Υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζονται τρόπο για να ειπωθούν και κάποια που δεν πρέπει να λέγονται καθόλου. Ειδικότερα, όταν έχουμε να κάνουμε με τα παιδιά πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι λέξεις και οι πράξεις σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσωπικότητα που θα διαμορφώσουν. Και αυτό γιατί η νευροπλαστικότητα στον εγκέφαλο τους είναι εξαιρετικά ευέλικτη στην παιδική ηλικία. Εδώ θα δείτε 5 πράγματα που εσείς οι γονείς πρέπει να αποφεύγετε να λέτε στα παιδιά σας!

Από τον Γιώργο Λ.Παπαχατζή

#1 “ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ”

Το να λέτε στο παιδί σας “σταμάτα να κλαις” είναι σα να τους λέτε ότι πρέπει να ακυρώνουντα συναισθήματά τους ή ότι με αυτό τον τρόπο υποκρίνονται, υπερβάλλουν. Σύμφωνα με την έγκριτη επιστήμονα D.Glasser που εξειδικεύεται στις συμπεριφορές πρώιμης παιδικής ηλικίας επισημαίνει ότι με αυτή τη φράση, ανεξάρτητα από το ότι εσείς μπορεί να το λέτε για να τα τους περάσετε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να στεναχωριούνται, στην πραγματικότητα το μήνυμα που τους περνάτε είναι ότι “τα συναισθήματά τους δεν είναι έγκυρα και ότι δεν είναι λογικό να λυπάται κάποιος ή να φοβάται”. Απεναντίας, οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά τους και να τους λέτε ότι εσείς είστε δίπλα τους για να τα βοηθήσετε.

 #2 “ΜΠΡΑΒΟ, ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ”

Την χαρακτηριστική φράση “το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται και ο παπάς” θα την έχετε ασφαλώς ακούσει… Κάτι παρόμοιο ισχύει καpaidiaι στην περίπτωση των παιδιών. Συγκεκριμένα, είναι πολλοί οι γονείς που συνηθίζουν να επαινούν τα παιδιά τους λέγοντας συνεχώς “μπράβο καλή δουλειά” κάνεις… Σίγουρα είναι καλό να τα ενθαρρύνετε όταν κάνουν μια καλή πράξη, αλλά με μέτρο γιατί έτσι όχι μόνο έτσι θα διατηρήσετε ζωντανή την αξία της επιβράβευσης, αλλά κυρίως θα τους δώσετε να καταλάβουν ότι το πραγματικό νόημα της ζωής δεν κρύβεται μόνο στις επιτυχίες και στους  επαίνους, αλλά στην προσπάθεια που καταβάλλει κανείς!

 #3  “ΦΥΓΕ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ” ή “ΑΣΕ ΜΕ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ…”

Πόσες φορές όταν ήσαστdad-yellingαν κουρασμένοι ή Άραγε πθέλατε να μείνετε μόνος-η είπατε στο παιδί σας “φύγε έχω δουλειά τώρα….” ή “φύγε θέλω να μείνω λίγο μόνος”; Και όμως όσο ανθρώπινη ανάγκη και αν είναι αυτό ή όσο το κάνετε για να τα κρατάτε με αυτό τον τρόπο μακριά από τα προβλήματά σας, στην πραγματικότητα τους περνάτε το εξής μήνυμα: Τους εμποδίζετε στο μέλλον να σας προσεγγίζουν ώστε να σας εξομολογούνται τα προβλήματά τους. Άρα αυτό που πρέπει να τους λέτε είναι “Έχω κάτι που πρέπει να ολοκληρώσω αυτή τη στιγμή” και έτσι με το που τελειώσετε βγείτε έξω και συζητήστε ή παίξτε μαζί τους!

#4  ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΜΠΕΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ… ή ΛΙΓΟ…

stress-childs-brainΠολλοι γονείς συνηθίζουν να λένε στα παιδιά τους για παράδειγμα “είσαι πολύ τεμπέλης… , “είσαι λίγο ατσούμπαλη”, “Στον τάδε δεν εισαι καθόλου συμπαθής” κ.λ.π. Να θυμάστε ότι τέτοιου είδους προσδιορισμοί, πόσο μάλλον όταν συνοδεύονται και από το “πολύ”, το “λίγο”, το “καθόλου” έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες αφού έτσι τα κάνετε να πιστεύουν ότι πραγματικά είναι αυτά που τους λέτε. Επίσης, με το να χρησιμοποιείτε αρνητικά επίθετα τα ωθείτε έστω και άθελά τους να γίνουν αυτό που τους λέτε ότι είναι.

 #5  “ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗ ΜΑΜΑ/ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΠΙΤΙ…”

o-PATIENCE-facebookΜα πόσες φορές έχει τύχει κι εσείς να πείτε η φράση “Μην κάνεις τίποτα μέχρι να γυρίσει η μαμά ή ο μπαμπάς στο σπίτι…”. Και όμως έστω και ασυνείδητα με αυτή τη φράση τους δείχνετε οτι εσείς είστε αμέτοχοι, ότι δεν έχετε σημαντικό ρόλο στο σπίτι, ούτε ξέρετε να παίρνετε πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ακόμα:

8 σημάδια “συναγερμός” ότι το παιδί σας πάσχει από στρες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here