Usain Bolt Foundation», έναν οργανισµό που στοχεύει στη δηµιουργία ευκαιριών µέσα από την εκπαίδευση και την πολιτισµική ανάπτυξη. Πολιτιστικές δράσεις, επισκέψεις, δωρεές και πολλές ακόµη δραστηριότητες του ιδρύµατος έχουν προσφέρει σηµαντικό έργο στην τοπική κοινωνία και έχουν αναδείξει τον Bolt σε έναν αγαπηµένο «ήρωα» για παιδιά και νέους.

DSC_3319

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here