Pet Therapy: Όταν τα ζωάκια θεραπεύουν!

Η εναλλακτική θεραπεία µέσω ζώων ή αλλιώς pet therapy, ξεκίνησε από την Αµερική, πέρασε στην Ευρώπη και σήµερα έχει βρει πολλούς οπαδούς και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγµή στο εξωτερικό, σε πολλές κλινικές, νοσοκοµεία και ιδρύµατα «συχνάζουν» πολλά ζώα, τα οποία προσφέρουν ποικίλα οφέλη στους ανθρώπους.

Ο κτηνίατρος ∆ρ. Λάζαρος Καρανάσιος µας… συστήνει τα ζώα που θεραπεύουν!

Τι είναι το pet therapy;

Είναι µια συµπληρωµατική, εναλλακτική µορφή θεραπείας, η οποία βασίζεται στη χρήση κατοικίδιων και στη βοήθεια που µπορούν να προσφέρουν σε άτοµα µε αναπηρίες, ειδικές ανάγκες και διάφορες ασθένειες.

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa91

Ποια ζώα χρησιµοποιούνται;

Τα ζώα που χρησιµοποιούνται στην εναλλακτική θεραπεία είναι κυρίως ο σκύλος, η γάτα και τα κουνέλια. Όµως, και άλλα ζώα έχουν να προσφέρουν στον τοµέα αυτό, όπως ωδικά πτηνά, δελφίνια, άλογα, ψάρια, γουρούνια κ.ά.

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa1

Θεραπεία µέσω ζώων 

Χωρίζεται σε δυο κατηγορίες:

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa33

  1. Animal Assisted Therapy (AAT)/ Θεραπευτική Συντροφιά Ζώων. Τα ζώα σε αυτήν την κατηγορία είναι συνήθως κατοικίδια που διακρίνονται από ήπια ιδιοσυγκρασία και δεν χρειάζονται κάποια ειδική εκπαίδευση, απλά πρέπει να είναι ήρεµα και φιλικά προς τον άνθρωπο.

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwaa2

2. Animal Assisted Activities (AAA)/ Θεραπευτικές-Βοηθητικές ∆ραστηριότητες Ζώων. Τα ζώα αυτής της κατηγορίας είναι ειδικά εκπαιδευµένα, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριµένες καταστάσεις, όπως διάσωση ανθρώπων έπειτα από έκτακτες καταστάσεις, ανίχνευση υλικών (εκρηκτικοί µηχανισµοί, ναρκωτικά) και τέλος εξυπηρέτηση ανθρώπων µε ειδικές ανάγκες (τυφλοί, κινητικά ανάπηροι κ.ά.).

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa61

Κουνέλι

Το κουνέλι είναι ιδιαίτερα αγαπητό και οικείο στα παιδιά. Πρόκειται για ένα µικρό σε µέγεθος ζώο και παράλληλα ήρεµο, µε αποτέλεσµα η είσοδός του στο χώρο ενός νοσοκοµειακού κτιρίου να είναι εφικτή, αφού δε δηµιουργεί καµία αναστάτωση. Ταυτόχρονα, το µαλακό τρίχωµά του, επιτρέπει στα παιδιά να το χαϊδεύουν και εµπνέει µια ζεστασιά. Η πρωτοβουλία της κτηνιάτρου, κ. Κατερίνας Λουκάκη, να επιτρέψει την είσοδο ενός µικρού κουνελιού στο Ογκολογικό τµήµα του Νοσοκοµείου Παίδων Π & Α. Κυριακού, µε σκοπό να επηρεάσει µε θετικό τρόπο τη διάθεση των παιδιών και να διώξει το στρες, τον πόνο και να αυξήσει τα χαµόγελά τους, τη δικαίωσε πανηγυρικά. «Ο Κος Χνούδος κάνει τα παιδιά να θέλουν να έρθουν στο νοσοκοµείο να κάνουν τη θεραπεία τους!» αναφέρει ο καθηγητής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγλαΐα Κυριακού», κ. ∆ηµήτρης Καφετζής.

