Νεογέννητα (0 -1 χρονών): Οι πρώτοι μήνες της ζωής του

Είτε είστε νέοι γονείς είτε όχι, πάντοτε ένα νέο µωρό στο σπίτι θα φέρει αλλαγή στην καθηµερινότητα σας ενώ θα πρέπει να έρθετε αντιµέτωποι µε θέµατα που µέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί ποτέ. 

Το «δίληµµα» της πιπίλας

Πολλές απόψεις ακούγονται σχετικά µε το αν θα πρέπει ή όχι τα µωρά να χρησιµοποιούν πιπίλα και ένας από τους δηµοφιλέστερους µύθους είναι πως αυτή ευθύνεται για το στράβωµα ή την κακή ανάπτυξη των δοντιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που ν’ αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, αλλά ακόµη και αν υπάρχει όντως συσχέτιση, µην ξεχνάτε ότι πρόκειται για τα πρώτα δόντια του παιδιού που σύντοµα θ’ αλλάξουν. Εποµένως, µην ενοχοποιείτε τη χρήση της πιπίλας µιας και έχει ευεργετικά αποτελέσµατα στην ψυχολογία του µωρού, σε περιπτώσεις που πεινάει και δεν είναι δυνατόν να τραφεί άµεσα ή ακόµη και σαν παρηγοριά για πιο γρήγορο ύπνο. 

Κανόνες για σωστή χρήση της πιπίλας 

  • Πλένετε τουλάχιστον τρεις φορές µέσα στην ηµέρα την πιπίλα µε ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλύνετε καλά για ν’ αποµακρύνετε τυχόν υπολείµµατα σαπουνιού.
  • Πάντα ν’ αποστειρώνετε καλά την πιπίλα πριν τη δώσετε στο µωρό σας για να αποµακρυνθούν όλα τα µικρόβια που ενδεχοµένως να έχουν µαζευτεί στη θηλή.
  • Να έχετε ειδική πιάστρα για την πιπίλα του µωρού προκειµένου να µην πέφτει από το στόµα του και να µη γεµίζει παθογόνους µικροοργανισµούς.

Ακµή στη βρεφική ηλικία

Αν παρατηρήσετε ακµή στο δερµατάκι του νεογέννητου µωρού σας, µη σας πιάσει πανικός. Η βρεφική ακµή είναι ένα συχνό φαινόµενο σε αυτό το στάδιο της ζωής του, που αντιµετωπίζεται πανεύκολα!

Πώς προκαλείται;
Παρόλο που, όπως και στην εφηβική ακµή, δεν υπάρχουν σαφή αίτια για την εµφάνισή της, επιστήµονες πιστεύουν ότι οφείλεται στις µητρικές ορµόνες που µεταβιβάζονται στο µωρό κατά την τελευταία περίοδο της κύησης. Πιθανότητες υπάρχουν επίσης, να προκαλείται από τη λήψη φαρµάκων κατά το θηλασµό, καθώς και από διάφορα προϊόντα περιποίησης της επιδερµίδας, ειδικά στην περίπτωση που αυτά είναι λιπαρά και φράσουν τους πόρους. 

Που εµφανίζεται;
Τα συµπτώµατα της ακµής, όπως τα σπυράκια, η ερυθρότητα και ο ερεθισµός στο δέρµα, συνήθως εµφανίζονται στα µάγουλα, το πιγούνι, το µέτωπο ακόµη και στην πλάτη, ενώ είναι πιο πιθανό να γίνουν εντονότερα όταν υπάρχει υγρασία στο δέρµα του µωρού, όπως στην περίπτωση που είναι ιδρωµένο ή βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η περιοχή γύρω από το στόµα συχνά εµφανίζει το µεγαλύτερο ερεθισµό, µιας και υγραίνεται από τα σάλια του µωρού.

Τι µπορώ να κάνω;
Η βρεφική ακµή διαρκεί συνήθως για µερικές εβδοµάδες, µπορεί όµως, να χρειαστούν και µήνες µέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα συµπτώµατα. ∆ε δηµιουργεί προβλήµατα στο µωρό σας και τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται από µόνη της, χωρίς ιατρική συνταγή. 

  • Για γρηγορότερα αποτελέσµατα µπορείτε να πλένετε απαλά το πρόσωπο του µωρού µε ειδικό ήπιο σαπούνι από το φαρµακείο, µια φορά την ηµέρα και σιγουρευτείτε ότι σκουπίσατε καλά το προσωπάκι του, ώστε να µην υπάρχει υγρασία που ενδεχοµένως να εντείνει τα συµπτώµατα.
  • Μην τρίβετε το δέρµα του βρέφους και φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια όταν έρχεστε σε επαφή µαζί του, ώστε να αποφευχθούν τυχόν  µολύνσεις.
  • Μη βάζετε λοσιόν και άλλα προϊόντα περιποίησης που ενδείκνυνται για λιπαρό δέρµα στο µωρό, διότι δεν είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν τα επιθυµητά αποτελέσµατα, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος εµφάνισης αλλεργικών συµπτωµάτων.

