Παρά το κυρίαρχο γκρίζο και την άναρχη δόμηση της Αθήνας, μια βόλτα στις γειτονιές της αρκεί για να δούμε πώς σμίγει η αίγλη του παρελθόντος με αρχιτεκτονικά “διαμάντια” του σήμερα!

Από την Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Ο πολιτισμός μιας πόλης κρίνεται συχνά από τα κτίριά της. Και η Αθήνα (με την ευρεία έννοια) δυστυχώς… υποφέρει στο κομμάτιτης αρχιτεκτονικής πόλης. Η εικόνα των κτιρίων σε όλη την επικράτεια της Αττικής μας… πληγώνει. Οι μεταπολεμικές δεκαετίες της αντιπαροχής κόστισαν τα μέγιστα στο αρχιτεκτονικό τοπίο της Αθήνας αφού δεν υπήρξε κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός και η άναρχη δόμηση δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στους δήμους. Αυτή η πόλη που αγαπάμε να μισούμε, όμως, τελικά φαίνεται ότι έστω και δειλά αρχίζει να αλλάζει. Στη «στροφή» αυτή έχουν συμβάλλει οι φερέλπιδες Έλληνες αρχιτέκτονες και τα αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν αναλάβει έργα που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό αστικό τοπίο.Ξεχωρίσαμε ένα ελάχιστο δείγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχουν εκεί έξω οραματιστές που σέβονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης!

URBAN STRIPES

➜ Το Κουκάκι είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και με σημεία αναφοράς στην μοντέρνα αρχιτεκτονική, το Φιξ του Ζενέτου και το μουσείο της Ακρόπολης του Tchumi. Το Urban Stripes Building του γραφείου KLab Architecture έδωσε νέα όψη σε μια low profile γειτονιά.

spiti1

INSIDE OUT

➜ Ο επαναπροσδιορισμός της πολύ-κατοικίας ξεκινάει στο Νέο Ψυχικό από την Nikos Ktenàs Αrchitecture και τον αρχιτέκτονα Νίκο Κτενά. Φωτογραφίες: Μαριάννα Μπίστη

spiti3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here