Η επιστήμη της αθανασίας: είσαι αρκετά πλούσιος για να ζήσεις για πάντα;

Νέοι για πάντα και άρα αθάνατοι θέλουν να παραµείνουν οι πολύ πλούσιοι του πλανήτη και θα λέγαµε όχι άδικα! Έχοντας λύσει όλα τους τα προβλήµατα, έµεινε ένα και βασικό: πώς θα «πολεµήσουν» το γήρας και το θάνατο.

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

maxresdefault 1_1462276401_725x725

Και όµως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η αθανασία υπάρχει και ότι σύντοµα θα ανακαλυφθεί ο τρόπος να ζούµε για πάντα. Ποιοι το υποστηρίζουν αυτό; Οι πλέον σηµαντικοί (και ζάπλουτοι) άνθρωποι των τεχνολογιών, που εδώ και χρόνια επενδύουν τεράστια ποσά χρηµατοδοτώντας ερευνητικά ιδρύµατα που αναζητούν µε διάφορους τρόπους πώς θα σταµατήσουν το χρόνο. Είναι το γήρας; Είναι ο θάνατος; Πάντως αυτά τα δύο φαίνεται ότι τους τροµάζουν σε πολύ µεγάλο βαθµό. Ή τους ιντριγκάρουν. ∆ιότι από όλα τα άυλα αγαθά (την αγάπη, την ευτυχία) που δεν αγοράζονται, µόνο για την αθανασία ξοδεύονται τόσα δισεκατοµµύρια το χρόνο, και όχι µόνο από τους πλούσιους. ∆ιεθνείς εταιρείες αναλύσεων, όπως η Global Industry Analysts, υπολόγισαν ότι το 2016 δαπανήθηκαν περίπου 250 δισεκατοµµύρια δολάρια παγκοσµίως στη βιοµηχανία anti-aging (κατά τη γήρανσης), δηλαδή κατά κύριο λόγο σε προϊόντα οµορφιάς ή άλλα προϊόντα που υπόσχονται να µας κρατήσουν νέους για πάντα, όπως αισθητικές επεµβάσεις κ.ο.κ.! Το νούµερο αυτό αναµένεται να αγγίξει τα 330 δις δολάρια µέχρι το 2021 και αυτό χάρη στις νέες και πολλά υποσχόµενες, αλλά δαπανηρές θεραπείες αντιγήρανσης, όπως οι εγχύσεις βιταµινών, οι θεραπείες µε ραδιοσυχνότητες κ.ά.

mice-laboratory

Να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές!

Η αναζήτηση της αθανασίας δεν είναι φυσικά τωρινό φαινόµενο. Ο πολιτισµένος άνθρωπος ανέκαθεν είχε ανησυχίες σχετικές µε το θάνατο και την υπόστασή του, κατά κύριο λόγο φιλοσοφικές. Τις τελευταίες δεκαετίες, όµως, οι ανησυχίες αυτές έχουν µετατραπεί σε µια εµµονική αναζήτηση τρόπων να αποτραπεί το γήρας και κατά συνέπεια ο θάνατος και τα ποσά που ξοδεύονται ποικίλλουν ανάλογα, φυσικά, και µε το βαλάντιο του καθενός. Η κοινωνιολογική εξήγηση του φαινοµένου µοιάζει να είναι απλή. Η γενιά των λεγόµενων baby boomers (δηλαδή οι σηµερινοί 50άρηδες, 60άρηδες και 70άρηδες), που έζησαν την εποχή της µεταπολεµικής αναγέννησης του κόσµου, έφτασαν σήµερα να έχουν λυµένα όλα τους τα προβλήµατα (θεωρητικά, τουλάχιστον) και µετά από έναν κοπιώδη βίο επιθυµούν να ζήσουν ελεύθεροι για πολλά χρόνια ακόµα. Τους λείπουν, όµως, τα νιάτα και φυσικά επιθυµούν να δείχνουν και να αισθάνονται υγιείς και νεώτεροι ώστε να ζήσουν παραπάνω και να απολαύσουν τους κόπους µιας ζωής. Αυτό το γκρουπ ανθρώπων, µαζί µε τους σηµερινούς 40άρηδες που έχουν ανατραφεί σε ένα περιβάλλον που εξυµνεί την αψεγάδιαστη και αγέραστη οµορφιά, ξοδεύει τεράστια ποσά προκειµένου να εξασφαλίσει… την αθανασία.

