Αυτοί οι χάρτες… τρώγονται!

Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι που θα σας ανοίξει σίγουρα την όρεξη, διότι οι χάρτες του Taste Atlas δεν απεικονίζουν απλώς χώρες αλλά τα πιάτα και τα προϊόντα τους!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Σίγουρα θα θυμάστε τους άτλαντες που χρησιμοποιούσατε στο σχολείο στο μάθημα της Γεωγραφίας. Και σίγουρα δεν θυμάστε να έχουν πάνω… φαγητό! Αυτοί οι άτλαντες όμως, τρώγονται! Όχι κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά! Είναι οι χάρτες της Taste Atlas, ενός project που είναι αφιερωμένο στο να καταγράφει, να διατηρεί και να προμοτάρει τα τοπικά προϊόντα, τις παραδοσιακές συνταγές και τα αυθεντικά εστιατόρια. Μέχρι στιγμήες έχει περίπου 10.000 εγγραφές από πιάτα και συστατικά και είναι μόνο στην αρχή του. Στόχος των δημιουργών είναι να διασώσουν τις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων από τη λήθη και να ενθαρρύνουν τους τουρίστες να εξοικειωθούν με την κουλτούρα κάθε τόπου δοκιμάζοντας υψηλής ποιότητας αυθεντικό τοπικό φαγητό. Από το Taste Atlas επιλέξαμε μερικούς χαρακτηριστικούς χάρτες της Ευρώπης και της Ελλάδας που δείχνουν σε αναλογία διάφορα φαγητά και προϊόντα όπως θα δείτε παρακάτω!

Το ευρωπαϊκό street food!

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (1)Τι τρώνε οι Ευρωπαίοι στο… πόδι; Ο χάρτης δείχνει πολλά, από χοτ ντογκ μέχρι τηγανητό ψάρι με τις ονομασίες που έχουν στη χώρα τους.

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (10)Στην Ελλάδα όπως ήταν αναμενόμενο το εθνικό μας street food είναι φυσικά ο γύρος σε πίτα!

Τα γλυκά των Ευρωπαίων

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (2)Κάθε χώρα έχει το δικό της ιδιαίτερο γλυκό, όπως στη βόρεια Ιταλία υπάρχει το τιραμισού ή στην Αυστρία το sachertorte.

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (7)Στην Ελλάδα ο χάρτης παρουσιάζει ένα πλούσιο και σιροπιαστό ρεβανί, όπως το φτιάχνουν στη Βέροια!

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (8)
Το παραδοσιακό γλυκό της Φλωρεντίας είναι αυτό!

Τα… εθνικά πιάτα!

Ποιο πιάτο είναι αυτό που χαρακτηρίζει κάθε χώρα; Τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ αναμενόμενα. Μοσχάρι Στρογκανώφ στη Ρωσία, μοσχάρι μπουργκινιόν στη Γαλλία, φοντύ στην Ελβετία, παέγια στην Ισπανία.

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (4)Για την Ελλάδα, ο μουσακάς όπως ήταν φυσικό είναι το πιο iconic πιάτο!

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (9)
Βρετανικά fish and chips
lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (1)
To εθνικό πιάτο των Βέλγων είναι μύδια με τηγανιτές πατάτες

Μα πόσες κρέπες υπάρχουν;

Και όμως, κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή για κρέπες, ένα πιάτο που μας έρχεται από τη Γαλλία.

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (5)Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι οι τηγανίτες, στην Τουρκία είναι οι γκιοζλεμέδες όπως λέγονται, στην Ιταλία έχουν τη φαρινάτα κ.ο.κ.

Τα τοπικά προϊόντα!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χάρτες με τα τοπικά προϊόντα και μας έκανε εντύπωση αυτός με τα τυριά!

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (3)Κάθε χώρα έχει δεκάδες είδη παραδοσιακών τυριών. Στη χώρα μας “καταλογίστηκαν” η μυζήθρα, η γραβιέρα Κρήτης, η κοπανιστή, το κασέρι, η κεφαλογραβιέρα και η σφέλα

lifemagazinegr_taste_atlas_o_xartis_tis_europis_me_fagita (6)Όσο για ελληνικά προϊόντα, ένα close up στο χάρτη δείχνει από ντάκο και τσακώνικη μελιτζάνα, μέχρι μαστίχα, μετσοβόνε, ελιές και… φασόλια γίγαντες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here