Η Βίκυ Ανδρικοπούλου είναι µια γυναίκα µε όνειρα, όραµα κι αγάπη για την Tοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία εδώ και χρόνια υπηρετεί επάξια! Η ίδια επέλεξε το  Life Magazine  για να δώσει την πρώτη της συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της. 

Πλέον φιλοδοξεί να αναλάβει τα ηνία του Δήµου Παλαιού Φαλήρου και να γίνει η πρώτη γυναίκα Δηµάρχος! Και φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά σ’ αυτό! 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ποθητού – Φωτογράφιση: Βάνιας Ξήδας

Πριν αρχίσουμε τις συστάσεις θα ήθελα να ρωτήσω, το σκεφτήκατε καλά «αυτό που πάτε να κάνετε;» (Γέλια και από τις δύο μας). Πείτε μας έως σήμερα από ποιες θέσεις έχετε περάσει;

Εύλογο το ερώτημά σας! Όμως, μετά από 25 χρόνια συνεχόμενης πορείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας αυτοσκοπό την υλοποίηση ενός ονειρεμένου Παλαιού Φαλήρου, είμαι απολύτως βέβαιη για το επόμενο βήμα. Από τις θέσεις που έχω διατελέσει ως Πρόεδρος των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Παλαιού Φαλήρου, Πρόεδρος του Βρεφονηπιακού Σταθμού (πρώην ΠΙΚΠΑ), Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και προσφάτως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και πρωτίστως για μένα ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φιλοζωικού Σωματείου Παλαιού Φαλήρου, «προκύπτω» ως μια γυναίκα βαθιά ερωτευμένη με την πόλη μου! Δεν υπήρξε λοιπόν,χώρος για δεύτερη σκέψη!

Μια μαμά και σύζυγος προλαβαίνει να μη χάσει τους δύο αυτούς σημαντικότερους ρόλους διοικώντας παράλληλα μια πόλη;

Όταν κανείς «διοικεί» με επιτυχία το σπίτι του, κρατά ορθές ισορροπίες με ένα σύζυγο που και αυτός ως δημοσιογράφος διανύει μία απαιτητική καριέρα, τότε η καθημερινότητα λειτουργεί προς όφελος και όχι εις βάρος των επιλογών της γυναίκας. Της γυναίκας ως φύλο, ως επαγγελματία, ως προσωπικότητα και ως υπόσταση! Το λέω σε πολλές γυναίκες που συναναστρέφομαι, πως ο ρόλος μέσα στην οικογένεια δεν πρέπει να μας πνίγει, αλλά αντίθετα να μας αναδεικνύει. Τότε η οικογένεια είναι υγιής γιατί είναι απολύτως υποστηρικτική. Όσο για την κόρη μου πρέπει να σας πω ότι είναι η πιο φανατική οπαδός μου, αν και όταν με επισκέπτεται στο γραφείο μου το διεκδικεί κατά αποκλειστικότητα!

Eίμαι μια γυναίκα βαθιά ερωτευμένη με την πόλη μου”

Στέκομαι ακόμα στη σκέψη της υποψηφιότητας, μιας και μου φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο Διονύσης Χατζηδάκης θα πάψει να είναι Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου. Είναι σαν αυτός ο τίτλος να του ανήκει από πάντα, σα να μην υπήρχε άλλος Δήμαρχος πριν και σίγουρα δύσκολα θα αποδεχτούμε άλλον μετά…Αυτά τα δεδομένα τρομάζουν την  Βίκυ Ανδρικοπούλου ως υποψήφια διάδοχο του «θρόνου»; 

 Ο Διονύσης Χατζηδάκης είναι ένας, μοναδικός και αναντικατάστατος. Μιλώντας προσωπικά, είναι σαν να χάνω το alter ego μου. Δουλεύουμε μαζί από την πρώτη στιγμή που έγινε Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όταν αναλάβει ένα Υπουργείο, γιατί είμαι απολύτως βέβαιη πως αυτό θα γίνει πολύ σύντομα μετά τις εθνικές εκλογές. Ακριβώς επειδή έχουμε κάνει σχεδόν τα πάντα από κοινού δουλεύοντας μεθοδικά για το Παλαιό Φάληρο, είμαι πανέτοιμη για να συνεχίσω – και συγχωρέστε με αν αυτό ακούγεται υπερφίαλο – με την ίδια επιτυχία την ανοδική πορεία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Διαβάστε την συνέντευξη στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!
Διαβάστε την συνέντευξη στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!

Διαβάστε τη συνέντευξη στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!

Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι και στη συνέχεια θα επανέλθω στις απορίες μου για την «υποψηφιότητα βόμβα» που συζητιέται όσο τίποτα άλλο τις τελευταίες μέρες. Θα ήθελα να μας συζητηθείτε: καταγωγή, επάγγελμα, γονείς. Ποια είναι η Βίκυ Ανδρικοπούλου; Μιλήστε μας για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Για ποια έργα στο Παλαιό Φάληρο είστε υπερήφανη πως «βάλατε ένα λιθαράκι;» 

Οι γονείς μου είναι δύο άνθρωποι που με μεγάλωσαν σε ένα απίστευτα δημοκρατικό περιβάλλον και με άφησαν να κάνω τις επιλογές μου παρακολουθώντας με από κοντά, αλλά χωρίς παρεμβάσεις. Είναι δύο θαυμάσιοι άνθρωποι που τους οφείλω πολλά ακριβώς γιατί μου έδωσαν απλόχερα όσο οξυγόνο χρειάστηκα για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Η μητέρα μου είναι Αθηναία, ενώ η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την ορεινή Ολυμπία. Το επάγγελμά μου είναι δημοσιογράφος και πραγματικά η δουλειά μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ για την εξέλιξή μου στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Λόγω της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας κατάφερα πολλούς χορηγούς οι οποίοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και ανακαινίστηκε πλήρως, εκ θεμελίων θα έλεγα, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός επί των οδών Μεσολογγίου και Δημοκρατίας κατά την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου. Μέσω της δουλειάς μου έδωσα μεγάλη δημοσιότητα στις δύο δημοτικές βιβλιοθήκες που δημιουργήσαμε στο Δήμο μας, κάνοντάς τες πραγματικά δύο ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα της πόλης. Η προβολή και η αναγνώριση που έφερε τη συμμετοχή πλήθος Παλαιο-Φαληριωτών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνω επί σειρά ετών, καθιέρωσαν το Δήμο μας πανελληνίως. Ως δημοσιογράφος έχω εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, σε περιοδικά, αλλά και ως διευθύντρια επικοινωνίας Υπουργών. Αυτό που μου έχει λείψει πιο πολύ από τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος, είναι η επαφή με την τηλεόραση, γιατί είμαι «παιδί» της τηλεόρασης, πολύ περισσότερο από τον έντυπο τύπο.

 Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην   προσφορά, στον εθελοντισμό, στη βοήθεια  στον συνάνθρωπο”.

Μέσα από τη δημοσιογραφία αποφασίζετε να βουτήξετε στα βαθιά σε ένα νέο ρόλο, σε αυτόν του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου. Πως προκύπτει αυτή η απόφαση;

 Η πρόταση ήρθε από τον πρώην Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, το Δημήτρη Καψάνη. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο ήμουν πολύ ενεργά στην τηλεόραση, παρουσίαζα κεντρικό δελτίο ειδήσεων και έκανα και μία εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου,με τον καλό μου φίλο και συνάδερφο Γιώργο Λιάνη. Περισσότερο παρακινήθηκα από τον περίγυρο του Παλαιού Φαλήρου, έως και πιέστηκα τότε μπορώ να πω, για να είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Κατέβηκα λοιπόν μάλλον συγκαταβατικά- και αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει εξελιχθεί να επιλέγω την άδεια άνευ αποδοχών από τη δημοσιογραφική μου δουλειά, προκειμένου να είμαι στο Δήμο καθημερινά και να ασχολούμαι με την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας, με κύριο μέλημα ένα πιο όμορφο και πιο ανθρώπινο Παλαιό Φάληρο.

Πότε πρωτοφλερτάρατε με την ιδέα της υποψηφιότητας για τη θέση της Δημάρχου;

Όταν ο Διονύσης Χατζηδάκης μου ανακοίνωσε πως του προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ένιωσα απολύτως έτοιμη για να συνεχίσω την επιτυχημένη πορεία του στο Παλαιό Φάληρο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο κι εκτιμώ βαθιά, ανακοίνωσε επίσημα πως στους δήμους ΔΕΝ θα δοθούν χρίσματα και οι τοπικές κοινωνίες θ’ αποφασίσουν αδέσμευτες για το ποιο πρόσωπο επιθυμούν να ψηφίσουν για Δήμαρχο.

Ο Διονύσης Χατζηδάκης με ΣΤΗΡΙΖΕΙ πραγματικά σ’αυτή μου την απόφαση!

Έχει υπάρξει άλλη γυναίκα Δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο;

 Όχι, ψάχνοντας και εγώ σε βάθος χρόνου διαπίστωσα πως ουδέποτε υπήρξε γυναίκα Δήμαρχος στην πόλη. Ωστόσο, έχουνε υπάρξει θαυμάσιες γυναίκες που έχουνε αφήσει πίσω τους μεγάλη κληρονομιά, όπως η Ήβη Αθανασιάδη και η Θάλεια Διπλαράκου.

