Για πάντα νέοι! Anti-aging οδηγός ανά δεκαετία!

Λένε ότι ο χρόνος πίσω δε γυρίζει, υπάρχουν, όµως, τρόποι τουλάχιστον να πάρετε µια… παράταση καθυστερώντας τα σηµάδια του στο πρόσωπό σας και στο σώµα σας!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Το αιώνιο και επιτακτικό ερώτηµα πώς θα µείνουµε νέοι για πάντα απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και ειδικά γυναίκες, που είναι διατεθειµένες να ξοδέψουν πολλά προκειµένου να διατηρηθούν όµορφες και λαµπερές όπως όταν ήταν 20 χρονών.

Αυτό άλλωστε εξηγεί γιατί η «βιοµηχανία» της αντιγήρανσης είναι από τις πλέον ανθούσες και θα συνεχίσει να «ανθίζει». Η αντιγήρανση, όµως, δεν είναι µόνο προϊόντα και τεχνικές. Είναι και «καλές» συνήθειες που «χτίζουµε» ώστε να είµαστε υγιείς και να δείχνουµε φρέσκοι και όµορφοι σε κάθε ηλικία. Ας δούµε, λοιπόν, έναν mini οδηγό αντιγήρανσης ανά δεκαετία!

Οι 3 βασικοί κανόνες της αντιγήρανσης!

Ανεξάρτητα από το αν είστε 20 ή 30 ή 50 υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που δεν έχουν ηλικία!

1. Προσοχή µε την ηλιακή ακτινοβολία!
Από τους σηµαντικότερους παράγοντες που γερνούν το δέρµα, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η υπερέκθεση στον ήλιο. Μάλιστα τα αποτελέσµατα αυτής της υπερέκθεσης είναι σωρευτικά και οι βλάβες µπορεί να µην είναι εµφανείς στην αρχή αλλά µε την πάροδο του χρόνου η φωτογήρανση, οι πανάδες κάνουν την εµφάνισή τους και αλλοιώνουν την όψη µας. Ο ήλιος είναι χρήσιµος διότι µας βοηθά στην σύνθεση της βιταµίνης D.

Η ηλιοθεραπεία, όµως, το σολάριουµ και η µη χρήση αντηλιακής κρέµας προκαλούν γήρανση του δέρµατος και δερµατικές βλάβες, πολλές φορές µη αναστρέψιµες. Για το λόγο αυτό, από νεαρή ηλικία καλό είναι να φοράµε αντηλιακή κρέµα και να προστατευόµαστε από τον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες.

2. Το κάπνισµα «σκοτώνει» το δέρµα µας!
Αν ενδιαφέρεστε πραγµατικά για το παρόν και το µέλλον του δέρµατος και του σώµατός σας τότε το κάπνισµα είναι κάτι που πρέπει να ξεχάσετε. Η σύγκριση δυο γυναικών που η µία καπνίζει και η άλλη όχι και έχουν την ίδια ηλικία θα σας πείσει για το πόσο βλαβερό είναι το κάπνισµα όχι µόνο για τα όργανά σας όσο και για το δέρµα σας που γερνάει πρόωρα.

3. Η αυτοπεποίθηση είναι η καλύτερη αντιγήρανση!
Μη φοβάστε να δεχτείτε τις αλλαγές, να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας σε κάθε ηλικία, να ακτινοβολείτε δύναµη διότι αυτό είναι το µυστικό των ανθρώπων που δεν γερνούν ποτέ!

Αντιγηραντικό πλάνο ανά ηλικία!

Στα 20 σας!
Ποιο είναι το πρόβληµα; Στις νεαρές ηλικίες το «πρόβληµα» είναι να αποκτήσουµε τις σωστές αντιγηραντικές συνήθειες που θα µας βοηθήσουν αργότερα. Επίσης ένα βασικό πρόβληµα για πολλούς νέους είναι η ακµή και ο σωστός καθαρισµός του προσώπου τους.

