Αυτά τα τρόφιμα θα εξαφανιστούν σύντομα από το τραπέζι μας!

Και όμως, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση ειδών διατροφής, ειδικά όσων δεν αντέχουν την άνοδο της θερμοκρασίας!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Η τεράστια ποικιλία τροφών που απλώνεται στα πόδια μας μάς έχει κάνει λιγάκι… αχάριστους! Έτσι δεν συνειδητοποιούμε πολλές φορές ότι η ικανότητα του εδάφους να μας παρέχει τροφή δεν είναι ανεξάντλητη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η τεράστια κλιματική αλλαγή στον πλανήτη που έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία του και έχει αλλάξει τα δεδομένα σε πολλές χώρες, με μεγάλα διαστήματα ξηρασίας ή καταστροφικές πλημμύρες σε πολλά καλλιεργούμενα μέρη της γης. Η υπερ-ζήτηση σε τρόφιμα έχει φέρει τον πλανήτη στα όριά του και πραγματικά σε μερικές δεκαετίες υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν τροφές και τρόφιμα που μέχρι σήμερα η κατανάλωσή τους μας φαίνεται αυτονόητη! Ποια κινδυνεύουν πιο πολύ; Ιδού τα 7 πιο χαρακτηριστικά!

Σοκολάτα

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (3)Μέχρι το 2020 η κατανάλωση σε παγκόσμια κατανάλωση σε κακάο (βασικό συστατικό της σοκολάτας) θα εκτοξευθεί σε 1 εκατομμύριο τόνους. Στη Δυτική Αφρική όμως όπου παράγεται το 70% του κακάο παγκοσμίως η άνοδος της θερμοκρασίας, η έλλειψη νερού και οι ασθένειες των κακαόδεντρων οδηγούν τα δέντρα σε “θάνατο” χωρίς ευοίωνη πρόβλεψη να ανακάμψουν οι καλλιέργειες. Ήδη το κακάο έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι προσφορά και παρουσιάζονται ελλείψεις.

Καφές

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (7)Το 2080 θα είναι πολύ δύσκολο να απολαύσετε το καφεδάκι σας αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις βρετανικής έρευνας το 70% του καφέ θα καταστραφεί μέχρι τότε. Και αυτό διότι οι σπόροι Arabica από τους οποίους γίνονται τα περισσότερα είδη καφέ χρειάζονται συγκεκριμένη θερμοκρασία για να μεγαλώσουν (18-21 βαθμούς Κελσίου). Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κάνει τα φυτά να ωριμάζουν πιο γρήγορα γεγονός που επηρεάζει τη γεύση και την ποιότητα του καφέ.

Φιστίκια

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (1)Ως φυτό το αράπικο φιστίκι απαιτεί πολύ σταθερό και ζεστό κλίμα για πέντε μήνες και συγκεκριμένη ποσότητα βροχής. Στις ΗΠΑ όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο ίσως μέρος της παγκόσμιας παραγωγής σε φιστίκια οι έντονες και καταστροφικές εναλλαγές ξηρασίας και πλημμύρας έχουν οδηγήσει ολόκληρες καλλιέργειες σε πλήρη καταστροφή, κάτι που επαναλαμβάνεται διαρκώς. Αν μέχρι το 2030 δεν βρεθεί λύση, τα φιστίκια και κατ’ επέκταση το αγαπημένο φιστικοβούτυρο των Αμερικανών και των Καναδών θα είναι είδος πολυτελείας!

Ρεβύθια

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (6)Για να γίνει μια χούφτα ρεβύθια απαιτούνται 300 λίτρα νερού. Η ξηρασία επομένως απειλεί και αυτό το πολύτιμο όσπριο του οποίου οι καλλιέργειες και καταστρέφονται αλλά και είναι ασύμφορες μιας και η τιμή του νερού ανεβαίνει. Ήδη υπάρχει μία πτώση 40 έως 50% στην παραγωγή τους εξαιτίας της ξηρασίας.

Αβοκάντο

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (5)Εξίσου… νεροφάγο είναι και το μοδάτο αβοκάντο! Αν για δύο αβοκάντο χρειάζονται κάτι λιγότερο από 300 λίτρα νερού και απαραίτητα τροπικό κλίμα, οι ξηρασίες αλλά και οι αποψιλώσεις των τροπικών εκτάσεων αργά ή γρήγορα θα το οδηγήσουν σε εξαφάνιση!

Ψάρια

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (4)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ ορθά επισημάνει πολλές φορές στα συμβούλιά της τους κινδύνους που ενέχει η υπεαλίευση στα νερά της και όχι μόνο. Σύμφωνα με άρθρο του BBC λοιπόν που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα ψάρια στις θάλασσες φτάνουν για να μας θρέψουν μόνο μέχρι το 2048 εάν συνεχίσουμε να ψαρεύουμε με τους ίδιους εξοντωτικούς ρυθμούς παγκοσμίως αλλά και να μολύνουμε τη θάλασσα!

Σιρόπι σφένδαμου

lifemagazinegr_trofima_pou_tha_exafanistoun (2)Ξεχάστε τα pancakes με σιρόπι σφένδαμου! Και αυτό διότι τα πανέμορφα αυτά δέντρα που δίνουν τα υγρά για να γίνει το σιρόπι και ευδοκιμούν μόνον στα δάση της Βορειοανατολικής Αμερικής τείνουν να εκλείψουν. Γιατί; Η κλιματική αλλαγή είναι και εδώ ο λόγος. Το συγκεκριμένο δέντρο θέλει σταθερό κλίμα και ειδικές θερμοκρασίες για να παράξει την εδώδιμη ρητίνη του, έτσι οι ξηρασίες που πλήττουν την Αμερική αλλά και η αλλαγή των εποχών με συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας και μικρή διάρκεια του χειμώνα δεν ευνοεί την ανάπτυξή τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here