Λαχανικά στο μπαλκόνι σας; Ναι! Πάρτε ιδέες!

Η άνοιξη έφτασε και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να στήσουμε στη βεράντα, τον κήπο ή ακόμα και την ταράτσα μας το δικό μας μποστάνι με λαχανικά και βότανα της δικής μας παραγωγής!

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_4

Από τους Γιώργο Λ. Παπαχατζή, Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο να στήσετε μόνοι σας ένα μποστάνι στη βεράντα, τον κήπο, την αυλή, την ταράτσα ή ακόμα και στην πυλωτή της πολυκατοικίας σας τότε σημειώστε λάθος! Αντιθέτως πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία αρκεί να έχετε ένα μικρό διαθέσιμο χώρο, μερικές χρήσιμες γνώσεις και πολύ μεράκι για την κηπουρική!

Πώς θα φτιάξω το μποστάνι μου;

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_5

Ένα μποστάνι θα πρέπει να έχει ιδανικά ένα συγκεκριμένο ύψος έτσι ώστε να το καλλιεργείτε πιο εύκολα αλλά και να μπορεί να παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται και κάτω στις ρίζες. Επίσης το ύψος του μποστανιού εξαρτάται και από τη ρίζα των κηπευτικών που καλλιεργήσετε. Για παράδειγμα άλλη ρίζα αναπτύσσουν τα μαρούλια και άλλη τα καρότα ή τα κρεμμύδια.

Για την κατασκευή του θα χρειαστείτε έστω μια μικρή επιφάνεια όπου θα το τοποθετήσετε. Επιλέξτε την επιφάνεια στην οποία σας βολεύει να το τοποθετήσετε (μπορεί να είναι και μικρής έκτασης) και προτιμήστε να έχει μικρό πλάτος (κατά προτίμηση από 60 εκ. έως 1 μ.-1.20), μήκος μεσαίο ή μεγάλο και ύψος ιδανικά σε αυτό της μέσης σας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πατάτε το χώμα, να σκύβετε ή να μην το φτάνετε.

Αποφύγετε να κατασκευάσετε ένα μονοκόματο μποστάνι αλλά να το χωρίσετε σε σειρές όπου θα καλλιεργήστε ξεχωριστά λαχανικά και βότανα, αρκεί να αφήσετε ένα κενό μεταξύ τους για να τα καλλιεργείτε και να τα ποτίζετε με μεγαλύτερη άνεση.

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_7

Το ύψος του μποστανιού καθορίζεται από τα φυτά που πρόκειται να καλλιεργήσουμε, δηλαδή πόσο μεγάλη ρίζα θα αποκτήσουν.

Πού αλλού μπορώ να φτιάξω μποστάνι στο σπίτι μου;

Εάν δεν έχετε αυλή ή κήπο και πάλι μπορείτε να φτιάξετε μποστάνι στο σπίτι σας. Όπου μπορείτε να τοποθετήσετε χώμα είναι ιδανικό για να καλλιεργήσετε! Και ιδού μερικές ιδέες:

Σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας!

Μην το φοβηθείτε! Με καλό χώμα, σωστό πότισμα, ηλιοφάνεια και κάποιες βιταμίνες μπορείτε να φάτε από το μπαλκόνι σας από λεμόνια μέχρι ντοματούλες!

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_6Τα οπωροφόρα δέντρα χρειάζονται αρκετά μεγάλες γλάστρες για να απλώσουν οι ρίζες τους.

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_8

Μερικά γλαστράκια ακόμη και στο περβάζι του παραθύρου σας μπορούν να σας δώσουν τουλάχιστον μια παραγωγή σε φρέσκα μυρωδικά!

Σε επιτοίχια ή κρεμαστά φυτώρια!

Μια πολύ μοντέρνα λύση είναι τα κρεμαστά μποστάνια ώστε να εκμεταλλευτείτε το ύψος ενός χώρου. Σε πολύ μικρά μπαλκόνια είναι ιδανικός τρόπος για να έχετε έστω μυρωδικά αλλά και μαρούλια ή άλλα σαλατικά. Συνήθως χρειάζεστε μια ξύλινη κατασκευή με ξύλινες ζαρντινιέρες που θα υποδεχτούν τα φυτά σας!

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_2

Οι πολύ προχωρημένες ιδέες όπως αυτές που βλέπετε παρακάτω εφαρμόζονται σε μοντέρνες κατοικίες του εξωτερικού και είναι αξιοπρόσεκτες!

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_3

Τι να καλλιεργήσω;

Στο μποστάνι είναι προτιμότερο να καλλιεργούμε σαλατικά, δηλαδή μαρούλια, καρότα, σπανάκι, ραπανάκια, κρεμμύδια, σκόρδα κλπ. Αυτά τα λαχανικά είναι μονοετή και σχετικά γρήγορα στην παραγωγή, οπότε δεν δημιουργούν μεγάλη ρίζα αλλά και θα σας δώσουν άμεσα αποτέλεσμα.

 

lifemagazinegr_mpostani_sto_spiti_9Εκτός από αυτά, ιδανικά για το μποστάνι σας είναι οι ντομάτες, το αβοκάντο, οι φράουλες, οι πιπεριές (καυτερές και μη), οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια, τα φασολάκια (που απλώνονται σε ύψος άρα χρειάζονται πέργκολα) και φυσικά όλα τα μυρωδικά: δυόσμος, μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα, άνιθος!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here