Γάμοι, θάνατοι και φαντάσματα είναι λίγες μόνο από τις ιστορίες που κρύβει μέσα του!

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα κτήρια ολόκληρου του κόσμου τόσο για την εξαιρετική του αρχιτεκτονική όσο και για την πολιτική σημασία που φέρει. Καθημερινά γίνεται πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες που φιλοδοξούν να γνωρίσουν από κοντά τους μοναδικούς χώρους του και να θαυμάσουν από πρώτο χέρι μερικά από τα σημαντικότερα αντικείμενα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος κρύβει κα ορισμένες λιγότερο γνωστές ιστορίες που προκαλούν το ενδιαφέρουν και που αξίζει να γνωρίσετε!

λευκός οίκος

#1  Η κατασκευή του διάσημου μνημείου ξεκίνησε το 1792. Το συνεργείο ανέγερσης αποτελείτο από ευρωπαίους σκλάβους μετανάστες με καταγωγή από την Ιρλανδία, τη Σκωτία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

#2  Αρχιτέκτονας του Λευκού Οίκου ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Χόμπαν. Πιστεύεται ότι για το σχεδιασμό του βασίστηκε στην αρχιτεκτονική του Leinster House, στο οποίο στεγάζεται το ιρλανδικό κοινοβούλιο στο Δουβλίνο.

#3  Αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη που θέλει τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ, George Washington να είναι ο πρώτος που κατοίκησε το Λευκό Οίκο, στην πραγματικότητα ο ίδιος ποτέ δεν έζησε εκεί. Ο John Adams ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εγκαταστάθηκε εκεί την 1η Νοεμβρίου 1800, λίγο πριν χάσει την επανεκλογή του από τον Thomas Jefferson.

#4  Η αρχική ονομασία του κτηρίου ήταν “Executive Mansion”. Το προσωνύμιο «Λευκός Οίκος» το έδωσε ο πρόεδρος Theodore Roosevelt και το οποίο έκτοτε υιοθετήθηκε ως επίσημη ονομασία.

#5  Μια πυρκαγιά που ξέσπασε τα Χριστούγεννα του 1929 αποτέλεσε αφορμή για μερικές ανακαινίσεις στο εσωτερικό του κτηρίου, κάτω από την ηγεσία του Franklin Delano Roosevelt που ήταν 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις προστέθηκαν επίσης μια εσωτερική πισίνα, κλιματισμός και προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία.

λευκός οίκος (2)

#6  Ο Λευκός Οίκος πιστεύεται ευρέως ότι είναι στοιχειωμένος! Μαρτυρίες από το προσωπικό που έχει εργαστεί εκεί αλλά και τους ίδιους τους  ηγέτες περιγράφουν εμφανίσεις προσωπικοτήτων όπως ο Andrew Jackson (που γελάει και ορκίζεται), ο Thomas Jefferson (ο οποίος παίζει βιολί) και ο Dolley Madison (που φυλάει τον κήπο με τα τριαντάφυλλα).

#7  Η Πρώτη Κυρία Grace Coolidge και ο Πρωθυπουργός Winston Churchill ανέφεραν ότι είδαν τη μορφή του πρώην Προέδρου Abraham Lincoln στην προεδρική κραβατοκάμαρα και στο κίτρινο οβάλ δωμάτιο. Από τότε φημολογείται ότι εμφανίζεται συχνά όταν πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο!

#8 Το 1940, ο Πρόεδρος Churchill ανέφερε κι εκείνος πως το φάντασμα του Abraham Lincoln εμφανίστηκε μπροστά του, καθώς εκείνος έβγαινε από το μπάνιο! «Καλό απόγευμα κύριε Πρόεδρε» φέρεται να του είπε, προσθέτοντας ότι η ξαφνική του επίσκεψη τον έκανε «να τρομάξει»!

ο λευκός οίκος

#9  Μέχρι σήμερα ο Λευκός Οίκος μετρά 10 θανάτους στο εσωτερικό του ανάμεσα στους οποίους συπεριλαμβάνονται εκείνοι των πρώην προέδρων William Henry Harrison και Zachary Taylor, καθώς και τριών Πρώτων Κυριών.

#10  Αν και οι παροχές του Λευκού Οίκου είναι εξαιρετικά πολυτελείς, εντούτοις δεν είναι όλες δωρεάν. Ο πρόεδρος τιμολογείται στο τέλος κάθε μήνα για είδη παντοπωλείου, ωρομίσθια για σερβιτόρους, πληρωμές καθαρισμού που χρησιμοποιούνται για ιδιωτικά πάρτι και άλλα έξοδα.

#11  Πολλοί πρόεδροι έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τη ζωή στο Λευκό Οίκο ως «μίζερη» και «δυστυχισμένη». Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν για παράδειγμα είπε ότι το να ζεις στο Λευκό Οίκο μοιάζει σαν να είσαι πουλί σε χρυσό κλουβί.

#12  Ο Λευκός Οίκος έγινε πολλές φορές δημοφιλής χώρος για γαμήλιες δεξιώσεις. Ο πρώτος γάμος που σημειώθηκε εκεί φέρεται να ήταν εκείνος της κόρης του στρατηγού Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ, το 1874.

Διαβάστε ακόμη:

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Όταν η γη σείεται…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here