∆εν υπάρχουν πιο αγαπητά και πιο τρυφερά θηλαστικά στον κόσµο των ζώων από τα δελφίνια. Και επάξια σε ένα “Love Issue” o αγαπηµένος µας κτηνίατρος ∆ρ. Λάζαρος Καρανάσιος µας εξηγεί το πώς βιώνουν την… αγάπη!

Είναι αλήθεια ότι τα δελφίνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και συμπαθή πλάσματα. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι συρρέουν για να τα δουν: να τα παρακολουθήσουν να κολυμπούν, να τα δουν να παίζουν και να πάρουν μια γεύση από το πώς είναι η ζωή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δελφίνια είναι καταπληκτικά ζώα. Δείχνουν μια εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ τους και παρουσιάζουν σημάδια έντονης μνήμης και υψηλού επιπέδου νοημοσύνης.

Οι άνθρωποι αγαπούν τα δελφίνια και για την όμορφη εμφάνισή τους, αλλά και για το φαινομενικά χαμογελαστό πρόσωπό τους. Οι εγκέφαλοι των δελφινιών έχουν πολύ ξεχωριστά κύτταρα που ονομάζονται «νευρώνες των άκρων». Μέχρι πολύ πρόσφατα πιστεύαμε ότι ήταν παρόντες μόνο σε ανθρώπους και σε μερικούς πρωτεύοντες εγκεφάλους και σχετίζονται ιδιαίτερα με την ενσυναίσθηση.


Η έρευνα για τα δελφίνια διεξάγεται για δεκαετίες, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν ακόμη περισσότερα σχετικά με αυτά τα συναρπαστικά, μεγαλοπρεπή θηλαστικά. Μεταξύ των θεμάτων που δίνουν προσοχή στην έρευνά τους είναι το ερώτημα εάν τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, έχουν την ικανότητα να αγαπούν.

Τα συναισθηματικά δελφίνια

Για να προσδιοριστεί αν τα δελφίνια μπορούν να βιώσουν την αγάπη ή μια αίσθηση όπως η αγάπη, πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα δελφίνια μπορούν να αισθάνονται συναισθήματα. Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων φαίνεται να το σκέφτονται, όπως ο βιολόγος Φίλιππα Φρένα που λέει: «Υπάρχουν παραδείγματα δελφινιών που φαίνεται να αντιμετωπίζουν σύνθετα συναισθήματα». Το 2012, μια βάρκα γεμάτη από τουρίστες στην περιοχή Guangxi Zhuang της Κίνας παρακολούθησε την οδυνηρή σκηνή ενός θηλυκού δελφινιού να πολεμά ενάντια στην παλίρροια, φέρνοντας το βάρος του νεκρού μωρού της στην πλάτη της.

Το μωρό δελφίνι, είχε μια μεγάλη φλέβα στην κοιλιά του, πιθανώς να είχε χτυπηθεί από κάποια βάρκα, η μητέρα του έριξε πέντε φορές το μικρό της στο νερό μην θέλοντας να πιστέψει ότι δεν είναι πια στη ζωή, με επιμονή το έβγαζε από το νερό και το έριχνε πάλι μέσα. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οδήγησε το νεκρό μωρό της μακριά από την ακτή για να το βάλει να ξεκουραστεί σε βαθύτερο νερό ή για να κάνει μια τελετή πένθους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η θλιβερή σκηνή φάνηκε να προσθέτει πίστη στο επιχείρημα ότι τα δελφίνια είναι συναισθηματικά ζώα. Η επιμονή της έδειξε μια βαθιά σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού και παράλληλα υποδηλώνει εκφράσεις θλίψης και αγάπης.

Τα φιλικά δελφίνια

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα για τη συναισθηματική ικανότητα των δελφινιών υποστηρίζεται από έρευνες που δείχνουν την έντονη ανάγκη για κοινωνικοποίηση των δελφινιών. Τα δελφίνια είναι κοινωνικά πλάσματα και συνήθως ταξιδεύουν και ζουν σε κοινωνίες. Καθώς μεγαλώνουν, το καθένα αναπτύσσει τη δική του σφυρίχτρα-υπογραφή. Η επικοινωνία μεταξύ τους γίνεται μέσω ήχων όπως σφυρίχτρες και σκασίματα, η σφυρίχτρα υπογραφή παρέχει στο δελφίνι έναν τρόπο να αναγνωριστεί και να αναγνωρίσει τα άλλα δελφίνια. Σε ένα πείραμα που διεξήγαγε ο ερευνητής βιολόγος Joseph Bruck, τα δελφίνια δοκιμάστηκαν για να αναγνωριστεί η ικανότητά τους στη μακροχρόνια «κοινωνική μνήμη» ή πόσο καλά θυμούνται άλλα μεμονωμένα δελφίνια.

Το πείραμα εξέθεσε τα δελφίνια στις σφυρίχτρες υπογραφής των δελφινιών με τις οποίες είχαν προηγουμένως έρθει σε επαφή. Όταν άκουσαν τις σφυρίχτρες των παλιών φίλων τους, αντέδρασαν έντονα, κολύμπαγαν σθεναρά, αναζητώντας την πηγή του ήχου. Η έρευνα έδειξε ότι τα δελφίνια είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να αναγνωρίσουν τις σφυρίχτρες υπογραφής των φίλων τους, αλλά παράλληλα έδειξαν και μια συναισθηματική αντίδραση σε αυτούς τους ήχους. Η αγάπη και η φιλία μεταξύ τους ήταν αρκετά εμφανής.

Τα δελφίνια… αγαπούν!

Τα δελφίνια συσχετίζονται συχνά κατά την ενηλικίωση. Ίσως η συμπεριφορά τους σε ζευγαρώματα να μη δείχνει αυτό που συνήθως αντιλαμβανόμαστε ως «αγάπη», αλλά η ένδειξη της φιλίας και της αγάπης των δελφινιών δείχνει σίγουρα μια ικανότητα για το συναίσθημα σε κάποιο βαθμό. Σε μερικές εκπληκτικές περιπτώσεις, τα δελφίνια έχουν επίσης δείξει αγαπημένα συναισθήματα προς τον άνθρωπο. Το πιο συναρπαστικό από αυτά τα παραδείγματα είναι αυτό της Margaret Howe και του ρινοδέλφινου Peter.

Στη δεκαετία του 1970, η Howe διεξήγαγε έρευνα με τον Peter σε μια προσπάθεια να διδάξει το δελφίνι να επικοινωνεί στα αγγλικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δύο πέρασαν τις μέρες τους μαζί σταδιακά, με φαγητό, ύπνο, παίζοντας και κάνοντας μπάνιο μαζί. Σε αυτή την απομόνωση, οι δύο σχημάτισαν έναν αξιοσημείωτο δεσμό τον οποίο η Howe περιέγραψε αργότερα ως συναισθηματικό και «αισθησιακό». Στην ουσία, αυτή η περίπτωση καταδεικνύει την ικανότητα ενός δελφινιού να γίνει έντονα προσκολλημένο (ίσως ακόμη και ερωτευμένο) με έναν άνθρωπο.

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα, Τηλ.: 210 8940590, Κιν.: 6932630952 , info@vetherapy.gr , www.vetherapy.gr
ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30, ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:30

Διαβάστε επίσης:

Εξωτικά κατοικίδια: Τι πρέπει να προσέξετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here