Σημαντικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, που “παντρεύει” το κόσμημα και τη γλυπτική, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών καλλιτεχνών! Μην τη χάσετε!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Η νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μιας και συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα, ειδικά από το χώρο της γλυπτικής. Το θέμα της; “Νέοι Ορίζοντες: Από το κόσμημα στη γλυπτική” και θα διαρκέσει από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 23 Αυγούστου, με την πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Life Magazine είναι χορηγός επικοινωνίας, στηρίζοντας πάντα αξιόλογες δράσεις πολιτισμού!

lifemagazinegr_lalaounis_xorigoi

Σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα της κυρίας Ιωάννας Λαλαούνη που επιμελείται της έκθεσης: “Οι καλλιτέχνες στην εποχή της Αναγέννησης έπρεπε να δοκιμαστούν σε διαφορετικές τέχνες, τεχνικές και εργαστήρια, πριν αποφασίσουν σε ποια τέχνη θα εξειδικευτούν. Ο Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, Benvenuto Cellini, αναγνωρίστηκε ως χρυσοχόος, γλύπτης, μουσικός και ποιητής. Βασικός ανταγωνιστής του ήταν ο Cristofor Foppa, γνωστός ως Caradosso. Ο Caradosso, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες του Ιταλικού νότου, μαθήτευσε σε διαφορετικά εργαστήρια, ενώ ήταν εξαιρετικός γλύπτης και ζωγράφος, πριν ξεχωρίσει στην τέχνη της κοσμηματοποιίας. Ιδιαιτερότητα της εποχής, το διαφορετικό υπόβαθρο των καλλιτεχνών και η ποικιλομορφία των εξειδικεύσεών τους. Στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και ιστορικών έργων, στην εποχή της Αναγέννησης, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν κληρικοί και αξιωματούχοι, αναθέτοντας ειδικές παραγγελίες για δώρα προσωπικά ή κρατικά σε καλλιτέχνες που ξεχώριζαν για τις τεχνικές τους γνώσεις. Σήμερα, αντίστροφα με την εποχή της Αναγέννησης, οι καλλιτέχνες ξεκινούν από μια τέχνη και καταλήγουν να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνικές στην διάρκεια της καριέρας τους, ενώ η επιτυχία τους απαιτεί επιμόρφωση, εξάσκηση και δυναμική προβολή. Η ευόδωση συχνά έρχεται από τη στήριξη ισχυρών Οργανισμών και Μουσείων. Η τέχνη, συχνά, ακολουθεί τα ίχνη των περιστάσεων, τις συγκυρίες ή τις ειδικές παραγγελίες που δέχονται οι καλλιτέχνες. Οι κοινωνικό – πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την κοινωνία και ακολούθως τα προϊόντα της. Οι προσωπικές εμπειρίες του καλλιτέχνη έρχονται να ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα της δημιουργίας, για να αφήσουν τα ίχνη του στην ιστορία της τέχνης. Μια ομαδική έκθεση κρίνεται από την Ιστορία που δεκαετίες αργότερα τοποθετεί τα έργα στην εποχή τους, παραθέτοντας την συμβολή τους στον παγκόσμιο χάρτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Τι θα δείτε στην έκθεση

lifemagazinegr_varotsos
Δαχτυλίδι του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου

Στους «Νέους Ορίζοντες» καταξιωμένοι γλύπτες, πρωτοεμφανιζόμενοι και έμπειροι/ βραβευμένοι εικαστικοί κοσμήματος αποδεικνύουν πως η διαδικασία δημιουργίας ενός σύγχρονου κοσμήματος δεν απαιτεί μόνον την εκτεταμένη μόρφωση, εμπειρία ή υπάρχουσα αναγνώριση του καλλιτέχνη. Χωρίς δισταγμό ή το βάρος ενός απαιτητικού παραγγελιοδόχου και με έναυσμα την ελευθερία, οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση του ΜΚΗΛ και πειραματίστηκαν με φόρμες και υλικά, διαμορφώνοντας νέες τάσεις με φορητά, μνημειώδη έργα ή installations (εγκαταστάσεις).

lifemagazinegr_lalaounis

Τα έργα έχουν κατασκευαστεί από ανθεκτικά, πολύτιμα, ανακυκλωμένα ή εύθραυστα υλικά ενώ ορισμένες κατασκευές μετά την έκθεση μπορεί να διαλυθούν, ώστε η εμπειρία της δημιουργίας τους να μετουσιωθεί σε άλλο σχηματισμό. Χρηστικά, διακοσμητικά, φορητά ή γλυπτά, τα έργα ανανεώνουν τις προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην έκθεση συμμετέχουν εικαστικοί όπως ο Κώστας Βαρώτσος και η Δανάη Στράτου.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το booklet της έκθεσης με την παρουσίαση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here