Ο Ηλίας Αποστόλου μας συστήνεται. Ο κύριος “Αθλητισμός και Πολιτισμός” του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού µιλάει -για τι άλλο;- για το όραμα, την επιμονή, τη συνεργασία του με τον δήμαρχο, τις δύσκολες και τις όμορφες στιγμές μιας απαιτητικής τετραετίας!

Συνέντευξη στη Bάσω Αγναντή

Ο Ηλίας Αποστόλου είναι το πρόσωπο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Διεκδικώντας εκ νέου την ψήφο των συνδημοτών του με τον συνδυασμό του Σταύρου Τσίρμπα, μας μιλάει με υπερηφάνεια για το έργο του, το οποίο «μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για το μέλλον», καθώς και για τους στόχους της επόμενης τετραετίας. Για τον κύριο Αποστόλου ο πολιτισμός και ο αθλητισμός σχετίζονται με το «ευ ζην» και του «ζην δημιουργικά» μέσα σε μία βιώσιμη πόλη, ενώ το όραμά του για τον δήμο του είναι να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας, να γίνει μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και βιώσιμη πόλη.

Κύριε Αποστόλου, αναλάβατε υπεύθυνος για τον δήμο σε δύο τομείς, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Πόσο επηρέασε ο Covid 19 τις αποφάσεις σας; 

Η πανδημία όντως επηρέασε όλους τους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Εμάς δεν μας βρήκε ανέτοιμους, καθώς είχαμε ήδη ξεκινήσει τη δυναμική είσοδο στην ψηφιακή πραγματικότητα, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα, αλλά και με τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας. Παρόλα αυτά, εγώ, οι συνεργάτες μου και ο δήμαρχός μας Σταύρος Τσίρμπας, μετασχηματίζοντας το αρνητικό σε θετικό και ξεπερνώντας κάθε είδους αγκυλώσεις, υλοποιήσαμε πλούσιο πολιτιστικό και αθλητικό έργο στην ψηφιακή πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρω τα Προγράμματα «Μένουμε σπίτι Δημιουργικά», «Το Χοροποιητικό Ημερολόγιο», το ντοκιμαντέρ «Η Μάχη του Καματερού» κ.ά.. Να τονίσω εδώ ότι πολλά τμήματα του πολιτισμού, όπως το Ωδείο, ο Χορός, τα Εικαστικά και το Θέατρο συνεχίστηκαν κανονικά μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.

ilias_apostolou_agioi_anargyroi_kamatero_tsirbas_antidimarxos_politismou_athlitismoy4

Για ποια από τα έργα σας είσαστε περισσότερο υπερήφανος;

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, πραγματοποιήσαμε πολυποίκιλες και καινοτόμες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Γνώμονάς μας ήταν η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, καθώς και η αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα της πόλης. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε νέα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα, δράσεις και θεσμούς, όπως τις «Γειτονιές Πολιτισμού», τα «Χριστούγεννα στην Πόλη μου», τον Ημι-μαραθώνιο Αγώνα Δρόμου «WEST RUN», το θερινό πρόγραμμα του CAMP, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Τέχνη πάει Σχολείο» κ.ά.. Παράλληλα, ανακαινίσαμε πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και τις εξοπλίσαμε με υλικο-τεχνικό εξοπλισμό, φωτισμό και ευκρινή σήμανση.  Έτσι, προσφέραμε στους κατοίκους της πόλης μας το πλήρως ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» και το επίσης πλήρως ανακαινισμένο κτήριο της «Δημοτικής Φιλαρμονικής».  Επιπλέον, όλοι οι αθλητικοί χώροι του δήμου μας εντάχθηκαν στην πλατφόρμα του καινοτόμου προγράμματος «Πέλοπας» της Γ.Γ.Α. με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους, την εποικοδομητική χρήση τους σε διάφορα προγράμματα και την αναβάθμισή τους μέσω κρατικής χρηματοδότησης.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη ή η πιο συγκινητική στιγμή σας την τετραετία που προηγήθηκε;