lifemagazinegr_eisai-plousios_arketa_gia_na_ziseis_gia_panta_athanasia_nea_1zwi

Silicon Valley ‘ή Anti-death Valley;

Υπάρχει και µια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων (που ούτως ή άλλως δεν θεωρούνται κοινοί θνητοί αν δούµε τη φορολογική τους δήλωση!) οι οποίοι έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά το θέµα της αθανασίας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Προκειµένου να ανακαλύψουν και να ξεκλειδώσουν τα µυστικά της, έχουν επενδύσει δυσθεώρητα ποσά σε ιδρύµατα που shutterstock_107572736κάνουν έρευνες σε διάφορα πεδία, προκειµένου να σταµατήσουν το χρόνο. Ίσως ο αδόκητος θάνατος του Steve Jobs, που «έσβησε» σε µικρό χρονικό διάστηµα από τη διάγνωση της νόσου του (καρκίνος στο πάγκρεας), τη στιγµή που ήταν στο απόγειο της καριέρας του, να τρόµαξε τα µεγάλα «κεφάλια» της Silicon Valley που τα τελευταία χρόνια µοιάζει να έχει µετατραπεί σε anti-death Valley!

cryogenic-chambers-7345_1462276314_725x725

Μέχρι τώρα γνωρίζαµε ότι οι βιολόγοι ερευνούσαν το απλό κύτταρο προκειµένου να διαπιστώσουν τον τρόπο ζωής και θανάτου του µε την ελπίδα να κατανοήσουν τον κύκλο της ζωής γενικότερα. Αυτοί οι άνθρωποι, όµως, έχουν πάει το «παιχνίδι» σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο, προκαλώντας πολλές φορές τη δηµόσια κατακραυγή. Γιατί; ∆ιότι όταν ξοδεύουν ποσά όπως 100 ή 200 εκατοµµύρια δολάρια το χρόνο για να ερευνήσουν τις δυνατότητες π.χ. της κρυογενετικής ο απλός κόσµος σίγουρα εξανίσταται θεωρώντας το καπρίτσιο, τη στιγµή που µε πολύ λιγότερα χρήµατα µπορούν να εξαλείψουν τη χολέρα ή άλλες µολυσµατικές ασθένειες. Από την άλλη, πολλοί επιστήµονες υποστηρίζουν ότι κάποιες από τιςέρευνες που χρηµατοδοτούν αυτοί οι άνθρωποι θα προσφέρουν τεράστιο όφελος στην ανθρωπότητα, καθώς θα ανοίξουν το δρόµο για να θεραπευτούν πολύ σοβαρές ασθένειες όπως το Πάρκινσον. Ας εξετάσουµε, όµως, µερικούς από τους ανθρώπους που έχουν ριχτεί στο κυνήγι της αθανασίας…

Larry Ellison

Larry_Ellison_picture
Larry Ellison

«Ο θάνατος µε θυµώνει πολύ», έχει δηλώσει στο βιογράφο του ο CEO της Oracle και 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσµο (σύµφωνα µε το Forbes). «∆εν έχει λογική. Ποτέ δεν είχε λογική για µένα! Πώς µπορεί κάποιος τη µια στιγµή να υπάρχει και την άλλη να εξαφανιστεί, να µην υπάρχει;» λέει ο κύριος Ellison και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξοδέψει 630 εκατοµµύρια δολάρια αναζητώντας το µυστικό της αθανασίας σε διάφορα «φιλανθρωπικά» ιδρύµατα που έχει δηµιουργήσει µε κυριότερο το Ellison Medical Foundation που ίδρυσε το 1997, στο οποίο µέχρι πρότινος ξόδευε πάνω από 40 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως ως χρηµατοδότηση σε έρευνες αντιγήρανσης. Ο 73χρονος επιχειρηµατίας όµως φαίνεται ότι µάλλον έψαχνε έναν καλό τρόπο να αποφύγει τη φορολόγηση αφού το 2013 ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χρηµατοδότηση ερευνών για την αντιγήρανση και θα στραφεί σε άλλες έρευνες, παρεµφερείς ίσως, εν µέρει διότι κάποιος άλλος «µεγάλος» της τεχνολογίας του «έφαγε» τα πρωτεία. Ποιος; Ο Sergey Brin!

