Η προσαρµογή των παιδιών στο σχολείο δεν είναι πάντα µια εύκολη υπόθεση. Πώς θα αντιληφθείτε γρήγορα ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι όλα βαίνουν καλώς;

Η… απόσταση από το σπίτι στο σχολείο δεν είναι πάντα τόσο µικρή για τα παιδιά σας όσο φαντάζεστε. Και βέβαια δεν κάνουµε λόγο για τη γεωγραφική απόσταση αλλά για την συναισθηµατική. Το πέρασµα από την οικογενειακή θαλπωρή του σπιτιού, όπου οι µικροί µπόµπιρες έχουν την πρωτοκαθεδρία, σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον όπου καλούνται να συνυπάρχουν σε καθηµερινή βάση µε ξένους ανθρώπους και να ζήσουν πρωτόγνωρες εµπειρίες δεν είναι µια εύκολη διαδικασία. Υπάρχουν παιδιά που προσαρµόζονται εύκολα σε µερικές µέρες ή εβδοµάδες και παιδιά που παρουσιάζουν «δυσλειτουργίες» στην οµαλή προσαρµογή τους στο σχολείο.

859ef7c284064d44_Sad-Kid.xxxlarge_2x

«Καµπανάκι» κινδύνου ότι δεν προσαρµόζεται

Σαφώς οι πρώτες µέρες στο σχολείο είναι όπως κάθε αρχή: δύσκολες. Το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο είναι πάντα φυσιολογικές αντιδράσεις. Όµως αν παρατηρήσετε ότι ο καιρός περνάει και το παιδί σας αντί να προσαρµόζεται παρουσιάζει αλλαγές στη συµπεριφορά του όταν γυρίζει σπίτι τότε πρέπει να ανησυχήσετε. Ενδείξεις όπως οι ιδρωµένες παλάµες, ο στοµαχόπονος, τα αίσθηµα απογοήτευσης κάθε πρωί που το ετοιµάζετε για το σχολείο είναι µόνο µερικά από τα «καµπανάκια» κινδύνου που υπαγορεύουν ότι ως γονείς πρέπει να λάβετε άµεσα τα µέτρα σας.

Μια από τις πιο «ύποπτες» ενδείξεις είναι η νευρικότητα. Ενδεχοµένως σε αυτή τη φάση να παρατηρήσετε ότι πιπιλούν τον αντίχειρα ή τρώνε τα νύχια τους. Η ανάπτυξη µιας ισχυρής σχέσης µε τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας (ακόµα και να συµµετέχετε σε συναντήσεις γονέων και κηδεµόνων), είναι ζήτηµα θεµελιώδους σηµασίας προκειµένου να έχετε πλήρη επίγνωση του τι συµβαίνει στο παιδί σας ώστε να το βοηθήσετε. Ύποπτο σηµάδι, από την άλλη,  είναι και η ασυνήθιστα ήσυχη συµπεριφορά του παιδιού. Αν δείτε ότι νιώθει πλήξη ή έχει τάσεις εσωστρέφειας αυτό υποδηλώνει ανασφάλεια και έλλειψη ισορροπηµένων σχέσεων µε τους συµµαθητές ή τους δασκάλους του.

what-to-do-if-your-young-student-dislikes-school

Τα… υγιή σηµάδια της προσαρµογής 

Αν παρατηρείτε ότι τα παιδιά σας σταδιακά διαµορφώνουν µία αυτόνοµη προσωπικότητα τότε αυτό είναι ένας πολύ καλός οιωνός. Το να φροντίζουν να πηγαίνουν µε τη θέλησή τους νωρίς στο κρεβάτι ώστε να ξυπνήσουν νωρίς, τότε αυτό υποδηλώνει τον ενθουσιασµό τους για το σχολείο. Μη σταµατάτε να τα ενθαρρύνετε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ώστε να οπλιστούν µε αυτοπεποίθηση και να µάθουν µελλοντικά να παίρνουν πρωτοβουλίες. Ακόµα ένα θετικό σηµάδι είναι η περιέργεια που αναπτύσσουν για τη µάθηση αλλά και ο ενθουσιασµός για τις νέες φιλίες που κάνουν, πράγµα που καθιστά σίγουρη την άψογη προσαρµογή τους στο σχολικό περιβάλλον. Ακόµα καλύτερα µάλιστα όταν παρατηρείτε ότι υιοθετούν και αναπτύσσουν καινούριες δεξιότητες γιατί τότε αποδεικνύεται ότι καταλαβαίνουν και αφοµοιώνουν όσα διδάσκονται. Ένα παιδί που γυρίζει χαρούµενο από το σχολείο και πάει χαρούµενο σε αυτό είναι συνήθως ένα παιδί που έχει προσαρµοστεί σωστά!

Διαβάστε επίσης:

Μαθησιακές δυσκολίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here