Οι πιο δύσκολοι ήταν οι πρώτοι μήνες που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως αντιδήμαρχος και ενημερώθηκα από τους συνεργάτες μου και τους δημότες για τα προβλήματα που υπήρχαν, πρωτίστως λόγω έλλειψης ανθρώπινων και υλικών πόρων. Ωστόσο, με σταθερό προσανατολισμό, με επιμονή και παρά τις ελλείψεις πετύχαμε τον εξορθολογισμό των πολιτιστικών και των αθλητικών τμημάτων, στοχεύοντας στη βέλτιστη εκπαιδευτική διαδικασία. Αναπτύχθηκαν εξήντα και πλέον νέα τμήματα και αναβαθμίστηκαν παλαιότερα. Κι όλα τούτα με βάση τα σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας και με σεβασμό όχι μόνο απέναντι στο παιδί, τον έφηβο, τον νέο, τον ενήλικα, τον γονιό, αλλά και στην τρίτη ηλικία. Επίσης, μεριμνώντας για τους σπουδαστές μας και ακολουθώντας τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, ενεργοποιήσαμε τον θεσμό των Υποτροφιών στο Δημοτικό Ωδείο. Οι πιο συγκινητικές στιγμές της τετραετίας μου ήταν εκείνες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, αλλά και άτομα Α.Μ.Ε.Α. Και βέβαια, ιδιαίτερα υπερήφανος και βαθιά συγκινημένος αισθάνομαι με τη δημιουργία της ομάδας των «Special Olympics».

ilias_apostolou_agioi_anargyroi_kamatero_tsirbas_antidimarxos_politismou_athlitismoy4s

Συζητάτε με τον δήμαρχο και σε πιο προσωπικό επίπεδο; Ποιες είναι οι αγωνίες του, αλλά και το όραμά του για την πόλη σας;

Με τον δήμαρχο έχουμε καθημερινή επαφή και οι συζητήσεις μας αφορούν κυρίως θέματα που αφορούν τον δήμο. Οι αγωνίες του είναι συνεχείς και το όραμά του για την πόλη πολυδιάστατο. Από τη στενότατη μεταξύ μας επικοινωνία μπορώ να σας μεταφέρω και να σας διαβεβαιώσω πώς οι ιδέες του έχουν μόνιμο παρονομαστή  τις ανάγκες των δημοτών μας. Αφουγκραζόμενοι δε αυτές τις ανάγκες γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης σύγχρονης δανειστικής δημοτικής βιβλιοθήκης, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη και θα ανοίξει τις πόρτες της στις 25 Σεπτεμβρίου. Συγχρόνως, δημιουργήσαμε και το πρώτο Πολιτιστικό-Αθλητικό Κέντρο στη δημοτική κοινότητα του Καματερού, επί της Λεωφόρου Φυλής, με έναρξη τμημάτων στις 15 Σεπτεμβρίου.

“Οι αγωνίες του Δημάρχου είναι συνεχείς και το όραμά του για την πόλη πολυδιάστατο”.

ilias_apostolou_agioi_anargyroi_kamatero_tsirbas_antidimarxos_politismou_athlitismoy2

Είστε ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, αλλά και άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης με πολλά καθήκοντα και ευθύνες. Ταυτόχρονα είστε και σύζυγος και μπαμπάς δύο εφήβων. Έχετε βρει τον τρόπο να κρατάτε τις ισορροπίες;

Η ενασχόληση μου με τα κοινά και ταυτόχρονα, με τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα να λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η οικογένεια μου έρχεται δεύτερη. Πάντα βρίσκουμε χρόνο γι’ αυτά που αγαπάμε. Εξάλλου, όταν υπάρχει θέληση μπορείς να καταφέρεις πολλά, όσο απαιτητικά κι αν είναι τα δεδομένα και οι συνθήκες.

