Κατερίνα Λέχου: Τολμά να φωτογραφηθεί με τον γερασμένο της εαυτό!

Αν και η ίδια δεν το παραδέχεται, έχω να πω ότι ανήκει στις γυναίκες που όσο µεγαλώνουν οµορφαίνουν. Το µυστικό της; Μια ισορροπηµένη και υγιεινή καθηµερινότητα. Πάνω απ’ όλα όµως, το ότι αποδέχεται τις αλλαγές στην εικόνα της και τις “αγκαλιάζει”.

Η Κατερίνα Λέχου είναι μια καταξιωμένη ηθοποιός που δεν φοβάται τους ρόλους, τις αλλαγές και να “τσαλακωθεί” για να πετύχει αυτό που απαιτεί ο χαρακτήρας που υποδύεται. Πόζαρε, λοιπόν, στο φακό του Βάνια Ξύδα αγκαλιάζοντας τον κατά 30 χρόνια γερασμένο εαυτό της για λογαριασμό του Life Magazine. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς και οι απαντήσεις της στις ερωτήσεις μας!

Είστε ένας άνθρωπος που ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θεωρείτε ότι οι Έλληνες ως λαός είµαστε σ’ ένα καλό επίπεδο σε αυτό τον τοµέα;

Ζούµε σ’ έναν ευλογηµένο τόπο, µια ευλογηµένη γη, τα προϊόντα της οποίας µας προσφέρουν  µια πολύ ωραία και καλή διατροφή. ∆υστυχώς όµως, ως Έλληνες έχουµε υιοθετήσει πολύ κακές διατροφικές συνήθειες. Προσπαθώ να τρώω απλά, ελληνικά, σωστά, χωρίς να κάνω κάτι το ιδιαίτερο. ∆εν στερούµαι ποτέ τίποτα. Το βασικό είναι να έχεις µια σωστή διατροφική συνήθεια… εγώ δηλαδή στην αρχή έβαζα ξυπνητήρι για να συνηθίσω να τρώω κάθε 3 ώρες και πλέον µου έχει γίνει συνήθεια. Τα ενδιάµεσα υγιεινά σνακ είναι πολύ σηµαντικά.

Θα µας αποκαλύψετε κάποια µυστικά οµορφιάς σας; 

Για µένα οµορφιά σηµαίνει καθαριότητα, ουσιαστική καθαριότητα και ενυδάτωση του δέρµατος.  Ειδικά αν δεν έχεις την οικονοµική δυνατότητα, µπορείς ν’ αξιοποιήσεις τα προϊόντα που µας δίνει η ελληνική γη. Για παράδειγµα το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν για τα µαλλιά.

Οι καθηµερινοί σας ρυθµοί είναι εξαντλητικοί. Πώς καταπολεµάτε το στρες και το άγχος; 

Για τους ανθρώπους που καταπονούν το µυαλό τους και κάνουν έντονη πνευµατική εργασία, µία καλή λύση για να αποφορτιστούν είναι η ελαφριά άσκηση.  Για παράδειγµα εγώ ανεβαίνω στο διάδροµο, κάνω ένα ζωηρό περπάτηµα ενώ τον γυρνάω προς την τηλεόραση έτσι ώστε να ξεχνιέµαι.

lifemagazinegr_katerina_lexou (2) Είστε της άποψης ότι όσο µεγαλώνουµε οµορφαίνουµε; 

Όσο µεγαλώνω δεν οµορφαίνω, όσο µεγαλώνω γερνάω… Το θέµα είναι ότι τα πράγµατα µαθαίνουµε να τ’ αγαπάµε. Κοίτα, η φύση τα έχει φτιάξει όλα µε πολύ σοφία και αν το καταλάβουµε θα νιώθουµε όλοι πολύ καλύτερα µε τον εαυτό µας. ∆ηλαδή, µπορεί όσο µεγαλώνουµε να χάνουµε την φρεσκάδα µας και τη νεανικότητά µας, αλλά έχουµε κερδίσει µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ξέρουµε τι θέλουµε, πως είµαστε, εξοικειωνόµαστε µε την εικόνα µας. Καµία φορά ακόµα και όταν είσαι 20 µπορεί να µην νιώθεις καλά µε τον αυτό  σου και την εµφάνισή σου, όταν όµως περνάς τα 40 πρέπει ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Είστε υπέρ των αισθητικών επεµβάσεων; Και δε µιλάω µόνο γι’ αυτές που απαιτούν νυστέρι.

Κοιτάξτε, µέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχω κάνει και καθαρισµούς και λεµφικά µασάζ και θεραπείες για πρόσωπο µ’ έναν τρόπο επαγγελµατικό. Γενικότερα µιλώντας, θεωρώ ότι, ό,τι κάνει µια γυναίκα για να περιποιείται τον εαυτό της και να νιώθει αυτή καλά και όµορφη είναι θεµιτό. Ακόµα και αισθητικές επεµβάσεις, αλλά όχι όµως, στον ακραίο βαθµό τους. Άλλωστε, έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ οι µέθοδοι τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν θεραπείες που δεν απαιτούν καν νυστέρι. Πάντως, πιστεύω ότι µεγαλύτερη σηµασία έχει η πειθαρχεία και η συνέπεια. ∆ηλαδή, κάθε µέρα να πλένεις το πρόσωπο σου, να βάζεις τις κρέµες σου, να περιποιείσαι µε προϊόντα τα µαλλιά σου. Έτσι και αλλιώς στο τέλος όλοι θα γεράσουµε.

