Από τότε που η ταινία “The Favourite”, του Γιώργου Λάνθιμου έκλεισε στις οθόνες του κινηματογράφου στα τέλη του 2018, όντας προτεινόμενη για 10 ολόκληρα βραβεία Όσκαρ, οι κρητικοί και οι κινηματογραφιστές έχουν πάθει ντελίριο μαζί της, και όχι…άδικα!

Με φόντο η Βρετανία του 1708, η ταινία επικεντρώνεται στην περίοδο μοναρχίας της βασίλισσας Άννας, η οποία αντί να ασχολείται με τις υποθέσεις της χώρας προτιμά να παρακολουθεί αγώνες που διεξάγονται από πάπιες, να παίζει με τα 17 της κουνέλια και να ασκεί ψυχολογικό bulling σε άτομα του προσωπικού της.  Αντ ‘αυτού, ο πραγματικός παίκτης εξουσίας πίσω από τις πόρτες του ανακτόρου είναι η καλύτερη παιδική της φίλη, που έγινε βασιλικός σύμβουλος – και μυστικός εραστής – της, η Δούκισσα του Marlborough, Sarah, η οποία διοικεί αποτελεσματικά τη χώρα και προωθεί τη δική της ατζέντα έχοντας ασυγκράτητη επιρροή στη βασίλισσα.

Η ήδη παράξενη ζωή που λαμβάνει χώρα μέσα στο κάστρο, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την άφιξη της Abigail Hill. Η Abigail είναι η φτωχή νεαρή ξαδέλφη της Sarah. η οποία έχει πέσει από την υψηλή κοινωνία αφού ο πατέρας της έχασε την οικογενειακή περιουσία παίζοντας χαρτιά. Έτσι, δημιουργείται ένα διασκεδαστικό παιχνίδι νεύρων ανάμεσα στις δύο γυναίκες που αγωνίζονται για τον έλεγχο της βασίλισσας, μέσα σε ένα ερωτικό τρίγωνο που διατρέχεται από μια κωμική ατμόσφαιρα.

lifemagazinegr_the favourite_lanthimos_movie_saxualiko_skandalo2 Ο Γιώργος Λάνθιμος, για ακόμη μια φορά δίνει τα σκηνοθετικά του φώτα στο σύγχρονο κινηματογράφο μέσα από μια ταινία που έχει συζητηθεί και αποτελεί σίγουρα ένα αριστούργημα για την έβδομη τέχνη. Πόση όμως αλήθεια κρύβει το σενάριο της ταινίας που έρχεται για να μας καθηλώσει;

Όπως απεικονίζεται και στην ταινία, η Sarah και η Anne μεγάλωσαν μαζί και ήταν πάντα οι πιο κοντινές φίλες, κάτι που εξηγεί το πώς η Sarah είχε τη δυνατότητα να ασκήσει τόσο ισχυρή επιρροή στη βασίλισσα, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν διέθετε την ανάλογη μόρφωση σε κυβερνητικά ζητήματα. Στην ταινία, η Abigail συναντά την εξαδέλφη της Sarah για πρώτη φορά όταν φτάνει στο ανάκτορο του Kensington και της δίνεται μια δουλειά ως καμαριέρα, αλλά στην πραγματικότητα η σχέση μεταξύ των δύο ξαδέλφων έχει προηγούμενο στο χρόνο.

lifemagazinegr_the favourite_lanthimos_movie_sexualiko_skandalo1

Ενώ πολλές μικρές παράξενες στιγμές στην ταινία είναι στην πραγματικότητα αληθινές (όπως το ότι η Βασίλισσα Άννα κρατούσε 17 κουνέλια στο σπίτι της, ένα για κάθε ένα από τα παιδιά που έσφαξε) αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν είναι αν το σεξουαλικό χειραγωγικό παιχνίδι δύναμης πραγματοποιείται πραγματικά μεταξύ της Anne, Sarah και Abigail. Η σεξουαλική σχέση μεταξύ της Sarah Churchill  και της βασίλισσας Anne  που παρουσιάζεται στο The Favorite βασίζεται σε μια φήμη που κυκλοφορούσε τότε ότι ήταν εραστές. Είναι μια ιστορία που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε 100 τοις εκατό, αλλά συνέχισε να φημολογείται ανάμεσα στους ανακτορικούς κύκλους. Μαζί με τη στενή και οικεία συμπεριφορά τους, μια σειρά από επιστολές που ανταλλάσσονται μεταξύ των γυναικών δείχνουν επίσης ότι η σχέση τους θα μπορούσε να ήταν σεξουαλική πίσω από κλειστές πόρτες. Πριν η Άννα γίνει βασίλισσα, έγραψε μια σειρά προκλητικών και προσωπικών επιστολών στη Σάρα, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν, έπειτα από ιστορικές έρευνες.

Τα αποσπάσματα από τα γράμματα περιλαμβάνουν εκφράσεις όπως «Έλα σε εμένα το συντομότερο δυνατόν», «Δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς να σε δω … Αν ήξερα σε ποια κατάσταση θα με έφερνες, είμαι βέβαιη ότι θα με λυπόμουν κι εγώ η ίδια» και πολλές ακόμη αντίστοιχες εκδηλώσεις αγάπης. Ωστόσο, οι φήμες ότι η Abigail και η βασίλισσα Άννα διατηρούσαν σεξουαλική σχέση μεταξύ τους ήρθαν στο φως από την ίδια τη Σάρα. Στα απομνημονεύματά της, τα οποία δημοσιεύθηκαν το 1742, η Σάρα υπογράμμισε έντονα ότι η βασίλισσα και η ξαδέλφη της είχαν σεξουαλικές επαφές. Σύμφωνα με τα γραπτά της η Abigail επισκεπτόταν συχνά τη βασίλισσα όταν ο Πρίγκιπας κοιμόταν και περνούσε μαζί της πριβέ περίπου 2 ώρες την ημέρα.

Το 1711, η Σάρα και η Άννα είχαν ένα τσακωμό που τελείωσε τη σχέση τους για τα καλά, όπως απεικονίζεται και στην ταινία. Η Σάρα αφαιρέθηκε από τους ρόλους της ως Κυρία των Τιμών και τη θέση της έλαβε η Abigail. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα δυνατό «χτύπημα» για τη Σάρα στην οποία η βασίλισσα είχε υποσχεθεί ότι ο τίτλος αυτός θα κληρονομηθεί από τα παιδιά της πρώτης.

Σε αντίποινα, η Sarah προσπάθησε επίσης να εκβιάσει την Anne με τις προσωπικές επιστολές που της έδωσε, πολλές από τις οποίες περιείχαν ρομαντικές αναφορές και σκανδαλώδεις εκφράσεις. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το πιο σκανδαλώδες από αυτά τα γράμματα ποτέ δεν είδε πραγματικά το φως της δημοσιότητας.

Έχει θεωρηθεί ότι το The Favourite μπορεί ίσως να θεωρηθεί ως το τελευταίο χτύπημα της Sarah Churchill ενάντια στην πρώην φίλη της, Βασίλισσα Άννα.

Διαβάστε ακόμη:

“A Star is Born”: Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here