Ακούτε τα έφηβα παιδιά σας και τον κύκλο τους; Γνωρίζετε και καταλαβαίνετε την κουλτούρα των σημερινών νέων;

Ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού ασχολούμαι με όλες τις ηλικίες. Τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του δήμου μας αριθμούν πάνω από 2.000 εγγραφές ετησίως. Αυτό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων έχω συχνή επαφή με τα παιδιά και τους νέους και βρίσκομαι σε διαρκή τριβή με την κουλτούρα της σημερινής νεολαίας. Ταυτόχρονα, όμως, συζητάω και με τα δικά μου παιδιά και ακούω τη γνώμη τους. Προσπαθώ να αφουγκραστώ και να κατανοήσω τα θέλω και τις επιθυμίες της ηλικίας τους. Χειροπιαστό παράδειγμα και αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας μας ήταν και η δημιουργία του βίντεο για το «WEST RUN», όπου οι ιδέες τους αποτέλεσαν τον πυρήνα του.

ilias_apostolou_agioi_anargyroi_kamatero_tsirbas_antidimarxos_politismou_athlitismoy3

Τι θέλετε να καταφέρετε αν επανεκλεγείτε, τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας. Ξεκινήσαμε μία τεράστια προσπάθεια αναγέννησης της πόλης μας σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, σε κάθε πτυχή της ζωής της, μέσα σε όλες τις γειτονιές μας. Ακολουθώντας το όραμα του δημάρχου, συμμετέχουμε όλοι μαζί, προκειμένου να καταστήσουμε τον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού μία σύγχρονη ευρωπαϊκή και βιώσιμη πόλη.

 Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να είναι υπέρ του «ευ ζην» και του «ζην δημιουργικά» μέσα σε μία βιώσιμη πόλη!

Σκιαγραφήστε μου πώς φαντάζεστε στο μέλλον το πρόσωπο του δήμου σας ως προς τον πολιτισμό και τον αθλητισμό;

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός του δήμου μας πρέπει να είναι υπέρ του «ευ ζην» και του «ζην δημιουργικά» μέσα σε μία βιώσιμη πόλη. Πιστεύω πως το έργο μου βοήθησε σε αυτό, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για το μέλλον. Σκοπός μας είναι να εξακολουθήσουμε να κινούμαστε στον δρόμο της εξωστρέφειας με τις πολυποίκιλες συνεργασίες και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με την Περιφέρεια Αττικής, με δημοτικές υπηρεσίες, συλλόγους, σωματεία, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες, με κοινωνικούς και εθελοντικούς φορείς. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνέχιση της παρουσίας μας στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέσω των πολιτιστικών συνεργασιών με τον φορέα διαχείρισής του και την Περιφέρεια, καταφέραμε και το αναδείξαμε. Τέλος, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την επιτυχημένη συμμετοχή και συνέργεια με δίκτυα και ευρωπαϊκά προγράμματα, προβάλλοντας παράλληλα τα σημαντικά τοπόσημα και μνημεία της πόλης μας,  όπως την Ελιά του Πεισίστρατου, τις εκκλησίες και τα θέατρα και την ακρογωνιαίας σημασίας παρουσία των τρένων στην καθημερινότητα των κατοίκων («Βιώσιμες Πόλεις», «Δίκτυο sdg17-Greece», «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europe for citizens», «Time 4 Eu», «Think global act local» κ.ά.). Θεωρώ πως στην εποχή μας είναι ιδιαιτέρα σημαντική η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δυναμική παρουσία μας στο εξωτερικό, καθώς έτσι επιτυγχάνουμε την εξωστρέφεια του δήμου μας.

ilias_apostolou_agioi_anargyroi_kamatero_tsirbas_antidimarxos_politismou_athlitismoy_1

Διαβάστε ακόμη:

Greeks on Top: Οι 5 Έλληνες που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here