Λατρεύουμε τα σκυλάκια γιατί είναι χαριτωμένα, παίζουμε μαζί τους, αποτελούν πιστούς φίλους και μας προστατεύουν καλύτερα κι από σωματοφύλακα. Όμως σύμφωνα με την επιστήμη έχουμε ακόμη έναν λόγο να εντάξουμε στη ζωή μας αυτά τα κατοικίδια καθώς κάνουν καλό στη σωματική μας υγεία!

lifemagazine.gr (10)

Fact № 1: Οι ιδιοκτήτες σκυλιών δεν έχουν συχνά υψηλή πίεση

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως μια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης απέδειξε πως το να φροντίζεις σκυλάκια μειώνει την πίεση στο αίμα καθώς και τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό! Είναι σημαντικό να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως οι συμμετέχοντες δεν έπαιρναν κανένα είδος χαπιού για την πίεση κατά τη διάρκεια της έρευνας και μάλιστα η πίεσή τους διατηρήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα απλά και μόνο επειδή φρόντιζαν ένα κατοικίδιο.

Fact № 2: Όσοι διαθέτουν σκυλάκια είναι πιο ευτυχισμένοι

Τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να μας κάνουν χαρούμενους επειδή με τις αντιδράσεις τους ενεργοποιούν την παραγωγή των ορμονών «της ευτυχίας» στην υπόφυση του εγκεφάλου! Αυτές δεν είναι άλλες από τις ενδορφίνες, την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη  και την οξυτοκίνη, που λειτουργούν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Βρετανοί ειδικοί σε έρευνα που πραγματοποίησαν το 2002 βρήκαν πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν με ζώα ήταν πιο ευτυχισμένοι! Μάλιστα πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως η επικοινωνία με τα σκυλιά τους έκανε να αισθάνονται λιγότερη μοναξιά.

lifemagazine.gr (12)

Fact № 3: …επίσης έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν ένα έμφραγμα!

Τα ευρήματα μιας μελέτης του Brooklyn College έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν καλύτερες ενδείξεις μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού, γεγονός που συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι αυτή η κατηγορία ανθρώπων, έπειτα από ένα έμφραγμα, έχει  4 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει τα επόμενα χρόνια σε σχέση με όσους δεν διαθέτουν κάποιο σκυλάκι!

Fact № 4: Η συμβίωση με σκυλάκια βοηθά στο αδυνάτισμα

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το να έχει κάποιος στην κατοχή του ένα τόσο χαριτωμένο κατοικίδιο θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αδυνατίσει! Κι όμως σύμφωνα με τις έρευνες μόνο το 20% των ανθρώπων στον πλανήτη ξοδεύει μισή ώρα σε φυσική δραστηριότητα γεγονός που οδηγεί σε ένα τεμπέλικο και επιρρεπές σε παθήσεις lifestyle. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν πιο ενεργή ζωή αφού μέσα στην ημέρα θα χρειαστεί να περπατήσουν για να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους και να παίξουν μαζί του!

Fact № 5: Τα σκυλιά «χαρίζουν» ευχάριστο ύπνο

Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Procceedings, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνται μαζί με τα σκυλιά τους έχουν καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνο και μάλιστα σε ποσοστό περίπου 41%. Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν πως κοιμόντουσαν πιο ευχάριστα και ήρεμα επειδή ένιωθαν τα κατοικίδιά τους δίπλα τους.

 Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει γρίπη;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here