Μάθετε τα 10 μυστικά της Μυκόνου!

Είναι το νησί των αντιθέσεων! Και θα σας το αποδείξουμε με τις παρακάτω προτάσεις μας για μια… εναλλακτική παραμονή στη Μύκονο!

Αν «σβήσετε» τα φώτα από τα πάρτι και τα μοδάτα μαγαζιά της Μυκόνου θα γνωρίσετε ένα άλλο νησί που σας προσφέρει εξίσου μεγάλες και μοναδικές εμπειρίες που σας τις αποκαλύπτουμε μία προς μία!

1. Τα παλιά μεταλλεία της Μυκόνου

Εγκαταλελειμμένα αλλά μαγευτικά, τα παλιά μεταλλεία της Μυκόνου στα βορειοανατολικά του νησιού στέκουν για να θυμίζουν την ιστορία τους όταν οι μεταλλωρύχοι έκαναν εξορύξεις βαρίτη από το 1956 ως το 1986. Επίσης, μπορεί να συναντήσετε και τη γνωστή μυκονιάτικη σαύρα, ένα ιδιαίτερο είδος της τοπικής πανίδας!

2. Historic shipwrecks!

Η Μύκονος είναι ιδιαίτερο νησί για όσους αγαπούν τις καταδύσεις καθώς δύο ναυάγια παραμένουν σχεδόν ανέπαφα στο βυθό της και είναι ιδανικά για εξερεύνηση. Το πρώτο είναι το «Άννα ΙΙ», φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε το 1995 πολύ κοντά στην παραλία της Λιάς. «Ξεκουράζεται» σε βάθος 20 έως 30 μέτρων. Το άλλο είναι το «Πελοπόννησος», που βυθίστηκε το 1926, στη βορειοανατολική πλευρά της Μυκόνου, δίπλα σε έναν ύφαλο στην ανοιχτή θάλασσα. Είναι κομμένο στα δύο και προσφέρεται για πιο έμπειρους δύτες, λόγω των καιρικών συνθηκών και του βάθους, που φτάνει τα 55 μέτρα.

3. Καταδύσεις

Ιδανικός για καταδύσεις είναι ο ύφαλος της Καλαφακιώνας στο Καλό Λιβάδι. Μάλιστα θα συναντήσετε το μεσογειακό μπαρακούντα (Sphyraena sphyraena), καθώς και μια πληθώρα άλλων ειδών υποθαλάσσιας ζωής. Υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα καταδύσεων στη Μύκονο που οργανώνουν καταδύσεις σε διάφορα σημεία του νησιού και μπορείτε να αποταθείτε σε αυτά.

4. Οι σπηλιές στο Τραγονήσι

Το Τραγονήσι, γνωστό και ως Δραγονήσι, βρίσκεται περίπου ένα μίλι από τη βορειοανατολική ακτή της Μυκόνου. Προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο της φώκιας monachus-monachus, το Τραγονήσι είναι μία πανέμορφη μικρή βραχονησίδα με ένα μοναδικό σύστημα σπηλιών και σπηλαίων. Ακολουθήστε το μονοπάτι για την Παναγίτσα, ένα μικρό ξωκλήσι γαντζωμένο στο βράχο, όπου μία φορά το χρόνο γίνεται ένα πανηγύρι μόνο για άντρες!

5. Το νησί του Μπάου

Άλλη μία βραχονησίδα στη Μύκονο, αυτή του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται πολύ κοντά στον Κάβο του Διακόφτη, στα δυτικά της Χώρας. Πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται και νησί του Μπάου, διατηρώντας το όνομα του Μυκονιάτη πειρατή και αγωνιστή των Ορλωφικών Γεώργιου Μπάου.

6. Παραδοσιακά προϊόντα

Η Μύκονος είναι ονομαστή για την κοπανιστή της, ένα τυρί με πιπεράτη γεύση, αλλά και για άλλα τοπικά προϊόντα, όπως τα λιαστά μυκονιάτικα λουκάνικα με αρωματικά χόρτα, τη λούζα που προέρχεται από το φιλέτο του χοίρου, αλλά και τα γλυκά της, με πρώτα τα αμυγδαλωτά. Μια επίσκεψη στο Τυροκομείο Μυκόνου στη θέση Παλιόκαστρο στην Άνω Μέρα είναι απαραίτητη για προμήθειες!

Λούζα Μυκόνου
Λούζα Μυκόνου

7. Αγροτουρισμός

Εάν σας αρέσει ο αγροτουρισμός, το οικολογικό αγρόκτημα «Μυκόνου Βίωμα» θα σας προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία με γευσιγνωσίες κρασιών και τοπικών προϊόντων, αλλά και ξεναγήσεις στο αγρόκτημα και στον αμπελώνα που βρίσκεται στη θέση Μάου στην Άνω Μερά.

8. Η λαϊκή αγορά Πάγκα

Μια διαφορετική λαϊκή αγορά στήνεται στο Γιαλό της Μυκόνου τις πρώτες πρωινές ώρες. Η λεγόμενη «πάγκα», δηλαδή πάγκοι που γεμίζουν φρέσκα ψάρια και καφάσια με ντόπια προϊόντα από τα περιβόλια, στήνεται προκειμένου οι ντόπιοι αγοραστές να κάνουν τις προμήθειές τους. Πριν καν ξυπνήσουν οι ξενύχτηδες, οι πάγκοι θα έχουν καθαριστεί και μόνο όσοι κυκλοφορούν τα ξημερώματα στο Γιαλό έχουν την ευκαιρία να δουν την Πάγκα!

9. Ο φούρνος του Γιώρα

Βρίσκεται στη γειτονιά Λάκκα και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία  φούρνος της Μυκόνου. Βρίσκεται στο σοκάκι Ιγνάτιου Μπασιούλα και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακά ψηλό πέτρινο κτίριο με χοντρούς τοίχους και  ξύλινα δοκάρια για ταβάνι, που όμως επειδή είναι υπόγειο δεν φαίνεται από πουθενά. Στην καρδιά του φούρνου βρίσκονται το ζυμωτήριο και ο ξυλόφουρνος που λειτουργεί ακόμα  με φρύγανα και με ξύλα.

10. Η παραλία της Μερχιάς

Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από την Άνω Μερά. Είναι σχετικά δύσβατη στην προσέγγισή της καθώς ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής είναι χωματόδρομος, με κάποια σημεία του αρκετά δύσκολα. Η παραλία έχει ψιλή άμμο, βαθιά καθαρά νερά, ενώ υπάρχουν και μερικά αρμυρίκια που μπορούν να σας προσφέρουν σκιά. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα, όπως νερό και φαγητό. Εάν βρεθείτε στη Μερχιά, αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στην παραλία Τραγόμαντρα που βρίσκεται δεξιά της.

Διαβάστε επίσης:

Bραβεία TripAdvisor 2018: Oι ελληνικές παραλίες που λατρεύονται παγκοσμίως!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here