Ο Δρ. Λάζαρος Καρανάσιος μας “ξεναγεί” στο μαγικό κόσμο των εξωτικών ζώων που επιλέγονται ως κατοικίδια και φωτογραφίζεται στο Αττικό Πάρκο παρέα με άγρια ζώα!

Tα πιο εξωτικά κατοικίδια

Ίσως για κάποιους το να έχουν υπό την προστασία τους ένα κατοικίδιο σαν το σκύλο, τη γάτα ή το ψαράκι να τους φαίνεται ανιαρό. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι επιλέγουν ή θέλουν να επιλέξουν κάτι πιο εξωτικό, κάτι ασυνήθιστο κόντρα στα κατεστηµένο. Τώρα, λοιπόν, τα ζωολογικά πάρκα δεν είναι τα µόνα µέρη που θα βρείτε άγρια και εξωτικά ζώα. Στις µέρες µας, µπορούµε νόµιµα να αγοράσουµε ένα και για το δικό µας σπίτι. Μερικά ζώα θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε γιατί κάποιος θα ήθελε να τα  κρατήσει στο σπίτι του, ενώ επίσης θα προσπαθήσετε να καταλάβετε µε πιο τρόπο από κάποια από αυτά θα αντλήσετε ευχαρίστησή και αγάπη.

Τα εξωτικά ζώα κυµαίνονται σε διάφορες τιµές για όλα τα βαλάντια, από εκεί και πέρα είναι στη κρίση του καθενός που θα κυµανθεί. Μερικά από τα εξωτικά ζώα που αναφέρονται παρακάτω σε άλλους θα είναι ακριβά και σε άλλους αποκρουστικά, παρ’ όλα αυτά η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου θα είναι το µοναδικό κριτήριο επιλογής.

Σκαντζόχοιρος

Αυτά τα µικρά αγκαθωτά πλασµατάκια προέρχονται από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και έχουν διάρκεια ζωής 3-8 χρόνια. Οι σκαντζόχοιροι µπορούν να ζυγίζουν έως και 700 γραµµάρια. Ο υψηλός αξιολάτρευτος παράγοντάς τους τα καθιστά δηµοφιλή ως εξωτικά ζώα συντροφιάς, αλλά πρέπει να είστε προετοιµασµένοι καθώς απαιτούν µεγάλη προσοχή. Κάθε σκαντζόχοιρος έχει µεταξύ 5000 και 7000 αιχµές. Είναι απίστευτα ήσυχα, περίεργα και εξαιρετικά ενεργά τη νύχτα. Οι σκαντζόχοιροι έχουν πολύ κακή όραση και ως εκ τούτου βασίζονται σε µεγάλο βαθµό στη µυρωδιά και την ακοή. Ένα µοναδικό πράγµα για τους σκαντζόχοιρους είναι ότι δεν προκαλούν αλλεργίες και µπορούν να είναι πολύ χαριτωµένοι!

Υάκινθος Macaw 

Ο Υάκινθος Macaw είναι ο µεγαλύτερος παπαγάλος µακάο που υπάρχει. Η προέλευσή του είναι η Νότια Αµερική και φτάνει στα 3-4 κιλά. Αυτός ο πανέµορφος παπαγάλος έχει ένα άνοιγµα των πτερυγίων 1,20 µέτρα. Το ράµφος του είναι τόσο δυνατό που είναι γνωστό ότι είναι ικανό να σπάσει και το κλουβί του. Πολλοί αγαπούν να έχουν στην κατοχή τους έναν µακάο ως εξωτικό κατοικίδιο ζώο λόγω της οµορφιάς του, της σπανιότητάς του και της µεγάλης διάρκειας ζωής του.

Γενειοφόρος δράκος

Οι γενειοφόροι δράκοι προέρχονται από την Αυστραλία και έχουν διάρκεια ζωής 5-8 ετών. Ονοµάζονται «γενειοφόροι» επειδή οι αιχµές και οι κλίµακες γύρω από το κεφάλι τους µοιάζουν µε γένια. Είναι από τα πιο δηµοφιλή εξωτικά κατοικίδια λόγω της εύκολης φροντίδας και της ηρεµίας τους. Μεγαλώνουν 30-60 εκατοστά σε µήκος.

Βόας Red – Tail 

Είναι από τα δηµοφιλή είδη φιδιών στο εµπόριο κατοικίδιων ζώων. Ο red-tail βόας µεγαλώνει περίπου 3 µέτρα και δεν συνιστάται ως κατοικίδιο για όσους δε θέλουν να έχουν τη δέσµευση να φροντίσουν ένα φίδι που τρώει µεγάλους αρουραίους ή κουνέλια και µπορεί να ζήσει περίπου 30 χρόνια. Είναι γνωστός για το ξεχωριστό κόκκινο άκρο στο τέλος της ουράς του και ιδιαιτέρα διάσηµος στον κύκλο των φίλων των φιδιών.

Ταραντούλα 

Ενώ µερικοί άνθρωποι τρέχουν µακριά φωνάζοντας όταν βλέπουν µια ταραντούλα, άλλοι τρέχουν προς αυτές µε χαρά. Βρίσκονται παντού, εκτός από την Ανταρκτική και έχουν διάρκεια ζωής 10-25 ετών. Το µέγεθός της κυµαίνεται. Το µικρότερο είναι όσο το νύχι µας. Έχοντας 8 πόδια και 2 σφήνες µπορεί να είναι αρκετά εκφοβιστική, αλλά υπάρχουν και καλά νέα: σπάνια δαγκώνουν!

Αυτοκρατορικός σκορπιός

Ο αυτοκράτορας σκορπιός είναι λαµπερός, µαύρος και έχει µεγάλα τροµακτικά µπροστινά νύχια. Στην πραγµατικότητα, είναι ένας από τους πιο συνηθισµένους τύπους σκορπιών που διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα. Είναι ένα από τα µεγαλύτερα είδη του σκορπιού στον κόσµο, καθώς µπορεί να µεγαλώσει µέχρι 21 εκατοστά σε µήκος. Παρά το γεγονός ότι έχουν τραχύ και σκληρό εξωτερικό περίβληµα, είναι υπάκουοι και το δηλητήριο που φέρνουν είναι ήπιο. Ωστόσο, χρειάζεται µία κάποια προσοχή.

Εξωτικά κατοικίδια υπάρχουν πολλά, όµως µην ξεχνάµε πως πολλά είναι και τα εξωτικά-άγρια ζώα. Ένας χώρος που µπορείτε να γνωρίσετε από κοντά άγρια ζώα είναι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ενημερωθείτε για τους νόμους!

Να θυμάστε πάντα ότι λόγω τραυματισμών, κινδύνου εξαφάνισης, διαφυγών και ανησυχιών για την υγεία, κάθε κράτος έχει τους δικούς του νόμους σχετικά με τα εξωτικά ζώα που μπορείτε να αποκτήσετε, οπότε φροντίστε να κάνετε πολλές έρευνες σχετικά με τη νομοθεσία.  Επίσης, ορισμένα ζώα μπορεί να είναι νόμιμα, αλλά απαιτούν άδεια χρήσης.

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα, Τηλ.: 210 8940590, Κιν.: 6932630952, info@vetherapy.gr, www.vetherapy.gr
ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30, ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:30

Διαβάστε επίσης:

Δελφίνια: Ένας έρωτας… θαλάσσιος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here