Περπατώντας στα αρχαία του Αλίμου!

Πέντε γοητευτικές διαδρομές στην πόλη του Αλίμου περιλαμβάνονται στο καλαίσθητο βιβλίο – οδηγό που εξέδωσε ο Δήμος Αλίμου με τίτλο «Αρχαιολογικοί Περίπατοι στον Άλιμο» και παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου.

Μια ξεχωριστή έκδοση του Δήμου Αλίμου κάνει… πρεμιέρα με την παρουσίασή της τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96), στις 19:00. Πρόκειται για το βιβλίο «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ». Συγγραφέας του οδηγού η αρχαιολόγος κυρία Κωνσταντίνα Καζά – Παπαγεωργίου, που προτείνει περιπάτους άσκησης σώματος και νου στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της γενέτειρας του Θουκυδίδη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής καθώς και η συγγραφέας.

lifemagazinegr_vivlio_dimou_alimou_arxaiologikoi_peripatoi_ston_alimo (1) Ο οδηγός θα διανεμηθεί δωρεάν στους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια θα διανεμηθεί, επίσης δωρεάν, σε όλους τους μαθητές των σχολείων του Αλίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαιολόγος κυρία Καζά–Παπαγεωργίου είναι επίτιμη προϊσταμένη αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού και εργάστηκε πάνω από 28 χρόνια στην αρμόδια υπηρεσία που επόπτευε τις αρχαιότητες στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού.

Άλιμος: Ένας δήμος γεμάτος ιστορία!

lifemagazinegr_vivlio_dimou_alimou_arxaiologikoi_peripatoi_ston_alimo (2)
Το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου στον Άλιμο
Το βιβλίο αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο Άλιμος δεν είναι ένας τυχαίος δήμος αλλά από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο (περίπου στο 5000 π.Χ.) και χαρακτηρίζεται ως παραθαλάσσιος πρωτοελλαδικός οικισμός. Στην αρχαιότητα, ο Άλιμος ήταν γνωστός ως Δήμος Αλιμούντος της Λεοντίδος φυλής, και αποτελούσε παραλιακό δήμο στα περίχωρα των Αθηνών (το κλεινόν άστυ απείχε περίπου 35 στάδια, δηλαδη περίπου 6.600 μέτρα). Τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Άλιμο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστά στην αρχαιολογική κοινότητα, εντυπωσιακά αλλά ίσως όχι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα είναι εντυπωσιακά τα ερείπια του αμφιθεάτρου που ονομάζεται “Θέατρο Ευωνύμου”, με τετράγωνη ορχήστρα στη θέση Ευωνύμεια στο εσωτερικό του Αλίμου, όπου τοποθετείται η αρχαία ομώνυμη περιοχή. Επιπλέον, ο Δήμος Αλιμούντος είναι γνωστός ως πατρίδα του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδου.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο δήμαρχος Αλίμου ξέρει να εμπνέει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here