Εσείς είχατε παρατηρήσει αυτές τις λεπτομέρειες;

Αυτή η εικόνα από το παλιό αναγνωστικό του δημοτικού σίγουρα την έχετε ξαναδεί. Σε κάποιους μάλιστα ίσως να ξυπνήσει σχολικές αναμνήσεις. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα μάθημα… σημειολογίας!

 

lifemagazinegr_eikona_paliou_anagnostikou_2

Η παραπάνω εικόνα σας είναι σίγουρα οικεία. Οι παλιότεροι θα αναγνωρίσετε σε αυτήν το παλιό σας αναγνωστικό, αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν ακόμη υπήρχε το πολυτονικό σύστημα στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει εντύπωση, όμως, είναι οι λεπτομέρειες. Ως γνωστόν, τα βιβλία της ελληνικής γλώσσας συνήθως αντικατοπτρίζουν “στερεότυπα” της εποχής που είναι οικεία στα παιδιά ώστε με αυτόν τον τρόπο να μαθαίνουν πιο εύκολα. Η συγκεκριμένη εικόνα του αναγνωστικού αναφέρεται στην οικογένεια. Όχι όμως μια οποιαδήποτε οικογένεια, αλλά εκείνη αρκετών δεκαετίων πίσω. Και εδώ έρχονται οι λεπτομέρειες που σας λέγαμε, στις οποίες δεν πολυδώσατε ποτέ σημασία! Για παρατηρήστε καλύτερα και θα προσέξετε τα εξής:

lifemagazinegr_eikona_paliou_anagnostikou_1

  1. Στο τραπέζι είναι σερβριρισμένα ψάρια, πράγμα που σήμερα θα μας έκανε εντύπωση καθώς είναι πιο εντυπωσιακά τα μπέργκερ ή το κρέας.
  2. Μαζί κάθεται στο τραπέζι η γιαγιά με μαντήλι και γυαλάκια, πράγμα που σήμερα ξενίζει, αφενός σαν εικόνα (αυτές οι γιαγιάδες βρίσκονται συνήθως στα χωριά) και αφετέρου διότι σπάνια η γιαγιά ζει στο σπίτι με την υπόλοιπη οικογένεια.
  3. Ο πατέρας φοράει γραβάτα θέλοντας να δώσει ένα ύφος σοβαρότητας στο οικογενειακό τραπέζι.
  4. Τα παιδιά είναι 4, αριθμός που σήμερα δεν απαντάται εύκολα στις οικογένειες.
  5. Κανείς εκτός από τον πατέρα δεν έχει ξεκινήσει να τρώει μέχρι να σερβριριστεί και η μητέρα και να καθίσει για φαγητό.

Είναι αυτό που λέμε “οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά”!

Διαβάστε ακόμη:

Δεν φαντάζεστε τι είναι αυτό που βλέπετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here