Sergey Brin

Είναι ίσως ο µόνος που έχει σοβαρό λόγο να ενδιαφέρεται και να προάγει τις έρευνες για την αθανασία. Ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, έχει µια γενετική µετάλλαξη που συνδέεται µε τη νόσο Πάρκινσον, µια κατεξοχήν εκφυλιστική και θανατηφόρα νόσο, άρα τον νοιάζει ιδιαίτερα να ανακαλύψει πώς θα καταπολεµηθεί ο θάνατος και γιατί γερνάµε ή πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος. Για το λόγο αυτό, ίδρυσε το 2013 µαζί µε το συνέταιρό του, Larry Page, µία εταιρεία, την Calico, επενδύοντας πολλά εκατοµµύρια δολάρια σε έρευνες για το πώς οι προηγµένες τεχνολογίες θα µας βοηθήσουν να κατανοήσουµε καλύτερα τους βιολογικούς µηχανισµούς που ελέγχουν το πόσο θα ζήσουµε. Ίσως έτσι πιστεύει ότι θα βρει το µηχανισµό να σταµατήσει το Πάρκινσον και να ζήσει για πολλά πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα!

Sergey-Brin-headshot
Sergey Brin

Peter Thiel

Ο συνιδρυτής του PayPal και µέλος του ∆.Σ. του Facebook είναι ίσως από τους λίγους που έχει πάρει στα σοβαρά το κυνήγι της αθανασίας. Λέγεται ότι θέλει να χρησιµοποιήσει τα περίπου 2 δισεκατοµµύρια δολάρια της περιουσίας του για να ανακαλύψει πώς θα σταµατήσει τη γήρανση. Όµως ο Thiel κατά καιρούς έχει χρηµατοδοτήσει διάφορες «τρέλες» του όπως προγράµµατα που θα κρατήσουν τους πολλά υποσχόµενους νέους έξω από τα πανεπιστήµια (καθότι πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι άχρηστη µιας και ο ίδιος δεν πήγε πανεπιστήµιο), προγράµµατα για τη δηµιουργία πλωτών πόλεων κ.ά. Η πιο σοβαρή του «τρέλα» ήταν η επένδυση που έκανε στο ίδρυµα SENS και ειδικά στον CEO του ιδρύµατος, τον γεροντολόγο Aubrey de Grey και την ερευνήτρια Cynthia Kenyon που αναζητούν το µηχανισµό αναστροφής της γήρανσης µέσα από συχνά αµφιλεγόµενες µεθόδους, όπως η κρυογονική.

104275223-makeit_peter_thiel_tell_myself_V1_mezz.1910x1000
Peter Thiel

Paul F. Glenn

Ο επενδυτής Paul F. Glenn είναι ο άνθρωπος πίσω από τις εννιαψήφιες επιταγές στα ερευνητικά εργαστήρια του Harvard, του Princeton, του MIT, του Stanford και πολλών άλλων. Παράλληλα, έδωσε 5 εκατοµµύρια δολάρια χορηγία στο Glenn Foundation for Medical Research το οποίο βραβεύει επιστήµονες που ξεχωρίζουν στα πεδία τους, αλλά ο βασικός σκοπός του ιδρύµατος είναι να επιµηκύνει τα παραγωγικά χρόνια του ανθρώπου µέσα από την έρευνα για τους µηχανισµούς της βιολογικής γήρανσης. Ο Glenn παρουσιάζεται ανοιχτός σε κάθε πιθανή θεωρία και ιδέα για το πώς θα γίνει αυτό και ίσως είναι και ο λόγος που είναι ένας από τους χρηµατοδότες του Aubrey de Grey, πιστεύοντας ίσως στα λεγόµενα του τελευταίου ότι «ο πρώτος άνθρωπος που θα φτάσει τα 1000 χρόνια είναι σίγουρα ζωντανός σήµερα»!

