Μαρίνα Καλογήρου: «Ευτυχία για μένα είναι να είμαι ήρεμη, να χαμογελώ και ν’αγαπώ»!

Μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, χαµηλών τόνων αν και µε πολλή «ένταση» στους ρόλους που ενσαρκώνει, η Μαρίνα Καλογήρου µας µίλησε για τους ρόλους της, τις προκλήσεις της ζωής της εντός και εκτός σκηνής, τον έρωτα, το καλοκαίρι…

Συνέντευξη στη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

marina-kalogirou-interview-life-magazine3

Ενσαρκώνετε την Ελένη, τη σύζυγο του Καζαντζάκη, στη νέα ταινία του Γιάννη Σµαραγδή, «Νίκος Καζαντζάκης». Περιγράψτε µας λίγο την προσωπικότητα του ρόλου σας.

Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έρχεται σε αυτήν τη ζωή µε τουλάχιστον ένα ταλέντο. Το µεγαλύτερο ταλέντο της Ελένης ήταν να είναι σύντροφος. Συνδύαζε όλα τα χαρίσµατα που χρειάζεται κάποιος για να µοιράζεται τη ζωή του µε έναν άλλον άνθρωπο, αληθινά και δηµιουργικά. Αγαπούσε, είχε υποµονή, στήριζε, έδινε χώρο και χρόνο στις ανάγκες του αγαπηµένου της και ταυτόχρονα του έδινε έµπνευση και είχε την ίδια δίψα και δύναµη να ταξιδέψει µαζί του στα ουσιαστικά και τα υψηλά ζητήµατα της ζωής.

Πώς είναι η εµπειρία του να δουλεύετε µε έναν σκηνοθέτη όπως ο Σµαραγδής ή ο Παπακαλιάτης και σε ταινίες που προβάλλονται στο διεθνές κοινό; Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις;

Οι απαιτήσεις στην ουσία τους δεν είναι διαφορετικές. Ένας άνθρωπος που αγαπάει και σέβεται την τέχνη του θα είναι πάντα µε το 100% του στη δουλειά του, όποια κι αν είναι αυτή. Η διαφορά όταν δουλεύεις σε τέτοιες παραγωγές έγκειται στο ότι συνήθως οι άνθρωποι που έχουν φτάσει ψηλά µε αυτό που κάνουν, είναι διότι κι εκείνοι είναι πάντα δοσµένοι 100% και θέλουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και τους θεατές. Έτσι έχεις την τύχη να λαµβάνεις σηµαντική βοήθεια και να µην παλεύεις µόνος σου.

Μιλώντας για τον Παπακαλιάτη, πολύ πρόσφατα παραβρεθήκατε στην προβολή της ταινίας «Αν» στο ολοκαίνουργιο θερινό σινεµά του ∆ήµου Αλίµου. Τι συναισθήµατα σας γέννησε το να βλέπετε την ταινία που πρωταγωνιστείτε σε ένα θερινό σινεµά δίπλα στη θάλασσα; 

Αυτός ο κινηµατογράφος είναι υπέροχος! Με τον δήµαρχο Αλίµου, τον Ανδρέα Κονδύλη, είµαστε φίλοι από παιδιά, τον αγαπώ πολύ και τον θαυµάζω για όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνει να οµορφύνει την πόλη και τη ζωή µας. Ήταν πραγµατικά µια πολύ ωραία, καλοκαιρινή βραδιά!

Θα θέλατε να δείτε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες σε άλλους παραθαλάσσιους δήµους;

Τώρα υπάρχει µια πολύ ωραία σκέψη για συνεργασία όλων των παραθαλάσσιων δήµων στη δηµιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ κινηµατογράφου. Φανταστείτε τι ωραία θα ήταν να γίνουµε ένα µικρό Φεστιβάλ Καννών!

Εκτός από προσωπική φίλη του Ανδρέα Κονδύλη είστε και ιδιαίτερα δραστήρια στα πολιτιστικά πράγµατα του ∆ήµου Αλίµου.

