Πώς θα κρατήσει για πάντα ο έρωτας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν!

Και δε µιλάµε µόνο για τον έρωτα, αλλά και για το γάµο! Κάναµε έρευνα σε άπειρες σελίδες, µιλήσαµε για ώρες µε διάφορους ανθρώπους για αυτό το «για πάντα» που τόσο µας ταλανίζει σε έναν τόσο εφήµερο κόσµο και βγάλαµε ένα και µοναδικό συµπέρασµα: πέρα από κάθε συµβουλή ή «συνταγή», αυτό στο οποίο συµφωνούν όλοι οι ειδικοί, σύµβουλοι γάµου, σχέσεων, ειδήµονες και µη είναι ότι έρωτας και ο γάµος θέλουν «δουλειά»!

lifemagazinegr_couple-in-love

Ειδικά δε εάν υπάρχουν και παιδιά, χρειάζεται ακόµη µεγαλύτερη προσπάθεια για να µείνει το ζευγάρι πραγµατικά ενωµένο. Και επειδή σίγουρα αναζητάτε κάποιες συµβουλές, σταχυολογήσαµε µερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις ειδικών, όπως συµβούλων γάµου, συγγραφέων βιβλίων για τις σχέσεις κ.ο.κ.

Ο David Waters (σύµβουλος γάµου και καθηγητής στο “The School of Life”, έναν παγκόσµιο οργανισµό για την προώθηση της συναισθηµατικής νοηµοσύνης) προτείνει να αφηνόµαστε ελεύθεροι στη σχέση µας ακόµα και όταν αισθανόµαστε ευάλωτοι. Συνήθως στις σχέσεις µας είµαστε επιφυλακτικοί, είτε διότι έχουµε πληγωθεί στο παρελθόν είτε διότι έχουµε θέµατα εµπιστοσύνης. Και όµως, ο Waters ισχυρίζεται ότι µέσα από τις ατέλειες, τους φόβους και τα άγχη µας που θα αποκαλύψουµε στον άλλον θα µπορέσουµε να αναπτύξουµε έναν ισχυρό και διαρκή δεσµό. Από την άλλη, ο Waters προτείνει να µάθουµε να περνάµε χρόνο και µε τον εαυτό µας κάνοντας πράγµατα που µας ευχαριστούν, όπως κάποιο χόµπι. Έτσι θα επιστρέφουµε πιο ανανεωµένοι στη σχέση µας.

Η Judy Ford (ψυχοθεραπεύτρια, σύµβουλος και συγγραφέας του βιβλίου “Every Day Love: The Delicate Art of Caring for Each Other”) προτείνει να είµαστε ανοιχτοί στις αλλαγές και στις εκπλήξεις. Επειδή οι άνθρωποι είµαστε δυναµικά όντα που εξελισσόµαστε είναι λογικό µε την πάροδο των χρόνων να αλλάζουµε επιθυµίες, απόψεις και ανάγκες. Πρέπει τα ζευγάρια, εποµένως, να είναι ευέλικτα. Επιπλέον κάνει µία πολύ καίρια παρατήρηση: ανακαλύπτουµε το πραγµατικό νόηµα της αγάπης όταν δεν είµαστε καλά, στις δυσκολίες, τις αναποδιές, στην κούραση. Η ευγενική και υποστηρικτική συµπεριφορά των συντρόφων σε αυτές τις φάσεις είναι η εγγύηση για µια µακροχρόνια σχέση.

Η Irma Kurtz, διάσηµη συγγραφέας και δηµοσιογράφος που επί 45 χρόνια διατηρεί την ίδια στήλη στο αµερικανικό Cosmopolitan, δίνοντας απαντήσεις και συµβουλές σχέσεων στους αναγνώστες, έχει µερικές πολύ καλές προτάσεις. Πρώτα από όλα προτείνει να ξεχνάµε για λίγο τα προβλήµατα και να γελάµε µε το έτερον ήµισυ καθώς το γέλιο είναι σαν το καλό σεξ. Επιπλέον τονίζει τη σηµασία του να ακούµε πραγµατικά τον άλλον και να τον αφήνουµε να εκφραστεί πριν βγάλουµε συµπεράσµατα αντί να τσιρίζουµε και οι δύο µαζί, καλύπτοντας ο ένας τον άλλον. Τέλος θεωρεί πολύ σηµαντικό, αλλά πάντα δύσκολο στην πράξη, το ζευγάρι να περνάει χρόνο χωρίς τα παιδιά του, ώστε οι σύντροφοι να θυµούνται λίγο και πώς ήταν πριν, αλλά και γιατί είναι µαζί.

Για το τέλος αφήσαµε την Kate Figes, συγγραφέα των βιβλίων “Couples: How We Make Love Last” και “Our Cheating Hearts: Love and Loyalty, Lust and Lies”. Η κυρία Figes πολύ σωστά επισηµαίνει ότι δεν πρέπει να περιµένουµε από τον άλλον να είναι ο ίδιος πάντα, όπως επίσης θεωρεί γελοίο το µύθο περί αδελφής ψυχής. Κατά την άποψή της, µια καλή σχέση έχει να κάνει µε το πώς το ζευγάρι χαράσσει στρατηγική για τις διαφορές του από την πολιτική µέχρι το µεγάλωµα των παιδιών, ενώ θεωρεί ότι αυτές οι διαφορές κάνουν ενδιαφέρουσα τη ζωή. Θέτει επίσης µία πολύ σηµαντική παράµετρο: πρέπει να δεχτούµε ότι υπάρχουν αλλαγές και στο σεξ σε ένα ζευγάρι.

Σε µια µακροχρόνια σχέση το σεξ αλλάζει ύφος, διάρκεια, ένταση και δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται στην τηλεόραση, µια στιγµή άκρατου πάθους και ερωτισµού. Ένα ζευγάρι µπορεί να έχει µια ευτυχισµένη σεξουαλική ζωή για χρόνια αρκεί να µάθει να χαλαρώνει και να απολαµβάνει κάθε είδους έκφραση της οικειότητας µεταξύ του. Τέλος, τονίζει ότι στους καβγάδες µας πρέπει να µην εξευτελίζουµε ή να γελοιοποιούµε τον άλλον, αλλά να µιλάµε µε ειλικρίνεια για το τι µας ενοχλεί και γιατί, ακόµη και αν η αλήθεια µας πληγώνει, καθώς η εµπιστοσύνη είναι η ουσία µιας καλής σχέσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here