Πώς να προστατέψετε το παιδί σας εκτός σπιτιού!

Ο µεγαλύτερος φόβος ενός γονιού (πέρα από την ασθένεια) είναι φυσικά, να µη χαθεί το παιδί του. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και αποταθήκαµε στον κατάλληλο άνθρωπο για να μας τους εξηγήσει!

Ο κ. Χρυσόστοµος Αγγελόπουλος, απόστρατος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ., εντεταλµένος δηµοτικός σύµβουλος του ∆ήµου Αλίµου για την προστασία του πολίτη και υπεύθυνος της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας Αλίµου, µε µεγάλο έργο στον τοµέα της ασφάλειας των πολιτών είναι ο άνθρωπος που θα μας πει τι πρέπει να προσέχουμε!

Ποια είναι η βασική συµβουλή που θα δίνατε σε ένα γονιό σχετικά µε την ασφάλεια του παιδιού του εκτός σπιτιού;
Το παιδί του να έχει επιλεγµένη παρέα, να συναναστρέφεται δηλαδή µε άτοµα που δεν έχουν παραβατική συµπεριφορά, να µη συχνάζει σε κακόφηµες περιοχές και στέκια όπου µπορεί να γίνονται επεισόδια ή φασαρίες, να µην αργεί να επιστρέψει στο σπίτι και πάντα να κινείται όπου υπάρχει κόσµος και φωτισµός. 

Ποια πιστεύετε ότι είναι σήµερα η µεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιµετωπίσει ένας γονιός προσπαθώντας να προστατεύσει το παιδί του από εξωτερικούς κινδύνους;
Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η µεγαλύτερη, όµως, είναι ο γονιός να έχει διαρκή και ουσιαστική επαφή µε το παιδί του ώστε να µπορεί να αναγνωρίζει άµεσα τα προβλήµατα και τους κινδύνους που µπορεί να ανακύψουν ανά πάσα στιγµή, π.χ. χρήση ναρκωτικών, παρέες που έχουν παραβατική συµπεριφορά (δηλαδή παρέες µε άτοµα που µπορεί να κάνουν κλοπές, ταραχοποιούς, οπαδούς οµάδων) κ.ά.

lifemagazinegr_prosoxi_stous_agnostous

Το καλοκαίρι σηµαίνει διακοπές για γονείς και παιδιά. Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς σε σχέση µε την ασφάλεια των παιδιών τους στις διακοπές: α) αν είναι µέχρι 4 ετών, β) αν είναι µεταξύ 5 και 10 ετών και γ) µεγαλύτερα από 11 ετών; 

  • Αν τα παιδιά είναι µέχρι 4 ετών, οι γονείς πρέπει να είναι διαρκώς µαζί τους και να τα έχουν υπό την επίβλεψή τους.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά 5-10 ετών. Αν οι γονείς κάποια στιγµή είναι µακριά θα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη από το περιβάλλον τους, που όµως, να είναι ελεγχόµενο από τους γονείς ή να υπάρχουν στο χώρο άτοµα της απολύτου εµπιστοσύνης των γονιών.
  • Τα µεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να έχουν µαζί τους φορτισµένο κινητό τηλέφωνο, οι γονείς να γνωρίζουν πού πάει το παιδί τους και ποια άλλα παιδιά θα είναι µαζί του (των οποίων τους γονείς να γνωρίζουν). Επίσης, καλό είναι να έχουν µάθει στα παιδιά τους ότι σε περίπτωση που χαθούν πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια: από διερχόµενο περιπολικό/µοτοσυκλέτα της αστυνοµίας/πεζή περιπολία -και όχι από κάποιον τυχαίο περαστικό!- ή από κάποιον καταστηµατάρχη της περιοχής ή καλώντας το 100 από το κινητό τους λέγοντας πού βρίσκονται. Τέλος, θα πρέπει να συµβουλέψουν το παιδί να βρίσκεται σε σηµείο µε επαρκή φωτισµό, όπου συχνάζει αρκετός κόσµος, για την καλύτερη ασφάλειά του.

lifemagazinegr_paidi_xathike

Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας γονιός όταν αντιληφθεί ότι χάθηκε το παιδί του ενώ παραθερίζει; Τι ενέργειες πρέπει να κάνει;
Καταρχάς να διατηρήσει την ψυχραιµία του. Να ενηµερώσει αµέσως την Αστυνοµία, βοηθώντας την ως προς τα εξής: να δώσει τα χαρακτηριστικά του παιδιού, τι ρούχα φόραγε όταν χάθηκε, τις συνήθειες του παιδιού (όταν έβγαινε από το σπίτι που πήγαινε συνήθως ή πού του άρεσε να πηγαίνει). Ακόµη µε ποια παρέα είχε βγει το παιδί (εάν είναι σε ηλικία να βγαίνει µόνο του) και να αναζητηθούν και οι άλλοι γονείς µε τα παιδιά των οποίων έκανε παρέα το παιδί που χάθηκε, για τυχόν πληροφορίες. 

Διαβάστε επίσης:

Να γιατί τα δεύτερα παιδιά κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here