Τι να κάνετε: Είναι η σωστή ηλικία για να θέσετε τις βάσεις της αντιγήρανσης. Αναπτύξτε καλές συνήθειες που θα βοηθήσουν το δέρµα σας να αντέξει. Τρώτε σωστά, πίνετε πολύ νερό, καθαρίζετε και ενυδατώνετε κάθε βράδυ το πρόσωπό σας ειδικά εάν χρησιµοποιείτε µακιγιάζ. Αρχίστε να χρησιµοποιείτε κρέµα ηµέρας και προς τα τέλη της δεκαετίας των 20 και κρέµα νυκτός. Κάντε απολέπιση µία φορά την εβδοµάδα στο σώµα σας. Αποφύγετε πολύ σκληρά σαπούνια ειδικά εάν έχετε ακµή και επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό για το πρόσωπό σας.

Τι να θυµάστε: Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τα χέρια σας. Η χρήση µιας καλής ενυδατικής θα τα βοηθήσει να παραµένουν πάντα µαλακά και λεία. Επίσης µην ξεχνάτε το λαιµό και το µπούστο! Η ηλικία µιας γυναίκας φαίνεται πάντα εκεί και συνήθως οι νέες γυναίκες δεν τα φροντίζουν επαρκώς. Επιπλέον, τα 20 είναι µια δεκαετία που µπορεί να εµφανιστούν ραγάδες εάν ψηλώνετε ή παίρνετε απότοµα βάρος, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και επαρκής ενυδάτωση του δέρµατος.

Τι να δοκιµάσετε: Γνωρίστε τα αντιοξειδωτικά! Είτε σε κρέµες είτε ως τροφές, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία παίζουν µεγάλο ρόλο στην αντιγήρανση. Έτσι π.χ. µια κρέµα µε αντιοξειδωτικά στοιχεία ή ένα καθηµερινό πρωινό µε αντιοξειδωτικά φρούτα µπορούν να θέσουν τις βάσεις της σωστής αντιγήρανσης.

Στα 30 σας!
Ποιο είναι το πρόβληµα; Τη δεκαετία των 30 το πρόβληµα είναι το στρες και το άγχος. Ξεκινά η καριέρα, η δηµιουργία οικογένειας και γενικά οι ευθύνες που έχει αυτή η δεκαετία οδηγούν σε στρες που µπορεί να εµφανιστεί στο δέρµα ως ενήλικη ακµή, ξηρότητα ακόµα και ρυτίδες. Επίσης αρχίζει να µειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρµα.

 

Τι να κάνετε: Μειώστε το αλκοόλ και αυξήστε το νερό που πίνετε. Το αλκοόλ έχει την τάση να διαστέλλει τα αγγεία µε αποτέλεσµα να σας προσδίδει µια κοκκινωπή όψη.

no-alcohol

Μια άλλη λύση είναι να δοκιµάσετε την εφαρµογή κάποιου προϊόντος µε ρετινόλη η οποία βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και προλαµβάνει τις ρυτίδες, αφού ρωτήσετε το δερµατολόγο σας για να σας δώσει τις σωστές οδηγίες εφαρµογής. Επίσης αναβαθµίστε την κρέµα ηµέρας και νύχτας, δοκιµάστε την εφαρµογή serum και σίγουρα επενδύστε σε ένα καλό προϊόν για το λαιµό και το ντεκολτέ.

Τι να θυµάστε: Η κυτταρίτιδα παραµονεύει γι’ αυτό µην ξεχνάτε να σηκώνεστε τακτικά από την καρέκλα, την καλή ενυδάτωση, τα κρύα ντους και τη µείωση της καφεΐνης.

Τι να δοκιµάσετε: Είναι η σωστή ηλικία εάν θέλετε να προλάβετε τις ρυτίδες να δοκιµάσετε το µπότοξ. Θα έχει καλύτερα αποτελέσµατα στην κινητικότητα των µυών του προσώπου σας. Επίσης είναι µια καλή ηλικία για να εντάξετε ένα εβδοµαδιαίο µασάζ στην περιποίησή σας που θα σας χαλαρώσει και θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίµατος σε όλο το σώµα σας.

