Το πιο φτηνό, all time classic street food που λατρεύουμε κάνει διεθνή καριέρα εδώ και χρόνια, αλλά την τελευταία τριετία φαίνεται ότι έχει γίνει… trendy, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να στέκονται στην ουρά έξω από μία κινητή καντίνα προκειμένου να φάνε… σουβλάκι (και όχι ντόνατ και καφέ όπως ξέρουμε από τις ταινίες); Και όμως, από το 2010 που κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ιδέα να φέρουν στη Νέα Υόρκη το αυθεντικό τυλιχτό σουβλάκι με γύρο ή καλαμάκι ακόμα και το sushi που είναι πάντα το μεγάλο trend έχει αρχίσει να… τρέμει! Έτσι τώρα, όλοι στη Νέα Υόρκη ξέρουν το Souvlaki GR το οποίο διαθέτει και δύο εστιατόρια στην καρδιά της πόλης και μάλιστα η καντίνα του έχει πάρει και βραβείο για το καλύτερο street food! Ναι, το λατρεμένο μας σουβλάκι, που για εμάς είναι μια αυτονόητη επιλογή που βρίσκουμε σε κάθε γωνία, στο εξωτερικό είναι μεγάλο trend!

Το… εθνικό μας φαγητό, το σουβλάκι, πλέον έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα!

Και για να έρθουμε λίγο πιο κοντά, στο Λονδίνο και μάλιστα στο Soho πριν δύο χρόνια έγινε το μεγάλο «μπαμ» από ένα μαγαζί με το όνομα ”Suvlaki” και την υπογραφή στο μενού του Ηλία Μαμαλάκη. Το εστιατόριο σερβίρει αυθεντικό ελληνικό σουβλάκι μέσα σε ένα μοντέρνο χώρο που θυμίζει μεν Ελλάδα αλλά όχι όπως τα κιτς ελληνικά εστιατόρια της Αστόρια. Όπως ήταν φυσικό, έγινε το hit του Λονδίνου, μαθαίνοντας επιτέλους στους Λονδρέζους πώς τρώγεται το σουβλάκι.

Μεγάλα ξένα sites και περιοδικά μαγειρικής κάνουν ολόκληρα αφιερώματα στο σουβλάκι!

Το εθνικό μας φαγητό φαίνεται να έχει συνεπάρει τους ξένους, αφού ακόμη και μεγάλα sites και περιοδικά μαγειρικής κάνουν ολόκληρα αφιερώματα στο σουβλάκι, ενώ κάποια δίνουν και μερικές εξαιρετικές παραλλαγές, όπως το σουβλάκι με ρεβύθια αντί για κρέας. Η καλοψημένη πίτα μέσα στην οποία κρύβεται το τζατζίκι, το κρέας, η ντομάτα και το κρεμμύδι είναι ό,τι πιο ελκυστικό και εύκολο όχι μόνο ως street food αλλά και για το καθημερινό τραπέζι των ξένων και ειδικά των μαμάδων! Το ενδιαφέρον είναι ότι γίνονται προσπάθειες να ενσωματωθεί το σουβλάκι σε διαφορετικές κουλτούρες και οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν!

393ae4dfdef02_image
Το σουβλάκι όπως σερβίρεται στο μοντέρνο ελληνικό μαγαζί ”Suvlaki” στο Λονδίνο!

ΣΟΥΒΛΑΚΙ: ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ… ΚΡΙΣΗΣ!

Και καθώς τα λεφτά λιγοστεύουν και η κρίση μας έχει κάνει να τρέχουμε πανικόβλητοι, η μόνη σταθερή αξία μας είναι το σουβλάκι! Φτηνό, χορταστικό, «τίμιο» όπως θα έλεγαν πολλοί, εξακολουθεί να ταΐζει γενιές και γενιές και όσες παραλλαγές κι αν δεχτεί θα παραμείνει ένα αγαπημένο έδεσμα. Μάλιστα, πλέον, οι ειδικοί της γαστρονομίας επιμένουν: όσο πιο απλό τόσο πιο ωραίο. Καλοψημένη πίτα, φρέσκια ντοματούλα, κρεμμυδάκι με καλοψημένο χοιρινό κρέας στα κάρβουνα. Αυτή θα είναι η αιώνια συνταγή για το σουβλάκι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here