Εθισμοί: Όταν η συνήθεια γίνεται καταστροφή!

Η τεχνολογία έχει προσθέσει νέες εξαρτήσεις στο «χάρτη» των εθισµών. Μέχρι τώρα γνωρίζαµε για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τζόγο. Τώρα πρέπει να µάθουµε για εξαρτήσεις όπως ο εθισµός στο σεξ και το διαδίκτυο, που επηρεάζουν ολοένα και νεαρότερες ηλικίες. Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες εξαρτήσεις που µπορεί να ξεκινήσουν ως µια αθώα, καθηµερινή «συνήθεια», αλλά να εξελιχθούν σε προσωπικό Βατερλώ;

Από την Κατερίνα Ποθητού

Sex Addiction: Ο εθισµός στην… απόλαυση

Μια νέα µορφή εξάρτησης, που πρόσφατα έχει αναγνωριστεί, είναι ο εθισµός στο σεξ. Πολλοί, συχνά µπερδεύουν την υπερσεξουαλική δραστηριότητα µε τον εθισµό, ωστόσο ο τελευταίος αποτελεί ένα  σοβαρό ζήτηµα, καθώς επηρεάζει σηµαντικά την καθηµερινότητα του ατόµου που πάσχει από αυτόν. Σε αρκετές περιπτώσεις ο εξαρτηµένος νιώθει µοναξιά, αδυνατεί να συνάψει υγιείς κοινωνικές σχέσεις, αναζητά την εφήµερη σεξουαλική συνεύρεση και αισθάνεται ντροπή, µιας και δεν µπορεί να ελέγξει τη συµπεριφορά του, ενώ ενδέχεται να µην µπορεί να ανταποκριθεί στις καθηµερινές του υποχρεώσεις. Μια καλή λύση για την καταπολέµηση του προβλήµατος είναι η ψυχοθεραπεία.

Με τη βοήθεια του ειδικού ο ασθενής µπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συµπτώµατα και να αποβάλλει τυχόν ψυχικά τραύµατα που έχουν οδηγήσει στον εθισµό. Ανάλογα φυσικά, µε την περίπτωση, µπορεί να κριθεί απαραίτητη θεραπεία µε αντικαταθλιπτικά φάρµακα. Μια από τις γνωστότερες περιπτώσεις σεξουαλικού εθισµού είναι αυτή του διάσηµου ηθοποιού David Duckovny από τη σειρά Californication,  ο οποίος νοσηλεύτηκε σε κλινική απεξάρτησης από το σεξ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η οργάνωση «Συνεξαρτηµένοι Ανώνυµοι», συνεδρίες της οποίας µπορείτε να παρακολουθήσετε και µέσω διαδικτύου.

synexartimenoianonimoi@gmail.com

Τηλ: 6987910936

o-SEX-ADDICTION-facebook

Sex-and-Love-Addiction

Internet: «Σερφάρισµα» σε επικίνδυνα νερά!

Αν και όλοι µας, λίγο πολύ, περνάµε κάποιες ώρες στο διαδίκτυο, οι ειδικοί συµφωνούν πως το σερφάρισµα µπορεί να αποτελέσει εθισµό, που µάλιστα στοχεύει έφηβους και νέους ηλικίας από 10 έως και 20 ετών. Η εξάρτηση µπορεί να λάβει διάφορες µορφές, όπως για παράδειγµα ο εθισµός στα social media, όπου ο νέος εµφανίζει συµπτώµατα συναισθηµατικής σύνδεσης µε άτοµα που γνωρίζει on line, καθώς και ο εθισµός στα video games. Εδώ το νεαρό άτοµο στοχεύει στην επίτευξη όλο και µεγαλύτερων στόχων στο παιχνίδι (ρεκόρ, πίστες κλπ.), ενώ δεν αποκλείεται να δυσκολεύεται να διαχωρίσει την ψηφιακή πραγµατικότητα από την αληθινή ζωή.

Φυσικά, έξαρση έχει εµφανίσει και το φαινόµενο του εθισµού στη διαδικτυακή πορνογραφία, µιας και το άτοµο βρίσκεται σε ηλικία που εξερευνεί τη σεξουαλικότητά του. ∆εν είναι ωστόσο απίθανο και οι ενήλικες να παρουσιάσουν εθιστική σχέση µε το διαδίκτυο, κυρίως σε ό,τι αφορά τον διαδικτυακό τζόγο ή την πορνογραφία. Αν έχετε εντοπίσει ύποπτη συµπεριφορά του παιδιού σας ή κάποιου νέου του κοντινού σας περιβάλλοντος που να σχετίζεται µε την προβληµατική χρήση του διαδικτύου, µπορείτε να επικοινωνήσετε µε τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκοµείου Παίδων «Π & Α Κυριακού», όπου ειδικοί θα σας δώσουν χρήσιµες συµβουλές για την αντιµετώπιση του προβλήµατος. Τηλ: 80011 80015

Addicted-To-Internet-Face-Out-Of-Laptop-Picture

Κάπνισµα: Ένα τσιγαράκι ή µια βλαβερή εξάρτηση;

∆εν πρόκειται για µια απλή συνήθεια, αλλά για έναν από τους πιο διαδεδοµένους και βλαπτικούς εθισµούς σε παγκόσµιο επίπεδο. Μπορεί να προκαλέσει πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία του εξαρτηµένου ατόµου, µε κορυφαία την εµφάνιση καρκίνου, ενώ αποτελεί κίνδυνο και για τους γύρω του. Ασθένειες που σχετίζονται µε το αναπνευστικό, όπως και καρδιαγγειακά επεισόδια σχετίζονται άµεσα µε το κάπνισµα.