Στα 40 σας!
Ποιο είναι το πρόβληµα; Οι ορµονικές αλλαγές κάνουν τα λιποκύτταρα να µεγαλώνουν µε αποτέλεσµα την εντονότερη εµφάνιση κυτταρίτιδας. Ο µεταβολισµός πέφτει και άρα ό,τι παίρνετε σε βάρος και το χάνετε, το δέρµα κρεµάει. Επίσης κάνουν δυναµική εµφάνιση οι πανάδες στο δέρµα.

Τι να κάνετε: Να κοιµάστε επαρκώς και να τρώτε ισορροπηµένα! Ξεχάστε τις καταχρήσεις, περιορίστε τη ζάχαρη και τα λιπαρά στο ελάχιστο, υιοθετήστε µια ισορροπηµένη διατροφή (χωρίς καταπίεση όµως) και πάνω από όλα να θυµάστε ότι ο ύπνος είναι και… γιατρός και αντιγηραντική θεραπεία!

Τι να θυµάστε: Το σεξ είναι µια πολύ καλή άσκηση και τρόπος αντιγήρανσης διότι σας προσφέρει ενδορφίνες και σας κρατάει υγιείς ψυχικά και σωµατικά. Μην το αγνοείτε!

Τι να δοκιµάσετε: Είναι η κατάλληλη ηλικία να δοκιµάσετε κάποια µη επεµβατική µέθοδο αντιγήρανσης από έναν εξειδικευµένο και καλό γιατρό. Από τη µεσοθεραπεία, το «υγρό» λίφτινγκ µε υαλουρονικό, την αναδόµηση µε βλαστοκύτταρα, τα νήµατα, οι προσφερόµενες αντιγηραντικές µέθοδοι για πρόσωπο και σώµα που δεν χρειάζονται νυστέρι είναι ιδανικές για να ανανεωθείτε και να δείχνετε νεότεροι!

Στα 50 σας!
Ποιο είναι το πρόβληµα; Η έλλειψη οιστρογόνων εξαιτίας της εµµηνόπαυσης. Η πτώση στα οιστρογόνα «πυροδοτεί» µια σειρά από διεργασίες στο σώµα σας µεταξύ των οποίον είναι η µείωση του κολλαγόνου και της λίπανσης του δέρµατος µε αποτέλεσµα το πρόσωπο και το σώµα σας να γερνούν και το δέρµα να σακουλιάζει.

Τι να κάνετε: Πρώτα από όλα και για θέµα υγείας θα πρέπει να εξετάσετε µε το γιατρό σας τη θεραπεία ορµονικής υποκατάστασης. Αυτό θα βοηθήσει σε πολλούς τοµείς και στην αντιγήρανση. Επιπλέον θα πρέπει να επενδύσετε σε δύο πολύ καλές ενυδατικές λοσιόν ή κρέµες για το πρόσωπο και το σώµα, µία για τη µέρα µε δείκτη προστασίας και µία πολύ δυνατή για τη νύχτα ώστε να ενυδατώνεται το δέρµα σας και να λάµπει αλλά και να µην είναι θαµπό.

Τι να θυµάστε: Η άσκηση είναι η καλύτερη αντιγήρανση. Και το περπάτηµα αλλά και το κολύµπι ή και ο χορός και το aqua aerobics βοηθούν να διατηρείτε τη γραµµή σας αλλά πάνω από όλα την καλή σας διάθεση που είναι η καλύτερη αντιγήρανση!

Τι να δοκιµάσετε: Σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σας µπορείτε να δοκιµάσετε τα λεγόµενα fillers, δηλαδή ενέσιµα υλικά που ο δερµατολόγος εγχύνει στις γραµµές του προσώπου για να τις απαλύνει αλλά και για να ενισχύσει το κολλαγόνο.

Διαβάστε επίσης:

Μυστικά ομορφιάς γεμάτα ουσία ζωής… απο την Audrey Hepburn!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here