Συρία SOS! To πριν και το μετά…

Mε τον πόλεμο να μετρά 7 ολόκληρα χρόνια στη Συρία, τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας να υφίσταται αλεπάλληλους βομβαρδισμούς και τη χώρα να έχει μετατραπεί σε μια εκατόμβη νεκρών και ειδικά παιδιών, το αλλοτινό διαμάντι της Μέσης Ανατολής δε θυμίζει σε τίποτα την παλιά του αίγλη. Κάνουμε ένα flash back μέσα από πληροφορίες, συγκλονιστικές φωτογραφίες και videos (κάποιες από αυτές παίζουν για πρώτη φορά στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. αποκλειστικά από το site μας) για να ρίξουμε φως στο ένδοξο παρελθόν της και να αφουγκραστούμε το τραγικό παρόν της!

Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή

Δείτε εδώ ένα συγκλονιστικό βίντεο

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia32

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia1

Μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά

Το στολίδι της Μέσης Ανατολής όπως πολλοί αποκαλούσαν τη Συρία πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, αποτελούσε κοιτίδα μιας ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτισμικής  κληρονομιάς. Αρχαίες εκκλησίες, πέτρινα κάστρα χτισμένα από  τους Σταυροφόρους, αναρίθμητες αρχαιότητες, ιστορικές αγορές ανάμεσά τους μια από τις αρχαιότερες κλειστές αγορές του κόσμου (που δέσποζε στο Αλέππο), μεσαιωνικά κάστρα, ανάμεσά τους  ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, αυτό του Κρακ ντε Σεβαλιέ, επιβλητικοί μιναρέδες και έξι Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ήταν οι μάρτυρες μιας ιστορίας που μετρά πάνω από 5.000 χρόνια!
Η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας αντανακλά ένα μωσαικό πολιτισμών που μέσα από την αρμονική τους συνύπαρξη αλλά και τις αντιπαλότητές τους σφράγισαν το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Συρίας. Πολιτισμοί της χάλκινης περιόδου όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Ασσύριοι και οι Χετταιοί σφράγισαν την ιστορία της την οποία στη συνέχεια διαδέχθηκαν Έλληνες, Σασσανίδες, Πέρσες, Ρωμαίοι και Άραβες που δημιούργησαν τις πρωτεύουσες των αυτοκρατοριών τους σε διάφορες Συριακές πόλεις. Το ίδιο θα πράξουν αργότερα τόσο οι Ευρωπαίοι Σταυροφόροι που άφησαν πίσω τους επιβλητικά κάστρα όσο και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα σταδιακά υπέστησαν ανεπανόρθωτες καταστροφές από τα πυρά μαχητικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, αλλά και τους βανδαλισμούς, ενώ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι μέχρι σήμερα μετατρέπονται σε μέτωπα πολέμου. Πόσο κρίμα που όλα αυτά στερούν ένα λαμπρό κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί πηγή πλούτου για τη χώρα.

Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο που απεικονίζει σημαντικά μνημεία πριν και μετά τους βανδαλισμούς τους

Οι χρονολογίες-σταθμοί της χώρας

  • Το σύγχρονο προφίλ της χώρας ξεκινά με την ανεξαρτησία της από τους Γάλλους, μόλις το 1946.
  • Το ημερολόγιο έγραφε 1958 όταν μαζί με την Αίγυπτο σχημάτισε την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία.
  • To 1960 η ένωση διαλύθηκε ύστερα από κίνημα που ξέσπασε στη Δαμασκό.
  • Το 1961 όμως αποχωρεί και ανεξαρτητοποιείται ως κράτος
  • Από το 1963 κυβερνάται από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ.
  • Το 1967 η χώρα ηττήθηκε στον “Πόλεμο των 6 ημερών”. Την ίδια χρονιά το Ισραήλ καταλαμβάνει τα Υψίπεδα του Γκολάν
  • 1971-2000 Πρόεδρος ήταν ο Χαφέζ αλ Άσαντ. Μετά το θάνατό του τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
  • Πριν το 2011 προηγήθηκαν μια σειρά από πύρινες διαδηλώσεις ως μέρος της Αραβικής Άνοιξης, οι οποίες εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση.
  • Από το 2011 μέχρι σήμερα η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

Ένας μορφωμένος και εγκάρδιος λαός

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia141

Ειδικά όσοι είχαν την τύχη σε καιρό ειρήνης να ταξιδέψουν τη Συρία έχουν να λένε για την ζεστή φιλοξενία, την πηγαία ευγένεια, την περιποίηση και τα χαμόγελα που εισέπραξαν απο τους Σύριους. Και όχι τυχαία αφού οι Σύριοι πριν τον ερχομό του πολέμου ήταν ένας απλός χαρούμενος λαός που αγαπούσε τη μόρφωση και απολάμβανε ένα καλό βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό μιας δυτικής χώρας, ενώ  μάλιστα έχει ιδιαίτερη αδυναμία και μεγάλο σεβασμό για εμάς τους Έλληνες.

Πόλεις Στολίδια

Μπορεί σήμερα να μας φαίνεται απίστευτο αλλά η κοσμοπολίτικη αύρα, το αραβικό στυλ, η ανατολίτικη ατμόσφαιρα ήταν το τρίπτυχο που χαρακτήριζε τις πόλεις που αποτελούσαν την καρδιά της Συρίας. Μερικές από αυτές ήταν οι παρακάτω.

