Παιδικά συμπληρώματα διατροφής: Πως και πότε χορηγούνται;

Τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως και το τέλος της εφηβείας περνάνε από διάφορα στάδια ανάπτυξης, στη διάρκεια των οποίων ενδέχεται παράλληλα µε τη διατροφή τους να χρειαστούν ορισµένα συµπληρώµατα προκειµένου να µεγαλώσουν οµαλά χωρίς ελλείψεις µετάλλων, βιταµινών και ιχνοστοιχείων.

Από το Δρ. Γιώργο Μουλίνο

Πότε κρίνεται απαραίτητο ένα παιδί να λάβει συµπληρώµατα;
Η χρήση των συµπληρωµάτων διατροφής συνίσταται στην αναπλήρωση πολύτιµων για τον οργανισµό στοιχείων που το παιδί δεν µπορεί να λάβει δια µέσου της διατροφής του. Οι κυριότεροι λόγοι που ένα παιδί χρειάζεται τη λήψη συµπληρωµάτων είναι καταρχάς αιτίες που αφορούν την υγεία. Η έντονη κόπωση, οι ζαλάδες, το τρέµουλο στα άκρα καθώς και η ανάρρωση από σοβαρές αρρώστιες ή έπειτα από κάποιο χειρουργείο αποτελούν µερικές από τις ενδείξεις που σηµατοδοτούν την έλλειψη σηµαντικών για την ανάπτυξη στοιχείων από τον παιδικό οργανισµό.

Από την άλλη µεριά η χρήση συµπληρωµάτων πολλές φορές αφορά τις γευστικές τάσεις του κάθε παιδιού. Για παράδειγµα όταν ένα παιδί αρνείται να φάει φρούτα και λαχανικά θα πρέπει µέσω των συµπληρωµάτων να πάρει τις απαραίτητες βιταµίνες. Αντίστοιχα όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη είναι απαραίτητη η χορήγηση συµπληρωµάτων ασβεστίου που θα βοηθήσει το παιδί να χτίσει σωστά την οστική του µάζα και πυκνότητα.

Ωστόσο θα πρέπει να επισηµάνουµε πως η χρήση των συµπληρωµάτων θα πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά από τον παιδίατρο ή τον παθολόγο που παρακολουθεί το παιδί και πάντοτε αφότου έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις αίµατος, ώστε να γίνουν αντιληπτές τυχόν ελλείψεις, οι οποίες σε µικρά ποσοστά είναι δυνατόν να αναπληρώνονται µε βελτίωση στη διατροφή του παιδιού. Ο ρόλος των γονέων είναι εξίσου σηµαντικός καθώς θα πρέπει να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες και να φροντίζουν ώστε το παιδί να µη διατρέφεται µε πρόχειρο φαγητό που βέβαια δεν περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη η οποία είναι απαραίτητη για τον αναβολισµό ύλης που έχουν ανάγκη τα παιδιά.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουµε µε τα συµπληρώµατα;
Το µεγαλύτερο λάθος που γίνεται σε συχνότερη βάση είναι ότι πολλοί γονείς δίνουν αυθαίρετα στο παιδί συµπληρώµατα χωρίς τη σύµφωνη γνώµη ειδικού, γεγονός που κρύβει πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πλήρης γνώση του προϊόντος που χορηγείται στο παιδί. Για παράδειγµα, για τη µείωση λίπους υπάρχουν θερµογενετικά συµπληρώµατα που είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία, ενώ η πολύ υψηλή πρόσληψη πολυβιταµινών και πρωτεϊνών πιθανώς να επιβαρύνει τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών αντίστοιχα.

Το κλειδί για την υγεία βρίσκεται πάντοτε στη σωστή διατροφή η οποία όταν γίνεται τρόπος ζωής καθιστά περιττή τη χρήση συµπληρωµάτων. Ένα παιδί λοιπόν µπορεί να αποφύγει τα συµπληρώµατα όταν διατρέφεται µε κοτόπουλο, αυγά, χαµηλού λίπους γαλακτοκοµικά, πιο αραιά κόκκινο κρέας και βέβαια απαραίτητο στοιχείο είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, ορισµένα λιπαρά ψάρια (σολοµός, σαρδέλα κλπ.) καθώς και σε µερικά λαχανικά και φρούτα πχ.το αβοκάντο.

moulinos_photos*Γιώργος Μουλίνος, MS. PhD φυσιολογίας της άσκησης & της διατροφής, Καθηγητής φυσικής αγωγής, Φυσιοθεραπευτής Ms Αθλητιατρικής, Υποψήφ. Dr. Αθλητιατρικής
Ηλία Ηλιού 84, Ν. Κόσµος, Τ: 210 9022046, F: 210 9025464, moulinos@otenet.gr, www.moulinos-g.gr

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πρωινό: Μια… «βασιλική» συνήθεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here