Τροφική δυσανεξία έχεις όταν ο οργανισμός σου αδυνατεί ν’ απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα αφομοιώσει και να τα μεταβολίσει.  Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων, είτε άμεσα είτε έπειτα από 3 ή και περισσότερες ημέρες.

Η τροφική δυσανεξία σπάνια προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού και τα συμπτώματά της εμφανίζονται σταδιακά και συνήθως περιορίζονται σε προβλήματα πέψης. Επομένως, δε γίνεται να έχουμε δυσανεξία σ’ ένα τρόφιμο και να μην το γνωρίζουμε, τη στιγμή που ο ίδιος ο οργανισμός αντιδρά βίαια δίνοντάς μας μηνύματα.

Η τροφική δυσανεξία μπορεί να προκληθεί από:

  • Έλλειψη ενζύμων που χρειάζονται για τη σωστή πέψη της τροφής. Το πιο κοινό παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (ή ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση).
  • Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μια χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει κράμπες, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
  • Ευαισθησία στα πρόσθετα και τα συντηρητικά των τροφίμων.
  • Την κοιλιοκάκη, μια χρόνια πεπτική πάθηση που διεγείρεται από την κατανάλωση γλουτένης.

Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία. Καταναλώνοντας λοιπόν, προϊόντα με λακτόζη, κυρίως γάλα, δημιουργούνται διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα του στομαχιού, κοιλιακός πόνος ή κολικοί, γουργούρισμα των εντέρων και έκλυση αερίων, ακόμη και διάρροια.

Άλλο ένα παράδειγμα τροφικής δυσανεξίας είναι η κοιλιοκάκη. Η γλουτένη στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η  οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τρόφιμα που περιέχουν κάτι από τα παραπάνω δημιουργούνται συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες του εντέρου και φούσκωμα, υποσιτισμός ο οποίος προκαλεί, μεταξύ άλλων, απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και ασθένειες των οστών.

Αυτό που θέλω να πω, δίνοντας τα παραπάνω παραδείγματα, είναι πως δεν χρειάζεται κάποιο τεστ δυσανεξίας, γιατί μας έχει δώσει ήδη ο οργανισμός μας τα μηνύματα που απαιτούνται για ν’ αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της δυσανεξίας που έχουμε σε κάποιο τρόφιμο. Έτσι, σε ήπιες καταστάσεις εκδηλώσεων συμπτωμάτων, αποκλείουμε για μερικές μέρες το τρόφιμο που πιστεύουμε ότι μας έχει δημιουργήσει το πρόβλημα από το διατροφολόγιό μας και συμβουλευόμαστε άμεσα το διαιτολόγο-διατροφολόγο μας. Ενώ, σε πιο οξεία περιστατικά, απευθυνόμαστε άμεσα στο γαστρεντερολόγο-ιατρό μας.

moulinos_photos*Γιώργος Μουλίνος, MS. PhD φυσιολογίας της άσκησης & της διατροφής, Καθηγητής φυσικής αγωγής, Φυσιοθεραπευτής Ms Αθλητιατρικής, Υποψήφ. Dr. Αθλητιατρικής
Ηλία Ηλιού 84, Ν. Κόσµος, Τηλ: 210 9022046, F: 210 9025464, moulinos@otenet.gr, www.moulinos-g.gr

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πρωινό: Μια… «βασιλική» συνήθεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here