Τον Ανδρέα τον βοηθάω όσο µπορώ µε ιδέες, σχεδιασµό και κάποιες φορές συµµετέχω ενεργά στην υλοποίηση των σχεδίων που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισµό. Συνεργαζόµαστε πολύ ωραία γιατί έχουµε τον ίδιο στόχο: να προσφέρουµε κάνοντας το καλύτερο. Γι’ αυτό ο Ανδρέας διαφέρει από τους περισσότερους ανθρώπους που εµπλέκονται στην πολιτική. ∆εν έχει προσωπικές βλέψεις. Η έγνοια του είναι πραγµατική και για το κοινό καλό. Και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο περνάει πολλές φορές δύσκολα και πιέζεται προσπαθώντας να αντιµετωπίσει όλην αυτήν την διαφθορά και να χρησιµοποιήσει τις ικανότητες, τη γνώση, τη διαύγεια και την ενέργειά του, για την ουσία. Εκεί προσπαθώ να του σταθώ σαν φίλη, να τον στηρίζω και να του δίνω δύναµη να συνεχίσει.

Είστε αναγνωρίσιµο πρόσωπο. Πώς αντιδράτε όταν σας πλησιάζουν στο δρόµο για να σας µιλήσουν;

Αντιδρώ µε χαρά, φυσικά, γιατί πάντα όταν µε πλησιάζει κάποιος έρχεται για να µου πει κάτι καλό. Νιώθω πολύ ωραία να αρέσει στον κόσµο η δουλειά µου και είµαι τυχερή που το µαθαίνω έτσι άµεσα επειδή µε γνωρίζουν. Άλλοι άνθρωποι δηµιουργούν πολύ σηµαντικά και ωραία πράγµατα αλλά επειδή είναι «πίσω από τα φώτα» δε µπορούν να εισπράξουν αυτήν την άµεση, προσωπική επαφή.

Πώς προετοιµάζεστε για κάθε ρόλο που σας αναθέτουν; ∆ιαβάζετε, ψάχνετε πληροφορίες, ακολουθείτε κάποιο τελετουργικό;

Ωραία ερώτηση… Με βάζει να σκεφτώ! Νοµίζω πως κάθε ρόλος µου ζητάει τον δικό του τρόπο προετοιµασίας. Για παράδειγµα, όταν έπαιξα την Έλλη Λαµπέτη οποιοσδήποτε θα σκεφτόταν ότι θα έπρεπε να διαβάσω και να δω ό,τι υλικό υπάρχει για να την αντιγράψω όσο πιο πιστά γίνεται. Εγώ από ένστικτο κινήθηκα εντελώς αντίθετα. Είχα µία αίσθηση από εκείνην µέσα µου, από ό,τι είχε τύχει να δω µέχρι τότε και αποφάσισα να διατηρήσω αυτήν την αίσθηση και πάνω σε αυτήν να «χτίσω» τα πάντα, χωρίς να «µπουκώσω» τον εγκέφαλό µου µε χιλιάδες απόψεις και πληροφορίες. Άλλοι ρόλοι µού ζητούν να γνωρίσω καλά πτυχές του εαυτού µου που τις έχω παραµεληµένες ή και άγνωστες. Τώρα µε την Ελένη Καζαντζάκη διάβασα πάρα πολύ αλλά ταυτόχρονα ένιωθα πως θα πρέπει να είµαι τελείως ανοιχτή και διαθέσιµη την ώρα του γυρίσµατος κι ότι µε κάποιον µεταφυσικό τρόπο εκείνη θα έκανε αυτό που πρέπει µέσα από µένα… Κάθε ρόλος είναι µια οντότητα που ζητάει τον δικό της τρόπο να υπάρξει…. Βασικός µου οδηγός είναι το ένστικτο.

Θέατρο, κινηµατογράφος ή τηλεόραση; Θα επιλέγατε να κάνετε µόνο το ένα ή το άλλο;

Όχι. Μου αρέσουν και τα δύο. Λέω και τα δύο, γιατί ο κινηµατογράφος και η τηλεόραση για µένα-εννοώ γι’ αυτό που πρέπει να κάνω εγώ- είναι ακριβώς το ίδιο. ∆εν έχει σηµασία το τελικό µέσο προβολής. Η κάµερα και το θέατρο έχουν το καθένα τη δική τους γοητεία. ∆ιαφορετική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα….

