Εμφυτεύματα δοντιών: Μύθοι και αλήθειες!

Η χειρούργος οδοντίατρος Βάγια Ζίγρα λύνει τις απορίες µας για τα εµφυτεύµατα δοντιών!

Γιατί τα εµφυτεύµατα είναι η καλύτερη λύση όταν χάνουµε ένα δόντι;
Τα εµφυτεύµατα αποτελούν «επανάσταση» στη σύγχρονη οδοντιατρική προσφέροντας µια εξαιρετική λύση, αφού αντικαθιστούν όχι µόνο το χαµένο δόντι, αλλά και την οδοντική ρίζα αποτελώντας µια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια που θα δείχνουν και θα λειτουργούν σαν φυσικά δόντια. Έτσι, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα υγιή παρακείµενα δόντια, καθώς και η άψογη αισθητική που προσφέρουν είναι από τα βασικά πλεονεκτήµατα έναντι της κλασικής προσθετικής, όταν πρόκειται για την αντικατάσταση ενός δοντιού που λείπει.

Οι φήµες λένε ότι είναι ακριβά. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Η τοποθέτηση εµφυτευµάτων είναι µια ιατρική πράξη υψηλότατης τεχνογνωσίας. Έτσι είναι λογικό να έχει υψηλό κόστος, το οποίο εξαρτάται κάθε φορά από την περίπτωση, των αριθµό των εµφυτευµάτων που τοποθετούνται καθώς και την προσθετική αποκατάσταση που θα σχεδιάσουµε. Νοµίζω, όµως, ότι τα οφέλη του να επιλέξουµε ένα εµφύτευµα για να αποκαταστήσουµε ένα δόντι που λείπει αντισταθµίζουν το κόστος.

Όταν ακούµε για εµφυτεύµατα ο νους µας πάει στον… πόνο. Πονάνε όντως τόσο;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας µύθος πάνω στο θέµα του πόνου. Τα εµφυτεύµατα τοποθετούνται έχοντας κάνει τοπική αναισθησία στην περιοχή, οπότε ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης. Μετεγχειρητικά η ενόχληση είναι ελάχιστη και αντιµετωπίζεται µε τα συνήθη παυσίπονα που έχουµε στο σπίτι.

Τα εµφυτεύµατα τι φροντίδα χρειάζονται… µετά;
Όπως και τα φυσικά δόντια, έτσι και τα εµφυτεύµατα απαιτούν πολύ καλή στοµατική υγιεινή καθώς και τακτικό έλεγχο. Θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες στοµατικής υγιεινής που δίνονται από τον οδοντίατρο (βούρτσισµα 2-3 φορές ηµερησίως και χρήση µεσοδόντιων βουρτσών) καθώς επίσης ο ασθενής θα πρέπει να προσέρχεται κάθε 6 µήνες ή και συχνότερα, αν είναι απαραίτητο, για επανεξέταση και καθαρισµό των εµφυτευµάτων.

Dr. ΒΑΓΙΑ ΖΙΓΡΑ DDS: Χειρούργος Οδοντίατρος- Πτυχιούχος Πανεπιστήµιου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείσα στην Περιοδοντολογία στο Πανεπιστήµιο Witten Γερµανίας, Μετεκπαιδευθείσα στην Εµφυτευµατολογία στο New York University

Σύγχρονη Οδοντιατρική Φροντίδα: ∆ωδεκάνησου 16, Άλιµος, Τηλ.: 210 9915700, Θησέως 2, ∆άφνη-Άνω Νέα Σµύρνη, Τηλ.: 210 9761113, FΒ: Σύγχρονη Οδοντιατρικη Φροντίδα, Instagram: sygxroni_odontiatriki_frontida

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here