Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η τιμή στην οποία πωλείται, η ψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής! Οι φωτογραφίες της βίλας εξηγούν το γιατί!
Αυτό δεν είναι ένα απλό σπίτι! Είναι κυριολεκτικά παλάτι και για την ακρίβεια το θερινό παλάτι του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου. Έχει ηλικία 187 ετών και άρα μεγάλη ιστορία και από τον Οκτώβριο έχει βγει στην αγορά προς πώληση. Η τιμή εκκίνησης; Τα 410 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 350 εκατομμύρια ευρώ!
Οι λόγοι που πωλείται τόσο ακριβά, σχεδόν μισό δις δολάρια είναι πολλοί και όχι άδικοι! Και ας αρχίσουμε από την περιοχή. Η “Βίλα των Κέδρων” όπως είναι γνωστή στα γαλλικά, βρίσκεται στην περιοχή Saint-Jean-Cap-Ferrat στη Νότια Γαλλία, μια μεσογειακή πόλη γνωστή από τον προηγούμενο αιώνα ως μέρος συνάντησης και διαβίωσης των πολύ πλούσιων, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες είτε για γαλαζοαίματους. Η συγκεκριμένη βίλα είναι χτισμένη σε μια μεγάλη ιδιωτική έκταση 142 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε μια χερσόνησο της περιοχής, έχει δική της μαρίνα και ιδιωτική παραλία και αν πουληθεί στην τιμή που ζητούν οι νυν ιδιοκτήτες, θα είναι πραγματικά η ακριβότερη κατοικία στην ιστορία του real estate!

Η ιστορία της βίλας είναι μεγάλη και αγγίζει τους 2 αιώνες. Η Villa Les Cèdres χτίστηκε το 1830 αγοράστηκε το 1850 από το δήμαρχο της πόλης Villefranche-sur-Mer που βρίσκεται απέναντι. Στην αρχή η βίλα ήταν μέρος ενός απέραντου ελαιώνα που υπήρχε στην έκτασή της. Μάλιστα μέσα υπάρχουν ελαιόδεντρα που ξεπερνούν τα 300 χρόνια σε ηλικία. Οι απόγονοι του δημάρχου πούλησαν την έκταση στον Βέλγο βασιλιά Λεοπόλδο τον Β’ το 1904, ο οποίος είχε γίνει πάμπλουτος εκμεταλλευόμενος τα δέντρα καουτσούκ του Κονγκό.
Ο βασιλιάς επέκτεινε τους κήπους που περιβάλλουν τη βίλα (όπως έκαναν όλοι οι βασιλείς της εποχής άλλωστε!) γι’ αυτό και η βίλα είναι κατάφυτη και γεμάτη φοίνικες αλλά και άλλα είδη δέντρων καθώς και λίμνες, που γίνονται δεκτικός τόπος για να αναπτυχθεί ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα.
Ανοίγοντας η πύλη της βίλας, συναντά κανείς ένα τεράστιο μονοπάτη με φοίνικες και κέδρους (εξού και το όνομα της βίλας) αλλά και ένα άγαλμα της Αθηνάς. Δεν είναι τυχαίο ότι η βίλα διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία για την χλωρίδα και τη φύση. Μέσα σε αυτά υπάρχει και ένα βιβλίο του 1640 που από μόνο του αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Το 1924 μετά το θάνατο του Λεοπόλδου, η βίλα πουλήθηκε σε μια άλλη σημαντική οικογένεια, αυτή των Marnier-Lapostolle, των βιομηχάνων που παρασκεύαζαν το γνωστό λικέρ Grand Marnier. Για 80 χρόνια η οικογένεια συντηρούσε τους κήπους αλλά και πρόσθετε εξωτικά φυτά. Μάλιστα λέγεται ότι η ιδιαίτερη γεύση του Grand Marnier προερχόταν από τα νεράτζια που καλλιεργούνταν στην έκταση της βίλας. Μέχρι και το 2016, η βίλα παρέμενε στα χέρια της ίδιας οικογένειας, οπότε και η Campari αγόρασε τη μητρική εταιρεια των Marnier-Lapostolle και μαζί τη βίλα, την οποία έθεσε αμέσως προς πώληση.

Το εσωτερικό των 14 δωματίων!
Όπως είναι φυσικό, όταν πρόκειται για βασιλική κατοικία, το εσωτερικό της βίλας είναι μεγαλειώδες αν και παλιό! Ακριβά χαλιά, τεράστιοι πολυέλαιοι, ξύλινα πατώματα, αντίκες παντού από τα έπιπλα μέχρι τα μπιμπελό.

Το ύφος της διακόσμησης θυμίζει την Μπελ Επόκ, είναι βαρύ και σίγουρα ο νέος ιδιοκτήτης θα θελήσει να κάνει αλλαγές, εκτός εάν του αρέσουν τα… μουσεία!
Κάθε δωμάτιο θυμίζει-όπως είναι φυσικό-την ιστορία δύο αιώνων της βίλας αλλά και τους επιφανείς κατοίκους της.
Ακόμα και τα υπνοδωμάτια είναι γεμάτα σκαλίσματα, γύψινους διάκοσμους ιδιαίτερα περίτεχνους, μεγάλες και βαριές κουνουπιέρες, ακριβά καλύματα για τα βαριά ξύλινα κρεβάτια.
Πρόκειται σίγουρα για μια βίλα μοναδικής ομορφιάς, που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη ή ορατή, παρά το μέγεθός της, εξασφαλίζει πλήρη ιδιωτικότητα και έχει μεγάλη ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες αγοραπωλησίες γίνονται σπάνια και η αλήθεια είναι ότι έχουμε μεγάλη περιέργεια να μάθουμε τον νέο ιδιοκτήτη!
Διαβάστε ακόμη:
H βίλα με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα βρίσκεται στην Ελλάδα… μα όχι στην Σαντορίνη!