Θεωρείτε τον εαυτό σας «εύκολο» ή «δύσκολο» συνεργάτη; Είστε απαιτητική στις συνεργασίες σας;

Είµαι πολύ δύσκολη και απαιτητική. Για κάποιους αυτό είναι αφόρητο και ενοχλητικό, για άλλους, εξίσου τελειοµανείς, είναι ευλογία! Για τον εαυτό µου είναι κακό, γιατί πάρα πολλές φορές ξεπερνάω τα όριά µου και τις αντοχές µου και µε «τραυµατίζω», ψυχικά και σωµατικά.

Είστε µητέρα. Και µάλιστα νεαρή µητέρα αλλά και αυτό που λέµε single mom µετά την απώλεια του πατέρα του παιδιού σας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για µια γυναίκα να µεγαλώνει µόνη της ένα παιδί; 

Νοµίζω πως όλοι οι άνθρωποι έχουµε προκλήσεις στη ζωή µας. Η ζωή το κάνει πάντα αυτό για να µεγαλώσουµε και να εξελιχθούµε. Μια από τις δικές µου προκλήσεις είναι αυτό. Αλλά πρόκληση δεν είναι και για µια γυναίκα να µεγαλώνει τα παιδιά της µε έναν πατέρα ή σύντροφο που δεν την κατανοεί; Προς Θεού, δε λέω πως είναι προτιµότερο να είναι κανείς µόνος του, αλλά θέλω να πω πως όλα τα πράγµατα έχουν µια θετική και µια αρνητική όψη. Έχουν τη δική τους πρόκληση. Ανεξάρτητα από όλα αυτά όµως, εγώ δε νιώθω µόνη µου αυτή τη στιγµή. Έχω έναν σύντροφο που αγαπάει και φροντίζει και εµένα και το παιδί. Και νοµίζω πως όλοι οι άνθρωποι, όταν έχουµε εµπιστοσύνη σε αυτό που επιλέγει η ζωή για εµάς, έχουµε πάντα τη βοήθεια και την αγάπη του Θεού ή της Ύπαρξης ή της Ζωής, όπως θέλετε πείτε το…

Πού κρύβεται για σας η ευτυχία;

Ευτυχία για µένα είναι να είµαι ήρεµη, να χαµογελώ και ν’ αγαπώ.

Ποια συµβουλή, που σας έχουν δώσει, θα θέλατε να δώσετε και στο παιδί σας;

Να απολαµβάνει ό,τι κι αν κάνει κάθε στιγµή µε όλο του το είναι. Να µην αντιστέκεται και να µην αρνείται τίποτα. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Αν κάτι δεν του αρέσει, τότε πρέπει ή να φεύγει από αυτό ή να βρίσκει τη δύναµη να το αλλάζει ή να το αποδέχεται πλήρως έτσι όπως είναι, χωρίς καµία εσωτερική αντίσταση ή αρνητικότητα. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι δυστυχία.

Αποκαλύψτε µας µια καλή και µία κακή σας συνήθεια!

Μια καλή µου συνήθεια είναι ότι µου αρέσει να τρώω υγιεινά. Κακή µου συνήθεια είναι να κλείνουν εβδοµάδα τα ρούχα στην απλώστρα.

Αν είχατε τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά ανθρώπους που θαυµάζετε από το παρόν ή το παρελθόν ποιους θα θέλατε να συναντήσετε;

Τη Φρίντα Κάλο, το Βούδα, το Χριστό, τον Πυθαγόρα, το Σωκράτη, τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, τον Έκχαρτ Τόλλε, τη µητέρα του αγαπηµένου µου…

Ο έρωτας σας εµπνέει ή σας αποδιοργανώνει;

Και τα δύο αυτά συµβαίνουν ταυτόχρονα σε κάθε δυνατή εµπειρία. Αντιµετωπίζεις τους φόβους σου, αλλάζεις, εµπνέεσαι, αποδιοργανώνεσαι, γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Πώς είναι για σας το ιδανικό καλοκαίρι;

Ησυχία, ακινησία, τζιτζίκια, θάλασσα, µεσηµεριανός ύπνος, ελαφρύ αεράκι, αγάπη.