∆ελφίνια

Από την κατηγορία των ζώων που ωφελούν τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, σίγουρα δε θα µπορούσαν να λείπουν και τα αξιολάτρευτα δελφίνια. Η δελφινοθεραπεία ωφελεί άτοµα µε συναισθηµατικά και ψυχικά προβλήµατα, µε αναπηρίες, όπως σύνδροµο Down, αυτισµό, αλλά και άτοµα µε σοβαρές ιατρικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά. Η δελφινοθεραπεία βασίζεται στους υπερήχους που εκπέµπει το σόναρ που έχουν τα δελφίνια προς το νευρικό κεντρικό σύστηµα του ανθρώπου. Τα ηχητικά κύµατα των δελφινιών δηµιουργούν στο νερό µέσω µιας διαδικασίας, φυσαλίδες. Αυτές προσκρούουν στο ανθρώπινο σώµα και αυξάνουν τη θερµοκρασία του µε αποτέλεσµα τη µείωση του µυϊκού πόνου.

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa2

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των δελφινιών είναι ότι πολλές φορές µπορούν να εντοπίσουν το εκάστοτε ιατρικό προβλήµατα στο σώµα του ανθρώπου, χάρη στους υπερήχους που µοιάζουν µε τα σύγχρονα ιατρικά υπερηχογραφήµατα. Κατά καιρούς υπήρξαν µαρτυρίες πως τα δελφίνια έχουν αντιληφθεί ακόµη και προβλήµατα στην κύηση, αλλά και διάφορες κακοήθειες.

Σκύλος-οδηγός τυφλών

Το θέαµα του σκύλου-οδηγού στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισµένο και συνήθως ο κόσµος αντιδρά θετικά. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εκπαιδεύονται πιο συστηµατικά και στην Ελλάδα οι σκύλοι οδηγοί. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευφυή και άριστα εκπαιδευµένα ζώα που βοηθούν στην ασφαλέστερη και ευκολότερη µετακίνηση ατόµων µε απώλεια όρασης ή µε µειωµένη όραση.

Σκύλος-οδηγός κωφών

Ο σκύλος ανταποκρίνεται στους ήχους και ειδοποιεί τον κωφό, για παράδειγµα όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, το τηλέφωνο, το ξυπνητήρι κ.ά. αγγίζοντάς τον µε τη µύτη ή µε το πόδι. Έπειτα, οδηγεί τον κωφό στην πηγή του ήχου. Σε περίπτωση κινδύνου, ο σκύλος ξαπλώνει, ώστε να καταδείξει τον κίνδυνο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή τη στιγµή κάποιο ίδρυµα που να εκπαιδεύει σκύλους οδηγούς κωφών. Αντίθετα, στην Ευρώπη η εκπαίδευση αυτή των σκύλων είναι αρκετά διαδεδοµένη.

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa11

Άλογα

Η Θεραπευτική Ιππασία χρησιµοποιεί το άλογο ως µέσο βελτίωσης της φυσικής, νοητικής, σωµατικής και συναισθηµατικής υγείας. Είναι καινοτόµα, ασφαλής και προπαντός αποτελεσµατική, µε υψηλά ποσοστά επιτυχίας παγκοσµίως. Ο εκπαιδευτής διδάσκει Ειδική Αγωγή χρησιµοποιώντας τα άλογα στον εκάστοτε όµιλο. Ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι σηµαντικός, αφού φέρνει το παιδί σε επαφή µε το άλογο πριν το ιππεύσει, καθοδηγεί το παιδί την ώρα που ιππεύει σε µια σειρά από διάφορες ασκήσεις, προσέχοντας πάντα και την ασφάλειά του.

lifemagazinegr-pettherapy-animaltherapy-zwakia-giatroi-therapia-me-zwa4

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα, Τ: 210 8940590, Κ: 6932 630952, info@vetherapy.gr, www.vetherapy.gr
ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30, ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:00

Διαβάστε ακόμα:

«Αδέσποτες» ψυχές μέσα σε επαύλεις με πισίνες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here