Βγάζει δοντάκια;

Όταν το µωρό σας φτάσει τους 4 ή 6 µήνες ζωής είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ενδείξεις που σηµατοδοτούν το γεγονός πως το µικρό σας ετοιµάζεται να βγάλει τα πρώτα του δοντάκια! Αν και η πλειοψηφία των νηπίων δεν φαίνεται να υποφέρει σε µεγάλο βαθµό από τη διαδικασία αυτή, πολλές φορές αρκετά µωρά εµφανίζουν συµπτώµατα πόνου και έντονων ενοχλήσεων στην περιοχή των ούλων. Τα συµπτώµατα που καταγράφονται σε συχνότερη βάση είναι τα εξής: 

Παρουσία µεγάλων ποσοτήτων σιέλου
Αν το µωρό ετοιµάζεται να βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, πολύ πιθανό να εντοπίσετε µεγάλη ποσότητα σάλιου στο πιγουνάκι του.

Φλεγµονή στα ούλα
Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώµα των ούλων και ερεθισµό στην περιοχή, φαινόµενο που, πλην εξαιρέσεων, είναι φυσιολογικό. Θα δείτε επίσης, το µωρό σας να δαγκώνει διάφορα πράγµατα για ν’ ανακουφιστεί. 

Πυρετός
Αν και όχι συχνή, η εµφάνιση πυρετού είναι πιθανή την περίοδο αυτή και συνήθως προκαλείται από την έντονη φλεγµονή ούλων. 

Αλλαγή στη συµπεριφορά
Μπορεί να εντοπίσετε αλλαγές στη συµπεριφορά του, όπως το να είναι δύστροπο, να µην έχει πολλή όρεξη ή να δυσκολεύεται να κοιµηθεί λόγω πόνου.

Μπορώ να κάνω κάτι;

  • Προµηθευτείτε τα ειδικά λαστιχένια παιχνίδια και τοποθετήστε τα στο ψυγείο πριν τα δώσετε στο µωρό σας, καθώς η χαµηλή θερµοκρασία θ’ απαλύνει τον πόνο. 
  • Συµβουλευτείτε τον παιδίατρο για την χρήση φαρµακευτικών προϊόντων που ενδείκνυνται για την ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών.
  • Η πιπίλα θα ηρεµήσει το µωρό σας και θα το βοηθήσει να καταπίνει τα σάλια που δηµιουργούνται από τον πόνο.

Παιχνίδι µε το µωρό!

∆ώστε στο µωρό σας τ’ απαραίτητα ερεθίσµατα µε το περιβάλλον µέσα από παιχνιδιάρικες δραστηριότητες που αφενός θα λατρέψει, αφετέρου θα σας φέρει πιο κοντά µαζί του. Ξεκινήστε δίνοντάς του απλά αντικείµενα µε έντονα χρώµατα που θα του κεντρίσουν την προσοχή, όπως µια πλαστική µπάλα ή κάποιο κουκλάκι, ενώ καλή επιλογή είναι και τα κρεµαστά παιχνίδια που όλα τα µωρά αγαπούν. Μετά τους έξι µήνες µπορείτε να φέρετε το µικρό σας σε επαφή µε τα πρώτα του διαδραστικά παιχνιδάκια, µε κουµπάκια που παίζουν µουσική και πολλά ακόµη που ενδείκνυνται για την ηλικία του. Βεβαίως, να παίζετε και εσείς οι ίδιοι µαζί του, µε απαλές κινήσεις και τραγούδια που θα ηρεµήσουν το µωρό σας δίνοντας του την αίσθηση της ασφάλειας. 

Baby Swimming

Το µωρό σας, από την ηλικία κιόλας των 6 µηνών, µπορεί να ξεκινήσει µαθήµατα κολύµβησης, µέσα από ειδικά σεµινάρια που θα το βοηθήσουν να εξοικειωθεί κατευθείαν µε το νερό και ν’ απολαύσει αξέχαστες στιγµές χαράς και διασκέδασης! Συνοδέψτε το µικρό σας στα µαθήµατα που πραγµατοποιούνται σε µικρές πισίνες, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και µε τη βοήθεια εξειδικευµένων καθοδηγητών µυήστε το στο υγρό στοιχείο, όπου µπορεί να µάθει να κρατάει την αναπνοή του µε το κεφάλι στο νερό και να επιπλέει σε ύπτια στάση. Το baby swimming έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ψυχική ισορροπία των µωρών, µιας και πραγµατοποιούν µια µορφή ευχάριστης δραστηριότητας παρέα µε το αγαπηµένο τους πρόσωπο, ενώ το γεγονός πως δεν έχουν την αίσθηση του φόβου θα τα κάνει να µάθουν γρήγορα να κολυµπάνε αποκτώντας έτσι την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται. Γι’ αυτό µη διστάζετε να ξεκινήσετε τα µαθήµατα και να χαρίσετε στο µικρό σας όλα τα οφέλη που προσδίδει αυτή διασκεδαστική φυσική άσκηση!

Διαβάστε επίσης:

Παρακολούθηση εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να κάνετε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here