Αν σας έλεγαν ότι µπορείτε για µια ολόκληρη µέρα να µεταφερθείτε στο αγαπηµένο σας µέρος ποιο θα ήταν αυτό;

∆ύσκολη ερώτηση. Πιστεύω πως όπου και να βρίσκεσαι είναι ακριβώς το ίδιο αν εσύ, µέσα σου, είσαι ήρεµος και χαρούµενος. Αν, όµως, πρέπει οπωσδήποτε να πω έναν εξωτερικό προορισµό θα έλεγα δύο αγαπηµένα µου µέρη: την Ινδία και το Osho Afroz, που βρίσκεται στην Ερεσό της Λέσβου.

Παρελθόν, παρόν, µέλλον: Ποια είναι η σχέση σας µε αυτά;

Με το παρελθόν η σχέση µου είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ξεχνάω τα πάντα σε χρόνο µηδέν! Αυτό φυσικά είναι καλό κάποιες φορές, γιατί διατηρώ µια αθωότητα, αλλά και κακό γιατί είναι σαν να µην παίρνω ποτέ το µάθηµά µου!  Επίσης, επειδή έχω περάσει αρκετά δύσκολες εµπειρίες ποτέ δε θα ήθελα να γυρίσω πίσω ούτε µια µέρα. Όσο µεγαλώνω νιώθω όλο και περισσότερο µια ελαφράδα και µια λύτρωση, σαν όλα να βρίσκουν απαντήσεις σιγά σιγά…Το µέλλον µού µοιάζει σαν ένας τόπος µε περισσότερη ησυχία και γλυκύτητα. Ιδανικά θα ήθελα το παρόν να είναι το µοναδικό µου σηµείο εστίασης, να ζω την κάθε στιγµή χωρίς βάρη από το παρελθόν και χωρίς προσδοκίες για το µέλλον.

Ποια είναι τα επόµενα υποκριτικά σας σχέδια; Τι να περιµένουµε από εσάς;

Αυτήν την εποχή βρίσκοµαι σε µια ωραία και δηµιουργική περίοδο επαγγελµατικά. Μόλις πριν λίγες µέρες κυκλοφόρησε στο Youtube το βιντεοκλίπ ενός single το οποίο σκηνοθέτησα και στο οποίο τραγούδησα για πρώτη φορά. Το τραγούδι λέγεται «Τίποτα δεν ήτανε» και είναι µέρος του δίσκου «Τρεις εποχές» που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέµβριο. Η µουσική είναι του Γιώργου Κυριάκου, ενός πολύ νέου και ταλαντούχου συνθέτη και όλα τα τραγούδια ερµηνεύονται από ηθοποιούς. Το Νοέµβρη θα γίνει η πρεµιέρα της ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σµαραγδή, την οποία περιµένω µε µεγάλη χαρά και επίσης έχω ήδη ξεκινήσει προετοιµασία για το χειµώνα στο Θέατρο Χορν. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο µονόλογο που όταν ήρθε στα χέρια µου µε ενθουσίασε. Είναι ένα έργο για την ιστορία της µικρής Οντέτ που κακοποιείται και ο ηθοποιός βρίσκεται ανάµεσα στη διήγηση και στο χορό, περνώντας αστραπιαία από τον ένα ρόλο στον άλλον, από το γέλιο στη συγκίνηση, από το σώµα στην ψυχή, από τη φαντασία στην πραγµατικότητα, σχεδόν σαν παιχνίδι, καθώς οι χαρακτήρες συνοµιλούν µε τα σώµατά τους, εκεί που οι λέξεις είναι αδύνατον να περάσουν το κατώφλι του στόµατος… Ο τίτλος του είναι «Το γαργαλητό ή ο χορός του θυµού» και έγινε πολύ µεγάλη επιτυχία πέρυσι το χειµώνα στο Παρίσι. Η πρεµιέρα µας θα γίνει στις 25 Οκτώβρη.

Φωτογράφος: Νίκος Κουστένης, Styling: Σπύρος Σαββίνος, Makeup artist: Γιώργος Μηλιάδης, Hair styling: Maria Koukia Hair Salon

Ευχαριστούµε το ξενοδοχείο AEGEON BEACH HOTEL για την ευγενική παραχώρηση των χώρων του.