Θεωρείτε ότι στον καλλιτεχνικό χώρο υπάρχει η δυνατότητα του να γεράσεις απλά και ωραία;

Εµένα αν µου κλέψεις την επιλογή δεν µπορώ να ζήσω. Υπάρχουν ηθοποιοί που γερνάνε και συνεχίζουν και παίζουν ρόλους της ηλικίας τους και υπάρχουν άλλοι που κάνουν την µία πλαστική µετά την άλλη. Όλα είναι θέµα δικών µας επιλογών. Και αυτό δεν αφορά µόνο τη showbiz. Σε όλους τους επαγγελµατικούς χώρους οι γυναίκες βρίσκονται υπό τροµερή πίεση όσον αφορά στην εικόνα τους και στο πως πρέπει να είναι.

Έχετε δηλώσει ότι έχετε κάνει 6 χρόνια ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Πιστεύετε ότι είναι θέµα ταµπού για τους Έλληνες; 

Πιστεύω ότι δεν είναι θέµα ταµπού, ειδικά πλέον που και πολλοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου έχουν πει τη δική τους εµπειρία. Απλά οι Έλληνες βαριούνται να κάνουν ψυχοθεραπεία, γιατί είναι κάτι που χρειάζεται πολύ δουλειά. Και πολλές φορές κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι µόνο αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβληµα πρέπει να πας. Και όµως, ακόµα και κάποια µικρά προβλήµατα η συζήτηση µ’ έναν ειδικό µπορεί να µας κάνει να τα δούµε διαφορετικά.

 

Θα παίρνατε την πρωτοβουλία να ξεκινήσετε µια τέτοια δράση; 

Εγώ έχω µια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στα παιδιά, γιατί σε αυτά πιστεύω. Είναι το φως µέσα σ’ ένα σκοτεινό τούνελ. Υπάρχουν θεσµοί που το κάνουν αυτό πάρα πολύ καλά, όπως η Action Aid, στην οποία ούτως ή άλλως εµπλέκοµαι. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν πάρει µια τέτοια πρωτοβουλία, παρακινούµενοι από προσωπικές τους εµπειρίες. Εγώ δεν έχω κάποια προσωπική εµπειρία που ίσως να µε ωθούσε. Προτιµώ να είµαι ουραγός σε κάτι και να βοηθάω και εγώ όσο µπορώ µε τον τρόπο µου.

Μιλώντας για την Action Aid και την δράση σας µε τα παιδιά, δεν έχετε σκεφτεί να υιοθετήσετε ένα παιδάκι; 

∆εν έτυχε στην ζωή µου ή ίσως να µην ευνόησαν και οι συνθήκες ώστε να µπω στην διαδικασία απόκτησης παιδιού. Αν µου είχε συµβεί σαφώς η υιοθεσία θα ήταν και µία πιθανότητα πολύ ζωηρή. Στην παρούσα στιγµή προτιµώ να «χρησιµοποιώ» τον εαυτό µου για να µεταφέρω την αγάπη µου και τη βοήθειά µου σε πολλά παιδάκια. Η υιοθεσία είναι κάτι πολύ σπουδαίο και θαυµάζω τους ανθρώπους που µπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.

lifemagazinegr_katerina_lexou (1)

Έχετε κάνει ρόλους ιδιαίτερους, όπως την τραβεστί στο «Όλα για τη µητέρα µου». ∆ε φοβηθήκατε αυτό το ρόλο; 

Όχι, φοβήθηκα µόνο ότι µπορεί να µην είµαι τόσο καλή όσο θα ήθελα. Επιλέγω πάντα τους ρόλους σύµφωνα µε το που µε πάει η καρδιά µου και το τι προάγει τη δουλειά µου.

Η έννοια του γάµου, από την στιγµή που παντρευτήκατε, άλλαξε για εσάς; 

Πιστεύω ότι και η σχέση και ο εαυτός σου µετά το γάµο αλλάζουν. Αποκτάς µία υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα. ∆εν είναι το χαρτί. ∆εσµευόµαστε στο µυαλό µας και απέναντι στο Θεό. Άρα πρέπει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω, να κάνεις την υπέρβαση, γιατί ο γάµος είναι η υπέρβαση του εγώ.

Φαίνεστε µια πολύ δυναµική γυναίκα. Έχετε κάποιες ανασφάλειες; 

Νοµίζω ότι όλοι έχουµε ανασφάλειες και φόβους. Αλλά αυτό που δεν επιτρέπω στον εαυτό µου είναι να φοβάται. Τσαντίζοµαι µε τον εαυτό µου αν του επιτρέψω έστω και στιγµιαία να φοβηθεί. Η ζωή είναι µια τέτοια αέναη προσπάθεια και όταν πας ένα βήµα πίσω πρέπει να πας δύο µπροστά.

Αν σας ζητούσαν ένα motto για µια καµπάνια κατά της ανορεξίας…

Παν µέτρον άριστο. Το σώµα µας και το πνεύµα µας πρέπει να είναι σε ισορροπία. Και η παιδεία είναι πολύ σηµαντική στο να µάθουν τα παιδιά από µικρή ηλικία να συµπεριφέρονται έτσι και να µην πέσουν σε παγίδες στην πορεία της ζωής τους και να µην προσπαθούν να µιµηθούν κανέναν, γιατί ο εαυτός τους είναι µοναδικός.

Make up/Hair stylist: Κωνσταντίνα Λεμπέση
Styling: Κωνσταντίνος Κουτσομίχος
Φωτογράφος: Βάνιας Ξύδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here