Η εξάρτηση προκαλείται από την ουσία νικοτίνη, που εισέρχεται στο αίµα και πολύ γρήγορα διαχέεται σε όλο το σώµα και κυρίως στον εγκέφαλο. Έτσι το άτοµο βιώνει αισθήµατα ευφορίας, αφού η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαµίνης, της ουσίας που προκαλεί στιγµές απόλαυσης και καλής διάθεσης στον οργανισµό. Το άτοµο συνεπώς εθίζεται αφού έχει µάθει να δραστηριοποιείται µε µια συγκεκριµένη ποσότητα νικοτίνης, η έλλειψη της οποίας αλλάζει τη χηµική σύσταση ουσιών στον εγκέφαλο.

Για την αντιµετώπιση του καπνίσµατος κυκλοφορούν διάφορα σκευάσµατα από τα φαρµακεία, όπως τσίχλες και αυτοκόλλητα νικοτίνης. Σηµαντική βοήθεια προσφέρουν επίσης και οι εναλλακτικές θεραπείες του βελονισµού και της υπνοθεραπείας. Σηµαντική είναι η συµβολή των ιατρείων διακοπής καπνίσµατος. ∆υστυχώς, παρά τις συστάσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας αλλά και τις… σοκαριστικές κατά καιρούς καµπάνιες κατά του καπνίσµατος, οι καπνιστές δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αποβάλλουν την εθιστική αυτή συνήθεια!

Κάντε κλικ στο www.denkapnizo.org/803 και βρείτε πλήρη λίστα µε τα δηµόσια και ιδιωτικά ιατρεία διακοπής καπνίσµατος.

10_31_Addiction

publicit-marquante-34-58330bd401ff9__700

Αλκοόλ: Πόσο αθώο είναι το… «ακόµα ένα ποτηράκι»;

Όλοι έχουµε συνδέσει µερικές από τις πιο σηµαντικές και χαρούµενες στιγµές της ζωής µας µε ένα ποτήρι αλκοόλ. Μάλιστα, αρκετοί από εµάς το καταναλώνουµε σε συχνή βάση για να χαλαρώσουµε και να διασκεδάσουµε, αγνοώντας όµως, πως µπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο ύπουλους και σοβαρούς εθισµούς µε ολέθριες συνέπειες για την υγεία και την κοινωνική ζωή του ατόµου. ∆εν υπάρχουν συγκεκριµένα αίτια που ωθούν κάποιον στην εξάρτηση από το αλκοόλ. Πάντως, ψυχολογικοί και γενετικοί παράγοντες µπορούν να κάνουν το άτοµο πιο ευάλωτο στην επήρεια του οινοπνεύµατος. Ανάµεσα στις πιο ευπαθείς οµάδες είναι οι νέοι και οι έφηβοι που καταναλώνουν µεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών σε πάρτι και κέντρα διασκέδασης.

Το αλκοόλ από τη στιγµή που εισέρχεται στον οργανισµό, περνά στο αίµα και µεταφέρεται σε όλο το σώµα. Όταν η διαδικασία αυτή γίνεται σε συχνή βάση, προκαλεί αλλαγές στη νευροχηµεία του εγκεφάλου και το άτοµο παρουσιάζει συµπτώµατα εξάρτησης, που οδηγούν στη διατάραξη της υγείας του, δυσλειτουργίες κατά τις κοινωνικές συναναστροφές και προβλήµατα στο εργασιακό περιβάλλον. Για τις καταστροφικές συνέπειες του οινοπνεύµατος έχει µιλήσει και ο Γ. Μπουτάρης, περιγράφοντας τη δική του προσωπική περιπέτεια µέχρι την απεξάρτηση, δηλώνοντας πως ένα από τα προβλήµατα που σε οδηγούν στο αλκοόλ είναι ότι δεν µπορείς να πεις «όχι». Όσοι ωστόσο επιθυµούν να πουν «Όχι» στον εθισµό, µπορούν να απευθυνθούν στα διάφορα κέντρα απεξάρτησης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, καθώς και στην οργάνωση των Ανώνυµων Αλκοολικών Ελλάδας που έχει βοηθήσει µεγάλο αριθµό ατόµων να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Τηλ: 210 5227920

Quitting-Drinking

Τζόγος: Μην αφήνεις την «τύχη» να καθορίσει τη ζωή σου!

Όση διασκέδαση και καλοπέραση µπορούν να σου χαρίσουν τα τυχερά παιχνίδια, άλλο τόσο πόνο και δυστυχία µπορεί να επιφέρει η εξάρτηση από αυτά, µιας και η γραµµή ανάµεσα στον εθισµό και την ψυχαγωγία είναι λεπτή και δυσδιάκριτη. Ο εθισµός στον τζόγο είναι µια από τις παλαιότερες εξαρτήσεις και µπορεί να µην έχει άµεσες επιδράσεις στην υγεία, παρόλα αυτά προκαλεί έντονο στρες και ψυχολογική πίεση στο άτοµο, τα οποία µε τη σειρά τους µπορούν να βλάψουν τον οργανισµό.

Η οικονοµική κατάρρευση, η αποµόνωση και ο κοινωνικός αποκλεισµός είναι µερικές από τις συνέπειες του εθισµού στον τζόγο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνουν έγκαιρες προσπάθειες για θεραπεία του εξαρτηµένου ατόµου προτού έρθει αντιµέτωπο µε οικονοµικές δυσκολίες. Η υπηρεσία του ΚΕΘΕΑ είναι στη διάθεση του κοινού για ζητήµατα που αφορούν τον εθισµό στα τυχερά παιχνίδια. Τηλ: 1114.

gambling-addiction

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here