170419-Cyborg-iStock-543190650

Dmitry Itskov

Ο πιο φουτουριστής από όλους τους πλούσιους που αναζητούν την αθανασία είναι σίγουρα ο 32χρονος Ρώσος πολυεκατοµµυριούχος Dmitry Itskov, ο οποίος ξεκίνησε την πρωτοβουλία «2045» µε σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να πετύχουν τη φυσική αθανασία µέσα στις επόµενες τρεις δεκαετίες. Ο φιλόδοξος Ρώσος δεν σκοπεύει να µας κάνει αθάνατους µέσα στο ήδη υπάρχον σώµα µας, αλλά σε µη βιολογικούς ξενιστές, κοινώς ροµπότ ή ακόµη καλύτερα cyborgs ή avatars! Πεποίθησή του είναι να εγκαταλείψουµε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα βιολογικά µας σώµατα και να µεταπηδήσουµε σε τεχνητά ώστε να ζήσουµε αιώνια στο κυβερνοδιάστηµα. Πότε υπολογίζει ότι θα γίνει αυτό; Μέχρι το 2045.

itskov_AP270742022934
Dmitry Itskov

To live forever or not to live at all?

Το θέµα της αθανασίας είναι ατελείωτο και o καθένας το επεξεργάζεται διαφορετικά. Σίγουρα οι πλούσιοι του πλανήτη, µην έχοντας το άγχος της επιβίωσης, ανακάλυψαν µια νέα πηγή ανησυχίας, πώς θα ζήσουν περισσότερο και φυσικά έχουν χρήµατα για ξόδεµα πάνω σε αυτό. Αυτό που διαπιστώσαµε ψάχνοντας πληροφορίες για τους πολύ πλούσιους ανθρώπους που επενδύουν στην αντιγήρανση είναι ότι κατά κάποιο τρόπο πάνε όπου πάει ο άνεµος, δηλαδή δίνουν χρήµατα ανάλογα µε τα κέφια τους κάθε φορά ή ανάλογα και µε τη µόδα! Επιπλέον ας µην ξεχνάµε ότι ο µόνος τρόπος να αποφ

ύγουν την τεράστια φορολογία που επιβάλλει το αµερικανικό κράτος στις τεράστιες περιουσίες τους είναι να κάνουν φιλανθρωπίες ρίχνοντας τεράστια κεφάλαια σε ιδρύµατα τα οποία θεωρητικά αποσκοπούν στο καλό της ανθρωπότητας. Κάποιοι από αυτούς ίσως να ενδιαφέρονται σοβαρά στο να ανακαλύψουν το ελιξίριο της αθανασίας. Οι υπόλοιποι είναι απλώς επιχειρηµατίες που αποσκοπούν στο να κερδίσουν περισσότερα χρήµατα. Ο Μίλαν Κούντερα, όµως, έχει ένα πολύ σηµαντικό µήνυµα για όλους τους θνητούς, πλούσιους και φτωχούς που ανησυχούν τόσο πολύ για το αύριο: «Η πηγή του άγχους βρίσκεται στο µέλλον. Αν µπορείς να κρατήσεις το µέλλον έξω από το µυαλό σου, µπορείς να ξεχάσεις τις στεναχώριες σου».

Lucas_Cranach_-_Der_Jungbrunnen_(Gemäldegalerie_Berlin)
Ο πίνακας του Lucas Cranach the Elder, “The Fountain of youth” (1546) απεικονίζει τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει την πηγή της αιώνιας νεότητας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here