Ιβάν Σαββίδης: Ποιος είναι ο αινιγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ;

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν εμφανίστηκε ένα ωραίο πρωί στα ελληνικά πράγματα. Πριν τον δούμε στα γήπεδα έκανε μια λαμπρή καριέρα στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας και τώρα ταράζει και την ελληνική!

“O Ιβάν Σαββίδης είναι επιχειρηματίας και κοινωνικός παράγοντας. Μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας, Πρόεδρος της Εθνο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Συντονιστής της ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ, ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου επιχειρήσεων «Agrocom», διάσημος μαικήνας και ευεργέτης”. Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή του ανθρώπου που ξέρει να ανατρέπει σκηνικά σύμφωνα με το βιογραφικό που ο ίδιος παραθέτει στο site του.

Ο Ιβάν Σαββίδης, Έλληνας στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας από την Κλεονίκη και τον Ιγνάτιο και ήταν το όγδοο παιδί. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο κατετάγη στο Σοβιετικό Στρατό, από όπου αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία. Το 1988 αποφοίτησε από το Ίνστιτούτο Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ, από το τμήμα Logistics. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1998 άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Μέχρι το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ τις πολύ καλές του σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου άλλωστε υπήρξε πολύτιμος σύμβουλες αλλά και βουλευτής με το κόμμα του.

ivan_savvidis_poutinΜάλιστα ο Σαββίδης στο site του δημοσιεύει και την προσωπική κάρτα που ο Πούτιν του έστειλε για να του απευθύνει τις ευχές του.

ivan_savvidis_poutin_kartaΑυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο ρόλος του στις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο υλοποιεί προγράμματα που αποσκοπούν στην πνευματική αναγέννηση και αποκατάσταση των ορθόδοξων κειμηλίων, δημιουργική ανάπτυξη της νεολαίας, προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά έργα. Ο συνολικός όγκος των φιλανθρωπικών προσφορών είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε στην Ελλάδα το 2006. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά και ως επιχειρηματίας αλλά και ως προσωπικότητα. Το 2013 για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργό κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Έλληνα πολίτη.

Στο μεσοδιάστημα έγινε ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, της γνωστής ελληνικής βιομηχανίας τσιγάρων -την οποία και έσωσε από την πτώχευση, αγόρασε μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Θεσσαλονίκης όπως το Μακεδονία Παλάς όπως φυσικά και την πιο εμβληματική ομάδα της, τον ΠΑΟΚ.

ΕΝΑΣ ΘΡΗΣΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο Σαββίδης είναι εξαιρετικά θρήσκος και όπως ο ίδιος αναφέρει “ο κόσμος χωρίζεται σε εκείνους που πιστεύουν στην παρουσία του Θεού και σε εκείνους στους οποίους είναι ευκολότερο να πιστεύουν στην απουσία του. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ένας κόσμος χωρίς πνευματικότητα είναι αδύνατον να υπάρχει. Είμαι Χριστιανός και κατά καιρούς, μου φαίνεται ότι έχω απορροφήσει την Ορθοδοξία με το μητρικό γάλα”.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο χωριό Πρόχωμα της Θεσσαλονίκης έχτισε ένα πιστό αντίγραφο του ναού του Αγίου Πνεύματος που ο ίδιος έχτισε και στο χωριό του στη Γεωργία. Μέσα σε αυτόν τον ναό υπάρχει μια τοιχογραφία όπου απεικονίζεται ο ίδιος με την οικογένειά του.

ivan_savvidis_agiografia
Η αγιογραφία με τον Σαββίδη όπως αναρτήθηκε στο ekklisiaonline

Ο ΧΛΙΔΑΤΟΣ ΓΑΜΟΣ

Ο Σαββίδης όμως έφερε και στο ελληνικό lifestyle άλλον αέρα όταν το 2016 πάντρεψε το γιο του Γιώργο στην εκκλησία που ο ίδιος έχτισε στο Πρόχωμα. Η χλιδή του γάμου και τα τρανταχτά ονόματα της πολιτικής ζωής και όχι μόνο που έδωσαν το παρών στο γάμο ήταν αρκετά για να συζητιέται για μέρες. Η δεξίωση έγινε φυσικά στο Μακεδονία Παλάς και οι καλεσμένοι κατέφθαναν από Ρωσία και Ελλάδα μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και κλίμα που θύμιζε τους γάμους για τους οποίους διαβάζουμε στα ξένα μέσα.

savvidis-gios-gamos- (2) savvidis-gios-gamos- (1)

ivan_savvidis_lifemagazine_gamos_giou_giorgos_savvidis
Ο γιος του Ιβάν Σαββίδη με τη γυναίκα του στη λαμπρή τελετή του γάμου τους!

Ο Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος με πυγμή και θέληση να καταφέρνει το απίθανο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στις αρχές του “Ως υποστηρικτής του σκληρού στιλ ηγεσίας, περιβάλλω τον εαυτό μου από δυνατούς ανθρώπους. Η δική μου δύναμη είναι να τους ενώσω, να τους προσανατολίσω για την επίτευξη του κοινού στόχου”.

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας του; Ιδού τα λόγια του: “Η εμπειρία μου λέει ότι τον άνθρωπο δεν τον καθοδηγεί ο ψυχρός υπολογισμός, άλλα η διαίσθησή του και τα συναισθήματά του. Η επιχειρηματικότητα είναι πρώτα από όλα διαισθητική διαδικασία. Οι πρωτοπόροι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους σκληρούς πραγματιστές. Η επιτυχία σημαίνει να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά. Ο ψυχρός υπολογισμός σημαίνει να ακολουθείς τα ίχνη των άλλων”.

Διαβάστε ακόμα:

Τι γράφτηκε στα ξένα μέσα για τα επεισόδια με τον Ιβάν Σαββίδη!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here