Αλλάζει η ώρα! Και μας αλλάζει… συνήθειες (αν είναι η τελευταία φορά που γίνεται)!

Την Κυριακή 25 Μαρτίου αλλάζει-ως είθισται-η ώρα. Περνάμε από τη χειμερινή στην καλοκαιρινή και βάζουμε τα ρολόγια μιας μία ώρα μπροστά. Αυτή τη φορά όμως ακούγεται ότι θα είναι και η τελευταία!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Έχουμε συνηθίσει πια την άνοιξη και το φθινόπωρο να προσαρμόζουμε τα ρολόγια μας μπροστά ή πίσω, υιοθετώντας τη λεγόμενη θερινή ή χειμερινή ώρα. Έτσι και αυτή την Κυριακή γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά για να προσαρμοστούμε στο… καλοκαίρι!

Πότε καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας;

Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Για εσάς μάλιστα που θέλετε να ξέρετε ακριβώς την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

lifemagazine_allazei_i_ora_tin_kiriaki_2

Τι πρόβλημα ανέκυψε;

Φέτος το χειμώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε… θέμα! Συγκεκριμένα, πολλές χώρες έφεραν στο τραπέζι το “πρόβλημα” όπως ισχυρίζονται της αλλαγής ώρας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας με βασικό επιχείρημα ότι πλήττει την υγεία των πολιτών, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.

Αυτό δε σημαίνει ότι η θερινή ώρα καταργείται. Απλώς το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει το θέμα και να αποφασίσει εκείνη για το τι μέλλει γενέσθαι!

“Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο”, δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι “η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες”.

Αλλάζουν όλοι την ώρα;

Όχι! Υπάρχουν χώρες εκτός Ε.Έ. όμως που δεν αλλάζουν την ώρα τους. Μεταξύ αυτών είναι η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here