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxiaa14 lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia111

Δαμασκός

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia232

Η πρωτεύουσα της χώρας η Δαμασκός, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Αντιλιβάνου σε ύψος 700 μέτρων. Η κοσμοπολίτικη αύρα, οι μεγάλες λεωφόροι, το Πανεπιστήμιο της Συρίας και η έντονη φοιτητική ζωή της, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και τα ξακουστά μνημεία αραβικής τεχνοτροπίας με πιο δημοφιλές το Τζαμί των Ομευαδών που κάποτε προσέδιδαν τη λάμψη που αρμόζει σε μια λαμπερή πρωτεύουσα, πλέον αποτελούν μακρινό παρελθόν.Ποιος να φανταστεί ότι μέχρι όχι πολλά χρόνια πριν γύρω από την πρωτεύουσα λειτουργούσαν εργοστάσια υφαντουργίας, υαλουργίας, τσιμέντου, διυλιστήρια πετρελαίου και οι περίφημες βιοτεχνίες με “δαμασκηνά”, τα ντόπια βαμβακερά υφάσματα που ήταν γνωστά παγκοσμίως!

Παλμύρα

Η λεγόμενη “Νύμφη της Ερήμου” ή το “Μαργαριτάρι της ερήμου” αποτελούσε πό τις πιο ιστορικές πόλεις στην καρδιά της χώρας, με την ελληνική ονομασία της να προέρχεται από το αραμαικό όνομα Tadmor (δηλαδή “φοινίκια πόλη”). Χτισμένη στη μέση μιας πανέμορφης όασης η ιστορία της χάνεται πίσω στη 2η χιλιετία πΧ, ενώ επίσης επί σειρά αιώνων η Παλμύρα αποτέλεσε ζωτικό σταθμό των καραβανιών που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο. Στην πόλη αυτή την παράσταση μέχρι πρότινος έκλεβαν μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως αυτό του Ναού του Ηλίου, οι τετράγωνοι επιτάφιοι πύργοι 3-5 ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο και όχι μόνο.

Χάμα

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia23

Η πρωτεύουσα του Κυβερνείου Χάμα δεσπόζει ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Ορόντη, στη κεντρική δυτική Συρία και 213 χλμ. της Δαμασκού. Η πόλη φημιζόταν για τους ξύλινους νερόμυλους (“Νόρια”) που διέθετε στον Ορόντη, που αποτέλεσαν μέρος του αρδευτικού συστήματος.

Λαττάκεια

Η 5η μεγαλύτερη πόλη της χώρας αποτέλεσε και ένα κορυφαίο κατασκευαστικό κέντρο για πολλά χωριά και αγροτικές πόλεις της και φημίζεται ως το μοναδικό καλά προστατευμένο λιμάνι των συριακών ακτών αλλά και ως ένα κομβικό σημείο της χώρας αφού γειτνιάζει με την εύφορη πεδιάδα του Ορόντη.

Χομς

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia143

Η ιστορική πρωτεύουσα τη ομώνυμης επαρχίας και 3η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας αποτέλεσε ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ παραλιών και ενδοχώρας, έδρα τη Μητροπόλεως Εμέσης του Πατριαρχείου της Αντιοχείας αλλά και ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της Συρίας.

Χαλέπι

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia71

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Ανατολής, αλλά και την μεγαλύτερη σε έκταση πόλη της χώρας με πληθυσμό σχεδόν 2 εκ. ανθρώπους.  που αποτέλεσε κόμβο συγκοινωνιών και εμπορικό κέντρο. Η πόλη αποτελούσε μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO, με εγκαταστάσεις χρονολογημένες από την 7η χιλιετία π.Χ. (!)και  βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα στους ποταμούς Ευφράτη και Ορόντη. Σήμερα είναι σχεδόν πλήρως ισοπεδωμένο.

Η ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί έχουν αφήσει πίσω τους την απόλυτη συντριβή με χιλιάδες νεκρούς ανάμεσά τους άμαχο πληθυσμό και πολλά παιδιά. Για την ακρίβεια υποστηρίζεται ότι μέχρι σήμερα οι νεκροί στη Συρία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 511.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου ενώ από αυτούς έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον 350.000. Μάλιστα ένα συντριπτικό ποσοστό, δηλαδή το 85% των νεκρών έπεσαν νεκροί από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και τους συμμάχους της, οι οποίοι έχουν κάνει ευρύτατη χρήση εναέριων πολεμικών μέσων. Η πιο μαύρη σελίδα αυτής της ιστορίας αφορά στην έκθεση της UNICEF σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν το 2017 στη Συρία αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2016!

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia321

Οι σοφδρές μαχες συνεχίζονται με τις μάχες να μαίνονται στη βασανισμένη πόλη της Γούτα αλλά και την κουρδική πόλη Αφρίν, και κανείς δε μπορεί να απαντήσει στο πότε επιτέλους αυτός ο φριχτός πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του!

ghouta-syria-sklires-eikones-apokleistiko-polemos-(9)

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ…..

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia4

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia2a

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia12

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia01

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia23

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia42 lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia22

lifemagazinegr-apokleistiko-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxiaa14

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia143

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia231

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia451

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxia471

lifemagazinegr-syria-before-and-after-prin-kai-meta-katastrofes-ntropi-dystyxiaa1

Δείτε εδώ συγκλονιστικές εικόνες που απεικονίζουν την καθημερινότητα των αμάχων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here