Η Χώρα της Τζιας θα σας “κλέψει” την καρδιά!

Η Χώρα της Τζιας θα κλέψει την καρδιά σας µε το αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώµα και τη ζωντάνια που θα σας αποκαλύψει µόνο όταν χαθείτε στα στενά της.

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη
lifemagazinegr_ioulida_tzia (5)
Photo: Αλέξανδρος Μακρής για το Life Magazine

Ψηλά, πάνω στους λόφους Κάστρου και Μύλων, εκεί ακριβώς που άλλοτε δέσποζε η αρχαία Ιουλίδα, η Χώρα από µακριά µοιάζει µε πίνακα ζωγραφικής ζωγραφισµένο µε τα πιο όµορφα χρώµατα των Κυκλάδων! Τα γραφικά δίπατα κεραµοσκεπή σπίτια µε τις παλ αποχρώσεις χτισµένα αµφιθεατρικά στην ενδοχώρα του νησιού, η µαγευτική θέα, οι µικρές και ολοζώντανες πλατεούλες, τα παραδοσιακά µαγαζάκια όπου θα απολαύσετε το τζιώτικο παστέλι θα σας µαγέψουν!

lifemagazinegr_ioulida_tzia (3)
Photo: Αλέξανδρος Μακρής για το Life Magazine

Τι να δείτε

lifemagazinegr_ioulida_tzia (2)Ένας ανέμελος περίπατος στη Χώρα θα σας οδηγήσει σε ξακουστά αξιοθέατα, όπως το παλιό ιστορικό Δημαρχείο στην Πλατεία της Ιουλίδας που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του Ερνέστου Τσίλερ, χτισμένο το 1902. Στη συνοικία Κάστρο την παράσταση κλέβουν τμήματα του αρχαίου τείχους και του ενετικού κάστρου που χτίστηκε το 1210 με υλικά από τους ναούς της αρχαίας ακρόπολης. Στην ίδια συνοικία θα βρείτε και την εκκλησία του πολιούχου του νησιού, του Αγίου Χαραλάμπους. Αξίζει να φτάσετε μέχρι την κορυφή του «βουνού των Μύλων» για να δείτε από κοντά το μεγαλύτερο συγκρότημα ανεμόμυλων στις Κυκλάδες με 26 μισογκρεμισμένους μύλους που μαρτυρούν την ακμή της περιοχής

Το γνωρίζατε;

lifemagazinegr_ioulida_tzia (8)

➔ Η αρχιτεκτονική της Χώρας διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων Κυκλάδων, γι’ αυτό άλλωστε εδώ δε θα συναντήσετε τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια.

➔ Κάθε µία από τις 4 συνοικίες της Ιουλίδας αντανακλούσε και την κοινωνική θέση των κατοίκων της. Στο ιστορικό της κέντρο, το Κάστρο, συναντάµε τα µεγάλα αρχοντικά. Στο Κατοχώρι, που ενώνεται µε το Κάστρο µέσα από την πλατεία Πιάτσα, ζούσαν κυρίως οι έµποροι. Το Πανοχώρι ξεχωρίζει µε τα κουκλίστικα σπιτάκια του. Στη Μεσάδα έδιναν το ραντεβού τους οι κάτοικοι της πόλης.

Μια μέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

lifemagazinegr_ioulida_tzia (1)Οπωσδήποτε αξίζει να κάνετε στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, στις αίθουσες του οποίου θα θαυμάσετε αρχαιότητες και ευρήματα ανασκαφών από τους προϊστορικούς οικισμούς της Κεφάλας και της Αγίας Ειρήνης που αντανακλούν την μακραίωνη ιστορία του τόπου.

Η οµορφιά της Χώρας!

lifemagazinegr_ioulida_tzia (7)

Μη φύγετε από την Ιουλίδα εάν δεν την περπατήσετε ξεκινώντας από την πλατεία της Πιάτσας! Αν έχετε αµάξι, αφήστε το στη βρύση του Ροκοµένου και ανηφορίστε µε τα πόδια προς το εσωτερικό της Χώρας. Στην πλατεία της Πιάτσας θα συναντήσετε τα πρώτα εµπορικά καταστήµατα και ταβερνάκια. Ένα στενό γραφικό «στεγάδι», φιλοτεχνηµένο από το µεγάλο Έλληνα ζωγράφο και επίτιµο δηµότη του νησιού, Αλέκο Φασιανό, σάς καλεί να το διαβείτε και να εξερευνήσετε τις τέσσερις συνοικίες της πανέµορφης Ιουλίδας.

«Κείον το Νόμιμον»

Η αρχαία Κέα φημιζόταν για το πολιτικό της σύστημα και τους αυστηρούς της νόμους και ιδιάζοντα έθιμα, όπως αυτό της υποχρεωτικής αυτοκτονίας των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών με κώνειο, ώστε να υπάρχει τροφή για τους άλλους. Ο νόμος έμεινε στην ιστορία ως «Κείον το Νόμιμον».

Μια στάση εδώ!

Μπορεί η Ιουλίδα να µη φηµίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της ωστόσο εδώ θα απολαύσετε αξέχαστους περιπάτους, ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεµα και εξαιρετικό φαγητό στα τοπικά εστιατόρια και γλυκοπωλεία!

Διαβάστε ακόμη:

Τζια: Γιατί να την επιλέξετε για ένα short break!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here