Αυτισμός: Η σημασία της σωστής παρέμβασης

Ο αυτισµός αποτελεί µια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που απαιτεί σωστή και έγκαιρη παρέµβαση. Οι επιστηµονικά υπεύθυνες του Κέντρου Λόγου & Συµπεριφοράς «ΕπιΝόηση»  ∆ηµακάκου Βέρα, Μπαρµπαγιάννη Αγγελική, Παπαλιού Ειρήνη και Τσιµτσιλή Γωγώ εξηγούν.

Πόση σηµασία έχει η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του αυτισµού σε ένα παιδί;
Όπως συµβαίνει µε τις περισσότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, είναι σηµαντικό να γίνεται νωρίς η διάγνωση της διαταραχής και ο καθορισµός των σηµείων όπου εντοπίζονται οι µεγαλύτερες δυσκολίες στο άτοµο. Οι γονείς δεν θα πρέπει να στέκονται στη «διαγνωστική ταµπέλα», αλλά να βλέπουν τη διάγνωση ως µια ευκαιρία για δική τους ενηµέρωση και εκπαίδευση και κατ΄ επέκταση εξέλιξη των παιδιών τους. Στο Κέντρο «ΕπιΝόηση» παρέχονται εξειδικευµένες και ολοκληρωµένες υπηρεσίες στους τοµείς της αξιολόγησης, πρόληψης και αποκατάστασης από έµπειρη και καταρτισµένη οµάδα που αποτελείται από Λογοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, Ψυχολόγο και Εργοθεραπευτή. Το Κέντρο συνεργάζεται µε Παιδοψυχίατρο, Παιδίατρο Αναπτυξιολόγο, Παιδοδοντίατρο, Φυσιοθεραπευτή και Κοινωνικό Λειτουργό.

Υπάρχει η αντίληψη ότι ένα αυτιστικό παιδί δεν µπορεί να είναι λειτουργικό ή να µάθει.
Πράγµατι, αυτή η αντίληψη επικρατεί κυρίως σε όσους δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο αυτισµός και ποιες δυσκολίες αντιµετωπίζει ένα αυτιστικό άτοµο. Το γεγονός είναι όµως ότι όλα τα άτοµα µπορούν να βελτιωθούν και να ενισχύσουν σηµαντικά τις δεξιότητές τους µε την κατάλληλη θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέµβαση.

Εξηγήστε µας τι σηµαίνει «παιδί στο φάσµα του αυτισµού». Υπάρχουν διαβαθµίσεις;
Η ∆ιαταραχή Αυτιστικού Φάσµατος (∆ΑΦ) υπάγεται στην «οµπρέλα» των αναπτυξιακών διαταραχών που επηρεάζουν σφαιρικά τους τοµείς ανάπτυξης του ατόµου και εµφανίζονται από την πρώιµη παιδική ηλικία, πριν το 3ο έτος. Η ∆ΑΦ περιγράφεται και ορίζεται από τα χαρακτηριστικά της συµπεριφοράς του ατόµου µε ∆ΑΦ και τη λειτουργικότητά του στο κοινωνικό περιβάλλον. Οι ελλείψεις σε αυτούς τους τοµείς µπορούν να εµφανιστούν µε διαφορετικό βαθµό σοβαρότητας, κατά περίπτωση και ηλικία, ενώ σε κάθε άτοµο δεν εµφανίζονται όλα τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγµα, παιδιά που έχουν λάβει την ίδια διάγνωση, µπορεί να εκδηλώνουν ανόµοια συµπεριφορά: κάποια παιδιά αδιαφορούν από την παρουσία άλλων στο χώρο, εµφανίζονται πιο παθητικά ενώ άλλα επιδιώκουν την αλληλεπίδραση.

Πόσο κοµβικός είναι ο ρόλος των γονέων στην εξέλιξη ενός αυτιστικού παιδιού;
Πολύ. Συχνά οι γονείς βρίσκονται σε σύγχυση στο άκουσµα της διάγνωσης. Είναι απαραίτητη όµως η συνεργασία στην οικογένεια µε επίκεντρο το παιδί. Για το λόγο αυτό στο Κέντρο «ΕπιΝόηση» δίνουµε µεγάλη βαρύτητα στη Συµβουλευτική, µέσα από την οποία οι γονείς εκφράζουν, κατανοούν και αποδέχονται τα συναισθήµατά τους αλλά και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει το παιδί τους. Η στήριξη και η έγκαιρη παρέµβαση στους γονείς επηρεάζει θετικά την αλληλεπίδραση µε το παιδί καθώς µε την κατάλληλη ενηµέρωση µπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσµατικότερα τα παραπάνω.

«Ας µην ξεχνάµε όλοι ότι ο τρόπος σκέψης αυτών των ατόµων είναι διαφορετικός, ενδεχοµένως εξαιρετικά πρωτότυπος, συχνά παρεξηγηµένος, αλλά σε καµία περίπτωση «ελαττωµατικός». Αν και δουλεύουµε πολλά χρόνια µε παιδάκια στο φάσµα του αυτισµού θεωρούµε τους εαυτούς µας ιδιαιτέρως τυχερούς για τα µαθήµατα ζωής που καθηµερινά µας δίνουν αυτά τα παιδιά», σηµειώνει η οµάδα του Κέντρου.

Γραφείο 1ο: Μεταµορφώσεως 16, Άλιµος, Τηλ.: 211 4077216
Γραφείο 2ο: Παύλου Φύσσα 65 (Πρώην Τσαλδάρη), Κερατσίνι, Τηλ.: 213 0430191
www.kentroepinoisi.gr, E-mail: kentroepinoisi@gmail.com, FB: ΕΠΙΝΟΗΣΗ-Κέντρο Λόγου και Συµπεριφοράς

_ALM9459

Διαβάστε επίσης:

Εφηβική ακμή: Πώς την περιποιούμαστε;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here