Όταν το ανακοινώσατε στο Διονύση Χατζηδάκη ποια ήταν η αντίδρασή του; 

Όπως ανέφερα ήδη η σχέση μου με το Διονύση Χατζηδάκη δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά είναι μία σχέση που μας συνδέει βαθιά φιλία και αγάπη. Είμαστε μαζί από την πρώτη του μέρα ως Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και έχουμε μοιραστεί μεγάλες χαρές και μικρές στεναχώριες. Αυτές όμως ήξερε να τις μετατρέπει γρήγορα σε μικρές ή μεγάλες νίκες. Για τον ίδιο, η υποψηφιότητά μου ήταν μία φυσική εξέλιξη που τη θεωρούσε δεδομένη και την χαιρέτισε με αγάπη. Ο Διονύσης Χατζηδάκης με ΣΤΗΡΙΖΕΙ πραγματικά σ’αυτή μου την απόφαση!

Όνομα παράταξης «Πρώτα το Φάληρο». Ποιος το σκέφτηκε; Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα; 

Ο «νονός» της παράταξης είναι ο σύζυγός μου, δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίκας. Νομίζω το σκέφτηκε πολύ ορθά και με βοήθησε πολύ στο να επικοινωνήσουμε με μία απλή λέξη αυτά που εγώ έχω στο μυαλό μου και του λέω καθημερινά με πολλά λόγια! Καθώς λοιπόν για εμένα απόλυτη προτεραιότητα είναι οι Παλαιό- Φαληριώτες και η πόλη μας, το «Πρώτα το Φάληρο» ήταν ιδανικό για να πλαισιώσει τον συνδυασμό. Πρώτα ο Δημότης, πρώτα οι ανάγκες του Παλαιού Φαλήρου.

Εάν η επόμενη μέρα βρει την Βίκυ Ανδρικοπούλου Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος για την περιοχή σας; 

Οπωσδήποτε η αναβάθμιση του εσωτερικού μέρους της πόλης. Θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε ποιοτικά κριτήρια για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των Δημοτών μας στο γνωστό σε εμάς «τριεθνές σημείο», εννοώ το κομμάτι που το Παλαιό Φάληρο συνορεύει με Νέα Σμύρνη και Αγ. Δημήτριο. Οπωσδήποτε η ταυτόχρονη αναβάθμιση της περιοχής που πλαισιώνει την πλατεία Ντάβαρη και θα πρέπει να υλοποιηθεί το στοίχημα για να «ζωντανέψουμε» το δεύτερο κεντρικό άξονα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, την οδό Ζησιμοπούλου.

 “Το όνομα της παράταξης «Πρώτα το Φάληρο» ήταν ιδανικό για να πλαισιώσει τον συνδυασμό. Πρώτα ο Δημότης, πρώτα οι ανάγκες του Παλαιού Φαλήρου”.

Εάν σας ρωτούσα «Γιατί να σας ψηφίσω;» τι θα μου απαντούσατε;

Γιατί μία γυναίκα βλέπει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά και μερικές φορές συναισθηματικά, τρόπος αντίληψης που καλυτερεύει πολλές φορές τη ζωή μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις για εμένα έχουν κυρίαρχο χαρακτήρα. Με τους περισσότερους ψηφοφόρους μου είμαστε φίλοι και τους θεωρώ συναγωνιστές για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο δικό μας, αλλά και για τα παιδιά μας. Σαφέστατα για την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξα σε ό, τι διαχειρίστηκα μέχρι σήμερα στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου, στοιχεία που νομίζω ότι είναι και τα πιο σημαντικά μου όπλα στον προεκλογικό αγώνα. Ξέρετε νιώθω μια γυναίκα πλήρης, αυτό που θα λέγαμε ένας “χορτασμένος άνθρωπος”, γιατί από πολύ μικρή ηλικία μέσω της δημοσιογραφίας δεν μου έλειψε ούτε η αναγνωρισιμότητα, αλλά ούτε και η καταξίωση. Το ότι έχω ταχτεί εδώ και τόσα χρόνια στο πλευρό των συνδημοτών μου, είναι γιατί εγώ το έχω επιλέξει. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προσφορά, στον εθελοντισμό, στη βοήθεια στον συνάνθρωπο. Αυτά πρεσβεύω και με αυτά θα πορευτώ την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πιστεύω πως έχουνε εκτιμηθεί από τους συνδημότες μου και έτσι θα μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω ό,τι κάνω με ακόμα περισσότερη δύναμη, ακόμη περισσότερη ουσία.

Διαβάστε την συνέντευξη στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!
Διαβάστε τη συνέντευξη στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!

Διαβάστε ακόμα:

Έλενα Ράπτη: «Καμιά καριέρα δεν αντικαθιστά την οικογένεια…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here